V klubu Pro radost  tvoříme do  Barevné soutěže, každý měsíc v jiné barvě , na BŘEZEN připadla barva světle zelená k příležitosti Světového dne žab, který slavíme 20. 3.

Světový den žab se slaví od roku 2009 a je zaměřen na ochranu žab před vyhynutím. Žáby jsou bezocasí obojživelníci, jejichž původ sahá až 256 milionů let. Existuje přibližně 6 000 druhů žab, z nichž 4 800 je známo po celém světě. V posledním desetiletí však vyhynulo asi 170 druhů žab kvůli lidské činnosti a plísňovým infekcím. Třetina světových druhů žab je kriticky ohrožena a od 80. let minulého století přibližně 120 druhů vyhynulo. Světový den žab je největší den na světě pro ochranu obojživelníků a slouží k zaměření na globální pokles populací žab po celém světě. Ochranářští biologové se snaží najít příčiny tohoto problému a způsoby jeho řešení. Žáby jsou rozšířeny od tropů až po subarktické oblasti, s nejvyšší koncentrací biodiverzity v tropických deštných pralesích. Největší druh žáby je veleskokan goliáš, který dorůstá délky 30 cm a váhy 3 kg, zatímco nejmenší druh je Paedophryne amauensis s délkou 7 mm. Žáby mají vynikající noční vidění a dokážou doskočit více než 20krát svou délku. Některé druhy jsou jedovaté a upozorňují predátory na svou jedovatost. Skokan lesní dokáže přežít s 65% zmrzlého těla díky glukóze v krvi, která chrání důležité orgány. Samičky žab někdy předstírají smrt, aby se vyhnuly páření.

Zajímavost: Samičky žab někdy předstírají smrt, aby se vyhnuly páření ..:-)

ZELENÁ BARVA : 

Je barvou přírody, rovnováhy, klidu a naděje. Působí uklidňujícím dojmem a pohled na zelenou barvu napomáhá regeneraci a načerpání nové síly. Lidé mající rádi tuto barvu budou více ochotní rozdávat lásku a pomáhat motivovat ostatní. Zelená je nejen barva přírody, ale také barva, která signalizuje povel “běž!”

Odbourává také stres, zlepšuje naši schopnost číst a prohlubuje kreativitu. Je to barva soucitu, což dokazuje i fakt, že je spojená se srdeční čakrou. Otevírá ji a pomáhá nám vyjádřit své opravdové pocity beze strachu

Prohlédněte si soutěžní výrobky, posuďte, jak se nám povedly, jak splnily dané zadání a rozdělte jim své hlasy.

                                                                  Hlasovat můžete do 7. 4. 2024

Anketa se načítá ...

Jako nesoutěžní představujeme :

           image                                                                                                  image