Adopce afrických dětí ? projekt pomoci na dálku

Chcete poslat balíček, dopis dítěti?

Snažíme se o zlepšení Keňské pošty, došlo k nějakým změnám a proto si prosím přečtěte následující informace:

 1. Velikost balíčku by neměla přesáhnout velikost obálky A4, hmotnost může být nejvíc 1 kg. Neposílejte drahé a objemné věci. Čím jsou balíčky méně nápadné, tím samozřejmě lépe.

 2. Balíček je dovoleno zasílat pouze 3x do roka, dopisy neomezeně.  

3. Balíček posílejte pouze obyčejně (nedoporučeně). 

4. Napište přesnou adresu ? pro všechny děti je stejná:          HUMANIST CENTRE OF KENYAP.O.BOX 14633 ? 00100 NAIROBIKENYA  

5. Jako zpáteční adresu uvádějte :                                        Humanistické centrum NarovinuVltavská 24150 00  Praha 5 ? SmíchovCzech Republic, Europe 

6. Do dolního levého rohu napište číslo dítěte a celé jeho jméno, pod ně jméno koordinátora v Keni. 

7. Na obálku napište ?PRESENT FOR CHILD?. 

8. Číslo Vašeho dítěte jako poznávací znak napište na každou věc z obsahu balíčku. Stává se, že balíček přijde poškozený nebo na poště ho otevřou a tím se poškodí nebo ztratí průvodka z balíčku a pak je těžké zjistit komu tento balíček patří. 

9. Pokud budete posílat balíček do Keni, mějte na paměti, že ho posíláte do Afriky, a tudíž se stává,    že vůbec nedorazí nebo nepřijde celý. - co posílat: panenku, knížku, pero, penál, omalovánky, křídy, plyšáky ? jen malé, tvrdé sladkosti- co neposílat!! ? zbraně, peníze, míč, boty, oblečení, elektroniku, hodinky - koordinátor musí zaplatit vysoké clo. 

10. Odpověď z Keni prosím neočekávejte, dopisy z Keni chodí pouze přes naši kancelář, a to 3x v roce společně s vysvědčením. Při této příležitosti Vám i rodina nebo koordinátor potvrdí, zda pošta došla. Bohužel nejsme schopni organizačně zvládnout potvrzení každého dopisu a balíčku zvlášť a okamžitě. VZOR: 

Humanistické centrum Narovinu  
Vltavská 24  
150 00  Praha 5 ? Smíchov  
Czech Republic, Europe  
   
   
   
   
   
   
?PRESENT FOR CHILD? HUMANIST CENTRE OF KENYA
501 P.O.BOX 14633 ? 00100 NAIROBI
Susan Shivuli KENYA
Ken Okongo  
   

 to jsou balíčky...

 

ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ ? PROJEKT POMOCI NA DÁLKU

 Adopce afrických dětí ? projekt pomoci na dálku je mnohem víc než jen jednoduchá ekonomická výpomoc, neboť vytváří pouto solidarity, porozumění a vzájemné náklonnosti mezi různými národy a kulturami. Je to forma pomoci, která poskytuje dítěti možnost chodit do školy, a tím i naději na lepší život, zatímco zůstává ve své rodné zemi, se svou rodinou.  

 

Školský systém v Keni a posílání peněz

V lednu 2003 se změnila v Keni vláda, a ta vyhlásila bezplatné základní školství. Bohužel jsme zjistili, že děti sice ve státních školách neplatí školné, ale musí si i nadále platit školní uniformu a učebnice, což je pro spoustu rodin stále nedostupné. V případě dětí, které navštěvují státní školy a nemusíme tedy za ně platit školné, jsme se rozhodli do Keni posílat stále stejnou částku a peníze použít pro nákup dalších věcí, potřebných pro tyto děti. Tak se například vedle učebnic, školních pomůcek a školní uniformy platí lékařská péče, jídlo ve škole či další potřebné věci (cukr, moskytiéry apod.). Zkrátka peníze, které pro děti posíláte, se skutečně snažíme využít co nejlépe.I dále pokračujeme také s privátními školami, které před změnou vlády byly jediné, které umožňovaly dětem vzdělání (školy navštěvovali i neplatící sirotci, chudé rodiny platily školné dle finančních možností). Mimo to jsou státní školy hodně přeplněné, mají málo financí, a proto jsou často méně kvalitní.Peníze se neposílají rodině dítěte, ale přímo škole nebo našim organizátorům v místě, kteří dětem nakoupí vše potřebné, zařídí zápis do nejvhodnější školy v okolí, zaplatí za něj školné a spolupracují s rodinou dítěte. 

 

Termíny adopcí a nástupů do školy

Školní rok v Keni začíná v lednu a je rozdělen do tří vyučovacích období, mezi kterými jsou prázdniny. ?Adoptované? dítě může nastoupit do školy vždy na začátku vyučovacího období ? tedy v lednu, květnu nebo září. Po ukončení tříměsíčního vyučovacího období škola vystaví ?vysvědčení?, které ?adoptivní rodič? potom dostane s dopisem od dítěte. 

 

Částka, způsob plateb a použití peněz

Pro dítě v Keni se jedná na celý rok o příspěvek 7 200 Kč (8 760,- Sk), který je možno zaplatit jednorázově, ve třech splátkách, nebo i měsíčně (tedy 600 Kč nebo 730 Sk měsíčně). Pro lepší představu - jedná se o částku přibližně odpovídající ceně jedné kávy denně!
Protože je tento projekt organizován sítí dobrovolníků Humanistického hnutí, stává se každý ?adoptivní rodič? součástí této celosvětové sítě solidarity - a je tedy pravidelně informován o činnosti humanistů a zván na pořádané akce. Jedná se například o Ples Afrika, sbírky pro Afriku, festivaly, výstavy fotografií, programy pro školy, kampaň Za svět bez válek, projekt ?Výchovou k nenásilí? atd.

 Úplně přesně je celková roční částka použita takto:

5400 Kč (75 %) obdrží přímo dané dítě v Keni (kompletní školní uniforma, učebnice, školní pomůcky, školní poplatky a v některých oblastech, kde jsou kvalitní státní ? bezplatné ? školy, se hradí i zdravotní péče, jídlo nebo další potřebné věci, jako jsou matrace, deky, moskytiéry...

 

1800 Kč (maximálně 25 %) je určeno na zajištění organizačních nákladů v ČR i Keni (platy zaměstnanců, telefonní poplatky, poštovné, převody a bankovní poplatky, cestovné, pronájmy kanceláře, kancelářské potřeby?) a na podporu dalších projektů - např. vybavení škol; pomoc ?adoptovaným dětem? v nouzi ? operace a naléhavé lékařské ošetření, hospitalizace; stavba a vybavení sirotčinců ? jako je např. ?Ostrov Naděje? ; pokrytí nákladů ?adopce? dětem, kterým ?adoptivní rodič? náhle přestal platit; semináře učitelů v Keni; projekt ?Afrika v českých školách? ; projekt ?Výchovou k nenásilí?; podpora aktivit proti rasismu; semináře pro koordinátory projektů a dobrovolníků v Keni a ČR?

 

(Do roku 2008 byla částka rozdělena na 5040 Kč - 70%, částka kterou obdrželo v Keni dané dítě a 2160 Kč - 30%, částka na zajištění organizačních nákladů v ČR i Keni a na podporu dalších projektů?)

 

Dopisování

Dítěti je možné psát v průběhu celého roku (adresa na koordinátora v Keni je uvedena přímo na smlouvě). Doporučujeme psát krátké dopisy jednoduchým jazykem a tak, aby obsahovaly témata pochopitelná pro dítě, které zná velmi odlišnou realitu, než je ta naše. Děti jsou velmi rády, pokud dostanou fotografie svých adoptivních rodičů. Doporučujeme vám také, abyste neposílali poštou velké balíčky nebo dárky ? ale jen drobné dárečky. Kvůli velké chudobě v místech, kde jsou organizovány tyto projekty, a kvůli fungování místní pošty se velmi často stává, že se zásilky ztratí nebo místní lidé mají problémy na celnici, kde po nich chtějí zaplatit vysoké clo? Nezapomeňte vždy dopis označit jménem, číslem dítěte v databázi a městem a čtvrtí, ve které dítě žije.Od dítěte budete dostávat informace, obrázky, avšak nemůžeme zaručit dopisy psané samotným dítětem. To proto, že mnohé děti neumějí psát tak dobře, aby byly schopny udržovat písemný kontakt. A samozřejmě vysvědčení ze školy. Pokud je to možné, snažíme se zajistit dokumentaci (fotografie, video) z jednotlivých škol, kam děti v rámci projektu chodí.Také je dobré připomenout, že role ?rodičů na dálku? může způsobit určité zmatení. Proto je dobré obracet se na dítě jako na ?malého kamaráda?.Doporučujeme vám, abyste v dopisech neuváděli svou adresu z důvodu vyvarování se situace, kdy ji osoby blízké dítěti mohou využívat k dalším žádostem (což se již v minulosti stalo).


Osobní seznámení se s dítětem

Pokud si přejete osobně poznat vaše adoptivní dítě, je možné seznámit se s našimi projekty na místě a navštívit ho přímo v jeho zemi. V takovém případě vás žádáme, abyste se osobně spojili s koordinátorem projektu a dohodli se přímo s ním. V každém případě vám předáme kontakt na organizátory v místě a budeme vás informovat o všech důležitých detailech.To, co naopak není možné, je dopravit dítě do České republiky. Úřední záležitosti s pozváním, vízem a dalšími nezbytnými dokumenty jsou velmi komplikované. Navíc vytrhnutí dítěte z reality, ve které žije (velmi chudé a odlišné od té naší), by pro něj bylo traumatické a rozhodně nepřispělo ničemu dobrému.  

Platby v České republice

Častým nedorozuměním je špatné splácení u měsíční možnosti splátek. U této platby je pro zahájení adopce nutné zaplatit 1. splátku 2400 Kč, abychom mohli okamžitě dítěti koupit školní uniformu a učebnice. Ale protože musíme zároveň začít platit i školné, je nutné začít 600 Kč měsíčně posílat hned od následujícího měsíce, a ne až po třech měsících. Tzn. že máte celkovou částku  7200 Kč zaplacenou dříve. V případě, že s adopcí chcete po jednom roce přestat, přestanete platit, ale dítě dochodí ve škole celý rok. V případě, že chcete pokračovat, platíte dále bez přestávky pravidelně 600 Kč měsíčně.Snažte se prosím platit pravidelně tak, jak jste si vybrali ve smlouvě, a případné změny dejte včas vědět vašemu koordinátorovi v ČR. Ušetříte nám tím složité dohledávání plateb a nepříjemné připomínání nedoplatků.Nezapomeňte také vždy uvést jako variabilní symbol číslo vašeho dítěte v databázi. 

 

Certifikát

Po obdržení darovací smlouvy dostává každý adoptivní rodič Certifikát o adopci s fotkou ?svého? dítěte. Pokud chcete na certifikát uvést více jmen či jiná jména, než která jsou uvedena v darovací smlouvě, připište to prosím ke smlouvě. Jinak bude Certifikát o adopci shodný s údaji v darovací smlouvě.

 

 Potvrzení o poskytnutí daru

Vždy v lednu posíláme všem adoptivním rodičům formulář - potvrzení o přijetí daru. Pokud si budete chtít uplatnit odpočet z daní, tento formulář nám vyplněný pošlete e-mailem zpět a my vám ho potvrdíme a zašleme na vaši adresu.

 

Obnovení smlouvy na další rok, odstoupení od smlouvy a změny ve smlouvě

Protože jsme zjistili, že většina ?adoptivních rodičů? bere adopci více než na jeden rok ? smlouva o adopci je uzavřena na dobu neurčitou.Oznámení o ukončení adopce potřebujeme proto vědět minimálně tři měsíce předem, abychom mohli pro dané dítě najít nové řešení.V případě jakékoliv změny (adresy, telefonu, e-mailu) informujte co nejdříve svého koordinátora, zamezíte tím nedorozuměním v dostávání pravidelných pozvánek a informací týkajících se celého projektu a aktuálních informací od ?vašich? dětí. 

 

Setkání ?adoptivních rodičů?

Snažíme se také organizovat setkání ?adoptivních rodičů?, na kterých si můžete osobně pohovořit se všemi koordinátory adopce, a dozvědět se tak všechny novinky a plány, podívat se na zajímavé fotografie a videa pořízená ve čtvrtích, kde všechny projekty Kampaně lidské podpory organizujeme...O konání těchto setkání dáváme každému adoptivnímu rodiči včas vědět e-mailem. 

 

Videozáznamy z afrických cest

Z našich cest do Afriky a setkání s ?adoptovanými? dětmi vzniklo několik zajímavých videozáznamů, které jsme promítali a nabízeli k zakoupení během našich setkání. Jestliže jste neměli možnost si je zakoupit, můžete si je kdykoliv objednat. Od svého koordinátora či na našich webových stránkách získáte seznam všech dostupných sestřihů.


Jak je možné ještě pomoci

Protože všechny projekty organizuje síť dobrovolníků, uvítáme i vaši pomoc ? aktivní zapojení do organizace těchto aktivit. Můžete přímo zorganizovat třeba ?Sbírku pro Afriku?, přednášku či výstavu ve vašem bydlišti, práci nebo škole, pomoci s organizací jiných aktivit, pomoci s překlady, tiskem materiálů, nebo třeba jen vyvěsit informační letáky o ?Adopci afrických dětí na dálku? ve vašem okolí. Významně pomůžete i tím, že nabídnete ?adopci? svým známým a přátelům a budete koordinovat kontakt s takto nově vzniklou skupinkou ?adoptivních rodičů?. Tím se aktivně zapojíte do vytváření této mezinárodní sítě solidarity.Pro bližší informace o možnostech vaší aktivní účasti kontaktujte koordinátora projektu pro ?vaše? dítě.
 Humanistické centrum Narovinu, Vltavská 24, Praha 5 ? Smíchov(metro B ? Anděl), tel./fax: 257 310 329, tel. 257 310 733, mobil 777 831 836  
w  w  w  .  a  d  o  p  c  e  a  f  r  i  k  a  .  c  z

info pro rodiče...