Amasaké je  lahodný, delikátní,  lehce stravitelný pokrm původem z Japonska.  V podstatě tradiční kaše z obilovin, která je díky speciálnímu postupu sladká - bez cukru či jakýchkoli jiných sladidel. Právě proces, kdy prosté jídlo "záhadně" zesládne,  mě přiměl amasaké si doma vyzkoušet. Zvědavost.

Na začátku je naklíčená pšenice. Znamená to koupit pšenici (zrna), nechat den namočenou ve vodě, a pak v klíčidle či jinde nechat cca 2 dny naklíčit.

Pšenice má jemné nitkovité klíčky několik milimetrů dlouhé.

Naklíčenou pšenici pak zvolna usušíme.

Dobře usušená naklíčená pšenice nám vydrží např. v zavařovačce několik měsíců až rok. Tahle pšenice je klíč k tajemnému procesu "zesládnutí" ryze přírodní cestou. Obsahuje enzym amylázu (dříve diastáza), který způsobuje štěpení škrobu na jednodušší cukry (dextrozu a maltozu). Jde o fermentační proces, který se tradičně používá např. v pivovarnictví - výroba sladu z naklíčeného ječmene.

Zpět k amasaké ;o)

Uvaříme rýži (jáhly, ovesné vločky, ječné krupky...) a necháme ji trochu zchládnout na teplotu 50-60°C.  Zatímco nám chládne, nadrtíme si usušená zrna naklíčené pšenice (kdo má mlýnek či mixer, použije k rozmělnění zrn).

Na porci rýže pro 4 osoby mně stačily 3 polévkové lžíce fermentu tj. naklíčené pšenice.

Ochládla už rýže?

Můžeme použít dotykový teploměr nebo prst. Teplotu 50-60°C  prst chvilku snese.

Pšenici nasypeme do rýže.

Dobře rozmícháme.

Zavřeme nádobu s rýží.

Zabalíme do teplé mikiny nebo svetru a...

Šup s ní do peřiny! Tady zůstane asi 3 hodiny. Během této doby se v tadžíně dějí přírodní pradávné fermentační  procesy; škrob v rýži je štěpen na jednodušší cukry, které naše půnebí a jazyk vnímají sladce.

Po třech hodinách...

Voilà! Rýže je nyní řidší, sladká, jemná, delikátní, pro naše zažívání jednodušeji stravitelná. Ještě trochu přizdobit...

A můžeme podávat. Dobrou chuť!