Li Li se ptala, kdy uvidí mei tai v akci, takhle něžně mě nakopla...Proto sem píšu vše potřebné pro vás, které mei tai zaujalo i pro vás, kteří o něm uvažujete pro své budoucí děti, vnoučata, ale taky pro panenky svých dcer :)

    

     Původně čínské nosítko pro děti v originálním designu se u nás objevuje poměrně krátce. Tento obdélník se čtyřmi popruhy splňuje požadavky na fyziologicky správné nošení dětí stejně jako šátky, které se na našem trhu již dosmestikovaly. Výhodou tohoto nsítka je jeho velmi jednoduché a rychlé uvázání na břicho, záda či na bok. Obrovskou pomocí je pro nosiče, který má volné ruce, při přepravě dopravními prostředky, při chůzi po schodech, na výletech, při návštěvách zámků či výstav. Nošenci zaručuje pevný kontakt s nosičem, po kterém touží. Toto mei tai unese i 20 kilové dítě, ale to už se zpravidla nosit nechce (ani mně se už 16 kg nechce přenášet, není-li to bezpodmínečně nutné... ). Složíte ho jednoduše do kabelky a bude vám sloužit na výletech či procházkách přibližně do tří let věku dítěte. Název mei tai znamená v čínštině "krásné nosítko".

 

 

 

Několik poznámek k nošení dětí ve svislé poloze z pohledu fyzioterapeuta

     Mei tai se používá k nošení dětí po ukončeném prvním trimenonu přibližně do tří let. Dítě na konci 1. trimenonu, tedy ve věku 3 měsíců je schopno krátkodobě držet hlavu ve vertikální poloze. S tím souvisí schpnost dítěte v poloze na břiše zaujmout polohu, kdy se opírá o lokty, které jsou vysunuty dopředu, zadeček je na podložce a hlava je zvednutá. Hlavu ve vertikále však není schopno držet příliš dlouho. Stejně tak zatížení páteře ve vertikální poloze je pro něj z hlediska posturálního zajištění dost náročné. Proto je vhodné použít mei tai k přenášení děťátka či krátkým procházkám s fixací hlavy buď poruhem nebo za přidržování rukou. Dítě má být v mei tai uvázáno stejně jako ve všech vertikálních polohách v šátku; tedy především pečlivě, pevně a rovně. Je usazeno čelem k nosiči, na jeho břichu, zádech či na boku, s široce roztaženýma nožkama, kdy jsou kolínka v úrovni kyčlí. Má podsazenou pánev a záda mírně kulatá. 

     Od 3 do 6 měsíců se dále vyvíjí koordinační schopnost dítěte. Začíná se otáčet do polohy na břicho, v poloze na břiše vydrží déle s opřenými horními končetinami a zvednutou hlavou - v 6 měsících se opírá o dlaně a lokty má natažené - a s tím opět koresponduje jeho schopnost držet hlavu ve vertikále. Tedy čím je výkonnější v poloze na břiše, tím déle vydrží v mei tai, nosítku či šátku. Stále však jeho páteř není připravena na zatížení ve vertikále. Tomu odpovídá také to, že dítě ještě není schopno sedět, ani sed zaujmout. Tato dovednost se objevuje ve 3. trimenonu, nejprve v v šikmém sedu - dítě se opírá ještě o jednu horní končetinu - a pak ve volném sedu, kdy sedí volně na zadečku, záda jsou rovná (nejsou ani kulatá, ani prohnutá, ani ohnutá k jedné straně), ručičky používá ke hře. Tento volný sed se objevuje kolem věku 8 měsíců a většinou dítě v této době i leze po čtyřech, případně se i staví u opory. Od této doby může být dítě nošeno v mei tai libovolně dlouho, záleží na kondici nošence i nosiče.

     Pokud je u dítěte diagnostikována pohybová porucha, opoždění motorického vývoje, asymetrický vývoj, nebo pokud je dítě sledováno s podezřením na motorickou poruchu, je nutné se o nošení dítěte v šátku či mei tai poradit s fyzioterapeutem. Porucha vývoje by se mohla nošením ve vertikální poloze fixovat. Často se stává, že tyto děti také nebývají v šátku či nosítku spokojené.     

     Mei Tai není vůbec konkurencí šátku nejméně v prvních 3 měsících, kdy je nejlepší uložit děťátko do šátku jako do kolébky v poloze v leže. Pro starší děti, které chtějí vidět více svého okolí, je vhodná poloha v mei tai na vašich zádech. Děti uvázané na těle rodičů vypadají velice spokojeně. Je však potřeba myslet na to, že pro posturu dítěte je velmi důležité, aby se aktivně projevilo také v polohách v leže na zádech a na břiše. 

 

Několik poznámek k nošení dětí z psychologického hlediska     

   Výhodou nošení dětí je bezprostřední komunikace mezi nosičem a nošencem, těsný kontakt s rodičem, kde cítí jeho blízkost, tlukot srdce, jeho hlas a pravidelný pohyb, které znamenají pohodlí a bezpečí. V břiše matky a později i v šátku či mei tai posiluje meziobratlové svaly páteře, stimuluje sluchově rovnovážné centrum; tělesné teplo nosiče podporuje látkovou výměnu. Během nošení si děti vypěstují jistotu a sebevědomí, které si později uchovávají do dalších let. Dítě nošením nelze rozmazlit, protože jde o přirozenou potřebu, která má být v prvním půlroce ihned uspokojena stejně jako potřeba potravy či útěchy.    

     V současných textech o nošení se setkáváme s názorem, že děti mají být nošeny, pokud to chtějí s odkazem na stejné chování matek a dětí v primitivních kulturách. Německá psycholožka českého původu Jiřina  Prekopová (1929) však podotýká, když dva dělají totéž, není to totéž. V pimitivních kulturách se dítě musí přizpůsobit matce a životní situaci velké rodiny. Jeho potřeby jsou dostatečně uspokojovány avšak matka se jeho přáními po tělesné svobodě, potravě či sebeprosazení nemůže přizpůsobovat donekonečna. Matka z blahobytné, vyspělé průmyslové společnosti se jedináčkovi v malé rodině přizpůsobí téměř dokonale. To je ale zhoubné pro samotné dítě, které se místo přizpůsobování se okolnímu světu naučí přizpůsobovat okolní svět sobě.     

    Nošením se dítě "spontánně učí přijímat blízkost, tělesný kontakt, způsob péče. I když mu není vždy příjemně, bolí ho bříško nebo má hlad, a přestože ho matka jenom drží nebo houpe, cvičí se v odříkání, ve snášení frustrace, v prožitku hněvu i strachu a v poznání, že u matky nakonec vždycky najde bezpečí, je u ní očekáváno, cítí se milováno, ačkoliv je na obtíž... Zakouší hloubky a vrcholy vztahu, může vyjadřovat své city a vždycky zakotví v bezpečí."* Je pro dítě dobré naučí-li se přizpůsobovat a tak se cvičit v adaptaci na okolí, což je předpokladem životní odolnosti.

*Jiřina Prekopová, Malý tyran. Praha (Portál), 1993, s. 68-69.  

Nejčastěji kladené otázky

Je dítě v mei tai v anatomicky správné poloze? Děti se v mei tai nosí pouze ve svislé poloze, která v šátku odpovídá úvazům jako je Kříž, Kříž s kapsou, Batoh, Úvaz na bok či Kříž na bok a těmto podobné (úvazy na břiše i na zádech). Dítě má být v mei tai uvázáno především pečlivě, tedy pevně a rovně. 

Od jakého věku dítěte je mohu nosit v mei tai? Dle odborných studií se dítě doporučuje nosit ve svislé poloze od té doby, kdy bezpečně samo drží hlavičku. Obvykle drží hlavičku okolo třetího měsíce věku dítěte, ale není schopno ji držet dlouho. Držet hlavu ve vertikále dovede až ve 3. trimenonu - tedy okolo 7,5 měsíce.  

Do jakého věku dítěte je mohu nosit v mei tai? Děti je možné nosit tak dlouho, dokud je někdo nosit chce. Pro starší děti je mei tai dlouho kočárkem v maminčině kabelce na každé procházce. Často se stává, že si dobu nošení určí samo dítě; obvykle to bývá okolo třetího roku svého věku.  

Jak se naučím mei tai vázat? Mei tai má obrovskou výhodu; velmi rychle a správně se je naučíte vázat a také je velmi rychle můžete použít. Naučit se to jednoduše, ba téměř napoprvé, můžete pomocí zde prezentovaného fotografického seriálu nebo vás to ráda naučím sama, jste-li z blízkého okolí. Obzvlášť tuto jednoduchou manipulaci ocení tatínkové či příležitostní nosiči.  

Jak dlouhou dobu můžu dítě v mei tai nosit? Začněte krátkou procházkou, později budete čas méně hlídat. Dítě je dobré nosit vždy, když to potřebujete vy a ono se bude nosit rádo vždy, když nebude mít jiné neuspokojené potřeby. Všímejte si, jak se vaše dítě cítí. 

Mohu mei tai používat po celý rok? Mei tai má obrovskou výhodu oproti mnoha mertům šátku v letních měsících, kdy vedrem trpí zahalený nosič stejně jako nošenec. Tvarovaný střih je ideálně vzdušný; a jelikož je pro rodiče stejně jako pro dítě výhodnější v zimě se navzájem hřát, oceníte ho i pod kabátem pro malý objem. Ale mnoho metrů šátku na zimu může být výhodnou vrstvou pro vás oba... :) 

 

fotoseriály úvazů s popisy jsou v samostatném blogu 

Tak nevím, snad je to všechno... na všechny i všetečné otázky se budu snažit odpovědět.