Jsem dlouholetým zastáncem nošení baretů - chcete-li rádiovky, takže jim udělám malou reklamu :

 BARET je měkká, kulatá, plochá pokrývka hlavy. Může být tkaná, plstěná, ručně pletená nebo háčkovaná.

Archeologie a dějiny umění dokazují, že pokrývky hlavy podobné dnešnímu baretu se nosí od doby bronzové v celé Evropě. Například byl populární mezi šlechtou a umělci v době renesance. Baret tradičně nosili baskičtí pastýři v Pyrenejích. Díky tomu začala v 17. století komerční výroba baretů právě v oblasti jižní Francie. Později se stal třeba součástí sportovního oblečení a nebo módním doplňkem. Jako součást uniformy je začali nosit příslušníci francouzských mysliveckých sborů a odtud už byl jen krůček k masovému využití v armádě.

imageimageimage

 Potud Wikipedie.

Já osobně dělím lidi na bareťáky a rádiovkáře.

Rádiovkář, pod dojmem "čehosi s anténkou" na hlavě důchodce, dostává záchvat při představě, že by si měl baret obléci. Nemá smysl ho přemlouvat a lépe se obrátit k bareťákovi. Ten tuší, že baret dodá francouzského šmrncu - vždyť shlédl řadu amerických star, kterým tímto způsobem tvůrci filmu dodávají zhusta na zajímavosti looku. Nebo mívá dokonce umělecké sklony a ví, že baretem se zdobili  malíři-bohémové.

Zkrátka - kdo má odvahu, nosí baret. Sluší všem. S prominutím, i tomu důchodci jeho rádiovka. Nejvíc však sličným dlouhovlasým dívkám. Škoda, že to málokterá ví  !!!

A malá rada na závěr : JAK NOSIT BARET  -  Nejlépe vyrolovat okraj, nasadit si baret jako čepici a  na několika místech promáčknout hranu. Úspěch zaručen !

Nebojte se a vyzkoušejte to !

imageimageimageimage