Živel: voda

Vládce:

červená růže - Jupiter

růžová růže - Venuše

bílá růže - Měsíc

Růže byla odevdávna symbolem lásky a považovala se za afrodiziakum, růžové plátky se přidávaly do nápojů lásky.

Rudá růže povstala z krve milence Afrodity Adonise, když byl na lovu roztrhán divokým kancem. Láska mezi milenci byla tak silná, že Afrodita-Venuše dosáhla u bohů svolení, aby se směl Adonis vždy na půl roku vrátit z podsvětí, láska je nesmrtelná.

Bílá růže znamená zklidnění vášní a bývá symbolem božské blaženosti. podle jiné řecké báje zavadila Afrodita spěchající na pomoc Adonidovi o růžový keř a jeho květy, dosud bílé se zbarvily její krví do ruda. Podle židovské pověsti pochází červená barva růže z první krve, která byla na zemi prolita.

Islámská tradice praví, že růže vznikla z Mohamedova potu. Červenými růžemi si zdobil čelo Dionýsos-Bakchus i jeho družina na znamení úcty k lásce a milostnému vytržení.

Při římských hostinách nesměly chybět růže jako výzdoba sálu, ale zároveň jako mysterijní odkaz nabádající k opatrnosti a zdrženlivosti při řečnění. (sub rosa=tajně, diskrétně)

Podle křesťanů první bílá růže vyrostla z keře, na němž rozprostřela Panna Maria plenky k zavinutí Ježíška.

 

Poupata sbíráme před rozvinutím, korunní lístky ihned po otevření květů. Šípky se sbírají, když jsou zralé. pokud jsou určeny na víno, tak až po prvním mrazíku.

Šípky jsou velmi bohaté na vitamín C, také na vápník, železo, fosfor a vitamíny B, K, E. Pomáhají při úplavici, průjmu, kašli, bolestech v krku a krvácení dásní.

Růžová euforie od rafaelly

základ: růže, palmarosa, amyris, santal

srdce: geránium růžové, šalvěj muškátová

hlava: ylang-ylang, neroli, jasmín

luxusni opojná vůně s afrodiziakálními účinky, vyhlazuje vrásky a dodává sexapeal,

já si jí dávám do růžové himalajské soli a dopřávám si koupel

Šťáva/sirup z růžových plátků od Petultula

200 g čerstvých růžových plátků - stolistá nebo šípková růže- pokapeme citrónovou šťávou a a prosypeme třemi lžícemi cukru. Důkladně prohněteme pečlivě umytýma rukama, zakryjeme a dáme do chladničky uležet do druhého dne.

Další den plátky zalijeme 1/4 litrem studené vody, promícháme a převedeme k varu. Po vychladnutí scedíme a vyždímáme. Zcezenou vodu svaříme se 1/4 kg cukru a se šťávou ze dvou citrónů. Horkou šťávu nalijeme do skleniček, pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.

Pije se s chlazenou vodou nebo sodovkou, dá se přidat na ovonění do čaje...

Je to docela dost plátků, takže já je sbírám postupně - 1až 2 dny a dávám do misky do chladničky. Tam vydrží, než mám dostatečné množství.

Dělám si tu šťávu do malých skleniček, jednu vždycky věnuju švagrové a zbylé si nechám pro zvláštní příležitost, když si chci užít voňavou dobrotu...

a med...

Pořádná hrst červených růžových plátků nasypat do 1/2 litru čerstvé vody, promíchat, nechat stát přes noc. Potom scedit, přidat 1/2 litru medu, smíchat a svařit na polovinu...

 

Staročeská zavařenina z růží od Petultula

1 l vody

1 kg cukru

2 citróny

4 velké hrsti růžových plátků

hrst práškového cukru

Vodu s cukrem svařit až zhoustne. Z růžových plátků odstranit dole žluté konečky (to byla teda piplačka). Plátky v cedníku dobře oprat, nechat okapat a dát do mísy. Prosypat práškovým cukrem a zalít šťávou ze dvou citrónů, tím plátky zkřehnou.

Do vařícího cukru potom vložit plátky a vařit do zhoustnutí. Teplé nalít do čistých sklenic a převázat.

Já jsem dávala normální víčka. Měla jsem pár hezky tvarovaných lahviček - ozdobila jsem vršek a měla jsem pozornost pro vzácnou návštěvu...jinak zavařeninu si dávám na čerstvou housku nebo chleba s máslem...

 

Šípková marmeláda od rebekaa

1 kg čerstvých šípků pomlít,přidat 1 l vody, povařit 20 minut a nechat do druhého dne stát. Poté přecesit přes husté sítko

1 kg kyselejších jablek oloupat, odjadřincovat, nakrájet, přidat 4 lžíce citronové šťávy a rozdusit. Poté umixovat, přidat  šípkový protlak, 1 želírovacího cukru, povařit dle návodu. Plnit do  nahřátých skleniček, zavíčkovat, a obrátit dnem vzhůru.

 

Šípkový likér od rebekaa

 500 g čerstvých šípků /může být i víc/, 1/2 citronu a pomeranče, 1 lžíce spařených rozinek, kousek skořice vcelku, 2 hřebíčky, 4 nová koření, 1 a1/2 l pálenky /používám kalvádos nebo slivovici/. Na cukrový sirup 1/2 kg cukru a 1/2 l vody.

Šípky pořádně propláchneme, dáme do velké sklenice, přidáme nakrájený citron a pomeranč, rozinky hřebíčky a nové koření. Zalijeme pálenkou a necháme stát na teplém místě /nejlépe za oknem, na sluníčku/ nejméně  14 dní. Poté nálev slijeme a smícháme s cukrovým sirupe. Nalijeme do lahví a dáme do temna a chladna. Je to výborný porstředek při nachlazení. Pro dospělé. Likér má krásnou zlatou barvu, čím je odleženější, tím je lepší.

 

Šípková omáčka od rebekaa

Dám vařit přibližně 1a1/2 l vody, do toho vysypu zhruba 1/2 kg drcených sušených šípků, svařím a nechám stát půl hodiny. Potom přecedím a šípkovou vodou zaliju základ s masem a vařím klasicky - důležitý je, aby se maso vařilo v šípkové odvaru. Přidám do toho sáček s kořením - přibližně 10 kuliček pepře, nového koření, jalovce a tři bobkové listy, osolím.

Potom vyjmu maso a omáčku klasicky zahustím /vytáhnu všechno koření/, přídám trochu cukru, dle chuti a minimálně 1/2 skleničky šípkové marmelády, vše dokonale promíchat a povařit, doliju do patřičného množství vodou, ke konci přidávám dvě kyselé smetany....omáčky mívám tak 4 litry, pokud budete dělat míň, tak snížit i poměry koření.

Omáčku dělám několik hodin před konzumací, aby se dobře naležela, šípky tomu dodají tu správnou kyselost. Mám vyzkoušené, jak už jsem psala, že šípky sbírané kolem úplňku a za slunečního počasí dodávají pokrmu ještě lepší chuť. Fáze měsíce je opravdu důležitá.

 

Růžová voda podle Pavla Váni

cca 3 hrsti růžových plátků, kvalitní červené nebo bílé víno, větší uzavíratelná sklenice

Plátky nakrájet najemno, dát do sklenice a zalít vínem, uzavřít a nechat týden odstát. Po týdnu přecedit a výluh v uzavřené sklenici uložit v chladu. Pro použití ředit v poměru 1 díl výluhu a 10 dílů destilky - omývat pleť nebo na čistící tampón...

 

Čaj z růžových plátků

30 g korunních plátků červené růže přelejeme 1/4 l vařící vody a louhujeme 5 - 10 minut.

 

Šípkový čaj

2,5 l vody

4 lžíce drcených šípků

Šípky rozdrťte...neměli by přijít do styku s kovem, ničí se vitamín C...namočte na 24 hodin do vody. Přiveďte k varu a pozvolna vařte 30 minut. Sceďte a osladte medem.

 

Šípkové víno

1 kg šípků

1,5 kg cukru

kvasinky

3 l vařící vody

Opláchnuté šípky rozdrtíme. Ve vařící vodě rozpustíme cukr a nalijeme do fermentační nádoby. Přidáme šípky a zamícháme. Když směs vychladne, přidáme kvasinky. Zakryjeme a necháme týden stát, denně promícháme. Scedíme do demižonu se vzduchovým uzávěsem a necháme fermentovat. Po dokončení fermentace stočíme do čistého demižonu a necháme stát 3 měsíce. Když je víno čisté, stočíme je do lahví.

 

Přísada do máchání ložního prádla

1 l růžové vody

30 g čersvých květů levandule

60 g fialkového kořene

4 kapky hřebíčkového oleje

Přísady dáme do velké sklenice a necháme 14 dnů louhovat, přecedíme  a přidáváme k poslednímu máchání.

 

autorkou fotografii je Petultula.