...když to  zase budeš sešívat???  Tak tenhle dotaz asi  zná každý, kdo  propadl technice patchwork. Mě  tohle opětovné sešívání rozstříhaných kousků lákalo roky, až jsem se rozhodla přihlásit do celoročního kursu v brněnském domě dětí. Každý, kdo něco podobného absolvoval ví, že se začíná šitím tzv. základní deky. Naučíte se na ní  sestavovat  bloky několika různými technikami, ušít top, sestavit tzv. sendvič a celé veledílo dokončit...no,to je ten problém, dokončit. Taky máte doma "kostlivce"? Mně ležely ušité bloky ve skříni celé tři roky. Tempo kursu bylo totiž dost šílené, každý týden se šilo něco jiného a tak jsem zdaleka nebyla jediná, kdo prostě nestíhal. O každých Vánocích nějakého takového kostlivce vylovím ze skříně a dokončím. Letos padl los na právě zmiňovanou základní deku, jež byla zamýšlena jako "válecí" k televizi (večer u ní totiž pravidelně usínám a není nad to, zachumlat se přitom do teplé deky).

Tak, top už je sešitý a je třeba připravit všechno na prošívání... výbornou pomůckou je textilní lepidlo, které ušetří pracné ruční stehování, prohnuté zavírací špendlíky do krajů (lepidlo došlo :o) a kovové spony, kterými se sepne srolovaná deka, aby se vůbec vešla pod rameno šicího stroje (ano, taky se hlásím do klubu majitelů starých nezničitelných Veritasek :o) Sendvič tvoří  spodní látka, vrtsva vatelínu a sešitý top. Každý blok by měl být prošitý tak, aby neprošitá plocha nebyla větší než dlaň. Je to asi nejhorší práce při sestavování, obzvlášť u větších věcí a taky jediný důvod, kvůli kterému bych uvítala nový šicí stroj - nejlépe s horním podavačem a laserovým zaměřovačem, díky kterému jsou  jednotlivé stehy při prošívání jeden jako druhý.

Na závěr je třeba všechno olemovat... nastehovat okraje, nařezat dvojité lemovky (dvojité především proto, aby i  lem měl nějakou tloušťku  a nebyl příliš tenký, našpendlit... tady rozhodně platí dvakrát měř, jednou řež, není nad to, když vám na obvodu chybí přesně 10cm  a pracně nastavujete. A pak těch téměř 7m lemu nejlépe ručně založit, přišít  a ušít rohy.

Nakonec je třeba přišít cedulku se jménem autora a datem  vzniku a otestovat na zvířatech a dětech (zcela ekologicky, prosím :o)

Už jen pro úplnou informaci názvy jednotlivých bloků - od levého horního rohu :

křivky, Babiččin vějíř, Karetní trik, křivky, devítidílný blok, Srub 4 v jednom, Drážďanský talíř, devítidílný blok, Lemonyho hvězda, další devítidílný blok, Srub a na závěr ještě jedna Lemony's star. S velkým písmenem jsou bloky, které mají v angličtině svoje oficiální  všeobecně používané názvy.

 

No a aby bylo vidět, že jsem se v kursu přeci jen jenom neflákala, tak malý výběr z věcí, které jsem šila dřív. Krásný tvořivý zbytek volných dní Vám všem přeji!