Před lípou smekni, před bezem klekni - říkávala moje babička. Bez černý je keř - někdy stromek - nezmar. Zahradníci jej neradi. Ale já se těším z jeho kvetoucích keřů - je to přítel z dětství.

image

A nyní je čas ke sběru květů. Buď k nasušení, nebo k jídlu (květy lze obalit v palačinkovém těstíčku a osmažit) nebo na výrobu bezové citronády.

image

Připravíme si: nádobu, ve které bude nápoj zrát (pětilitrovou láhev od okurek, kameninový kvašák), asi 10 pěkných bezových květů, krystalový nebo třtinový cukr (s medem nemám zkušenost), 2 citrony - ideálně bio.

image

Květy na sítu opereme a vadí-li nám časté tmavé mšice, obereme je :-)  Odměříme 1/2 kg cukru. Citróny dobře omyjeme a nakrájíme na plátky.

image

Do nádoby vložíme květy, nasypeme cukr a přidáme plátky citrónů.

image

Vše zalijeme vodou a promícháme.

image

Povážeme utěrkou a dáme do tepla kvasit (třebe na okenní parapet).

image

Obvykle třetí den již citronáda jemně perlí, mně přijde nejchutnější pátý den.

image

Přecedíme ji do džbánku, můžeme ji vychladit, podáváme :-)

image

Citronáda má jemně navinulou chuť s výrazným aroma černého bezu a citrónu. Samozřejmě ji můžeme podle vlastní chuti naředit, přisladit nebo přikyselit. Tak, aby našemu patru lahodila :-)

Není to složité - tož zkuste ;)