POSTUP jak dojít k domácí ostružinové šťávě aneb svlékni manžela!

1. Vyraz s dětmi na procházku do přírody a rozhlížej se po mezích. Natrefíš-li na úrodu ostružin, pokračuj bodem 2.

2. Druhý den ráno přemluv děti k další procházce, do batohu sbal svačinu, pití a bonbóny, které použiješ jako úplatky ve chvíli, kdy děti budou odmítat trhat ostružiny. Nezapomeň na nádobu na natrhané plody a kelímky - sbírátka pro děti. Máš-li sbaleno, pokračuj bodem 3.

3. Dovleč děti k mezi plné ostružin a pusť se do trhání. Motivuj děti bonbónem za každý kelímek plný ostružin. Sama usilovně trhej, ať to přibývá.

4. Máš-li plnou nádobu, případně máš-li všeho plné zuby či pokud došly bonbóny, sbal do batohu vše, co děti stihly po mezi roztahat a zatrub na ústup. Máš-li všechny děti a nádobu s ostružinami pod dohledem, pokračuj bodem 5.

5. Pouvažuj nad receptem na šťávu. Na internetu nehledej, je tam tolik protichůdných receptů a názorů, že nemá smysl ztrácet čas. Ideálně zavolej své babičce či matce, ty recept určitě znají. Tušíš-li alespoň zběžně, jak pokračovat, pusť se do práce - viz bod 6.

6. Postupuj podle získaného receptu až k bodu, kdy je třeba ostružiny propasírovat, zcedit či jak to nazvat.... zkrátka z tekuté hmoty plné plodů ostružin obsahujících jadýrka získat šťávu neboli tekutinu bez dužiny a jadýrek. K tomu se hodí více než dvě ruce. Postupuj k bodu 7.

7. Požádej o pomoc manžela. Než přijde do kuchyně připraven ti pomoci, vyper prádlo, naplň myčku, vykoupej a nakrm děti, vyžeň kočku, dolij vodu do akvária, vyčisti klec křečkům .... a pokud manžel právě přichází, pokračuj bodem 8.

8. Připrav další nádobu, cedník, plátno atd. a vysvětli manželovi, co je třeba udělat. Ve chvíli, kdy nabereš první naběračku tekutiny hodné zcezení, otoč svůj zrak k manželovi a zkontroluj, v čem je oblečen. V bílém tričku, že? Pokračuj bodem 9.

9. SVLÉKNI MANŽELA z trička a znovu vysvětli, co je třeba udělat, aby bylo dosaženo kýženého výsledku. A potom společně ceďte, pasírujte, mačkejte a vymačkávejte, suchou dužinu a jadýrka vyklepávejte, dokud nedojdete
k bodu 10.

image


10. Získala jsi hrnec plný ostružinové šťávy? Hurá! Pokračuj podle získaného receptu, šťávu naplň do sklenic a očekávej zimu, kdy budeš dětem nalívat onu šťávu do skleniček se slovy: Děti, to je šťáva z ostružin, které jsme spolu v létě natrhali na mezi.

11. Snění odlož na jindy a chystej se uklidit kuchyň. Otři všechna místa, kam docákala, dostříkala či dopěnila šťáva, špinavé nádobí narovnej do myčky, vyper plátno použité k cezení (stačí lehce, stejně to moc nepůjde) umyj podlahu a vydrhni své, šťávou pokapané, pantofle.


Ufffff.




Pozn. Titulní foto - zdroj: http://www.receptyonline.cz/ostruziny--1230.html