Podle obrázku výše by se mohlo zdát, že za nimi je i nějaký příběh, andělé však vznikli "náhodně". Rozevřeli své okřídlené náruče a objali mé kotníky. Proto jim doma říkáme Andělské bárky nebo taky Andělky :)

Bárky jsou "barefoot lodičky" s vázáním kolem kotníku.

image

A shledala jsem, že nakonec bude asi dobré mít na cestě Anděly v patách!

image

image

image

Bárky jsou šité obráceným způsobem, to znamená, že šev je skrytý uvnitř boty, vypůdovaný (srovnaný) a překrytý tenkou stélkou. 

image

image

Zde je na vyrovnání záložek na šití použita tatáž useň, více se mi ale osvědčil filc. Střevíc je lehčí, měkkčí, ohebnější.

image

Svršek je krájený (řez kůže je viditelný). Varianta na obrázku je z broušené béžové usně, které se říká nubuk. Má velmi jemný sametový povrch. Dá se na ni prstem "psát". Nubuková useň je broušená z lícové strany a je náročnější na údržbu. Broušené usně všeobecně vyžadují jiný přístup v péči a prevenci znečistění či poškození. Síla usně je asi 2 mm. 

Celý svršek se skládá ze tří dílů a je sešitý na dvou místech - na vnitřní straně chodidla v klenbě a v patě. Boční spoj je sešitý na záložku. Spoj v patě je rafinovanější. Jednotlivé dílce jsem sešila rub k rubu, do ztracena okosené záložky jsem změkčila vodou a rozklepala. Celý spoj je skrytý pod našitým patním páskem.

image

image

Část boty, která se dotýká země, je v tomto případě zhotovena z téže usně z rubu. Tato varianta se používá u dětských capáčků, protože má protiskluzový efekt. Je však vhodná výhradně do interiéru. Z hlediska využití myslím hlavně na dámy, které tráví celé dny v kanceláři, centrech, na akademické půdě, a přály by si pohodlné střevíčky. 

image

Další součástí bárek je podešev. Používám gumové obuvnické plotny o síle od 1 mm do max. 2,2 mm. Podešev se vykrojí buď na celou plochu chodidla nebo jen na nášlapné části (prstová část až pod prstní klouby a patní část). Je to jediná součást obuvi, která je spojená pouze lepením, protože prošití by uvolnilo cestu vodě. (Na obrázku výše není zatím podešev přilepená.)

image

Na zavazování je použita kulatá kůže o průměru 2 mm. 

image 

Na závěr snad jen:

"S Anděly v patách se budete na každé cestě cítit bezpečně!"

SvaťoušekSvaťoušek