Beruška Beruška– karnevalový kostým pro děti

 

 

Je to opět tady, čas karnevalů a dětské zábavy. A Vy jěšte stále nevíte o pěkném kostýmu pro svou ratolest? Tak se podívejte na následující návod jako si vyrobit NůžkyPravítkokostým berušky.

Obtížnost: vhodné i pro začátečníky OK!Fler

Budeme potřebovat:

Pro šití je vhodné použít nit v barvě látky , ale pro lepší efekt lze zvolit i nitě jiné barvy. Já jsem zvolila bílou pro lepší viditelný efekt.

 

Jak postupovat při výrobě sukně Šaty:

 1. Nejprve vystřihneme rovný pruh látky z připraveného úpletu (šířka 160 ± 2 cm), délka je úplně na Vás, my jsme zvolili 40 cm. Podstatné je vycentrovat vzor materiálu, aby pěkně navazoval.

 Takoy.cz https://takoy.cz/funkcni-uplet-na-tricka-beruska-ns-11480

 2. Začněte přeložením kusu látky na polovinu po šířce tak, aby záhyb směřoval dovnitř, potéje sešijeme po délce 40 cm na 1 cm od okraje. Tím se nám vytvoří tunel a následně obnitkujeme záložky.

 

 3. Cikcakovým nebo overlockovým stehem obšijeme spodní okraj sukně.

 

 4. Spodní okraj sukně podehneme a prošijeme.

 

 5. Na řadu přichází podšívkový díl sukně, který vystřihneme. Délka pruhu z podšívky je o 5 cm kratší než pruh z puntíkovaného úpletu (35 cm). Teď budeme pracovat s celou šířkou materiálu o délce 150 cm.

 6. Teď podšívku přeložíme po šířce napůl, lícovou stranou dovnitř, a sešijeme ji po délce 35 cm na 1 cm od okraje. Pak okraje sešijeme k sobě.

  7. Spodní okraj podšívkové sukně obšijeme overlockovým nebo cikcakovým stehem.

 

 8. Z předpřipraveného tylu si nastříháme pruhy na řasení. Stříháme po celé šířce tylu (155 ± 5 cm), z toho dva pruhy dlouhé 10 cm a dva pruhy dlouhé 9 cm.

 

 9. Z důvodu, že tyl je třeba řasit, potřebujeme až dvojnásobnou šířku pruhu, takže konce sešijeme k sobě. Tímto nám vzniknou dva tunely.

 

 10. Tylové švy umístíme na sebe a v místech kde jsou záhyby si uděláme značky krátkým nástřihem (vyznačíme si zhruba čtvrtiny celkové šířky).

 

 11. Na spodním okraji podšívky, který jsme důkladně začistili, uděláme křídou značky (vyznačíme čtvrtiny celkové šířky). První značka je v místě, kde jsou okraje podšívky sešité k sobě.

 

 12. Tyly položíme na sebe a řasíme najednou, zarovnáme okraje a přišpendlíme je ke spodnímu okraji podšívkové sukně, lícem k sobě, značku ke značce. Kratší tyl je na podšívce, delší je nahoře a na něm šijeme.

  13. Řasíme přímo pod patkou stroje. K usnadnění si však můžeme pomoci ručním nebo strojovým prošitím a následným stažením materiálu.

 

 14. Křídou uděláme značky také v horním pásu sukně a na podšívce sukně.

  15. Ustřihneme gumu (pochopitelně o pár centimetrů kratší než je obvod pasu, aby nám to nepadalo ? ). Okraje gumy spolu sešijeme na 1 cm a začistíme.

  16. Na gumu uděláme křídou značky (znovu čtvrtiny obvodu gumy).

  17. Teď přichází podstatný bod řasení sukně. Sukni na okraji pasu prošijeme ručně (viz obrázek) nebo strojem (potřeba nastavit dlouhý steh a změnit napětí nitě). Následně stažením nitě se Vám sukně krásně nařasí.

Stejně je třeba postupovat i u podšívkové sukně.

 

 18. Ještě chvilku a sukně bude hotová. Teď přišpendlíme úpletovou sukni na gumu podle značek a to lícovou stranou k lícové straně. Řasení ručně upravíme tak, aby bylo co nejvíce pravidelné. Sešijeme po celém obvodu na šířku 1 cm, gumu mírně roztáhneme a dbáme na to, aby bylo řasení na sukni rovnoměrné.

 

 19. Obdobným způsobem postupujeme i u podšívkové sukně, akorát lícovou stranu podšívky přišpendlíme k rubové straně gumy. Upravíme řasení, aby bylo co nejvíce pravidelné. Sešijeme po celém obvodu na šířku 1 cm, gumu mírně roztáhneme a dbáme na to, aby bylo řasení na sukni opět čo možná nejvíce rovnoměrné.

 

Výroba křídel berušky - budeme potřebovat:

 

 1. V úvodu si na karton nakreslíme tvar křídel.

 

 2. Karton přiložíme na puntikovaný úplet, obkreslíme a vystřihneme přední díl v jednom kuse s přesahem cca 1 cm látky po okraji, abychom měli místo na sešití. Zadní díl vystřihneme ze dvou částí a také po celém obvodu obou částí necháme přesahy 1 cm na sešití.  

  3. Vezmeme zadní díly křídel a přiložíme je lícovou stranou k sobě a sešijeme v šířce 1,5 cm pouze ve spodní části středového švu. Zahnutí středového švu si můžeme přežehlit.

 

 4. Obě strany křídel si položíme lícem k sobě a sešijeme je po celé délce, přičemž nahoře vynecháme asi 10 cm. Budeme to potřebovat, aby se dal mezi sešité díly, lépe vsunout vystřižený karton. Záložky si v rozích zastřihneme a v záhybech uděláme nástřihy.

 

 5. Sešitá křídla obrátíme lícem ven a vložíme do nich karton.

 

 6. Skrz střední část kartonových křídel provlečeme gumičku, které nám budou sloužit jako ramínka. 

 

 7. Otvor, který nám zůstal v horní a středové části křídel, ručně zašijeme.

 

Nenadáli jsme se a kostým pro ratolest máme hotovýMiluju tě!  Pokud Vám ještě zbyl kousek úpletu, můžete si z něj vyrobit jednoduchou vázací čelenku. Nezapomeňte do komentářů Yes!připojit fotku své berušky Beruška