Naše Zem! Jak velký dar to je  pobývat právě teď a tady na ní.

Za sto let nebude důležité, jak velký jsme měli dům, kolik peněz jsme měli na kontě, ale co jsme udělali pro svoje děti a příští generace.

Každý z nás ovlivňuje a přispívá svým konáním buď k její ochraně a nebo ničení.

Pojďme se společně učit pečovat o sebe a  svoji domácnost  výhradně biologicky a ekologicky, protože se nám to mnohonásobně vrátí. Poznejme, že jde uklízet pouze biologicky  odbouratelnými   prostředky, vyrobené na přírodní bázi. Prát v přípravcích bez fosfátů a bez zeolitů. Zajímat se odkud pochází jídlo, které pravidelně kupujeme a jestli jeho získáváním nikdo netrpěl.
Naučme se navzájem šetřit přírodu a zdraví.

Naši planetu jsme nezdědili po svých předcích, ale půjčili si ji od svých dětí.

image

Záleží nám a zajímáme se o to, jakou ekologickou stopu po nás zanechá naše činnost, předměty denní potřeby i naše tvoření ... a tak vzniklo společenství pár tvůrců Eko tvoření.

Kdysi jsem na takové velké eko akci naší kamarádky viděla dokument o pěstování bavlníku, o obrovských dávkách pesticidů, které tato "výroba" spotřebuje a o její velké nešetrnosti a tenkrát jsem si  slíbila, že zkusím pomoci, až bude příležitost.  Tak když vás nabízená témata zaujmou, napište nám, sdílejte, inspirujte se s námi!

Na úvod vybírám plodinu, kterou všichni známe asi nejvíc, ale málokdo ví, jak je její pěstování pro naši Zem "neudržitelné" a jaké škody páchá. Jde o bavlnu. Proto se zaměříme na její šetrnější variantu.

Bio bavlna ORGANIC COTTON

veškerá použitá bio bavlná má certifikaci Světové kontrolní unie a odpovídá směrnicím pro bio materiály a mezinárodním standardům pro trvale udržitelnou textilní výrobu.
Roste v takzvané "živé půdě", která nebyla nejméně tři roky chemicky ošetřena a je obohacována přírodním kompostem a jiným organickým materiálem, zcela bez použití pesticidů a chemických hnojiv. V důsledku takového hospodaření je i okolní půda a voda čistší, což zároveň chrání místní obyvatele, zvířata a vegetaci. Vypěstovaná bavlna se zpracovává bez použití chemických látek a bělidel.

Výhody pěstování biobavlny:

  1. Ochrana povrchových a podzemních vod.
  2. Snížené riziko chorob přenášených hmyzem, který insekticid přijal za vlastní a je vůči němu imunní.
  3. Zachování biologické rozmanitosti.
  4. Eliminování používání toxických chemických látek.
  5. Snížování eroze půdy.

    Proč si zvolit biobavlnu
    Biobavlna je na dotek jemnější, protože vlákno má více chmýří, není porušeno žádnými chemickými přípravky. Tkaniny z biobavlny procházejí nižším stupněm zpracování a jsou tak trvanlivější a odolnější. Biobavlna voní “čistěji”, protože se při jejím zpracování nepoužívá formaldehyd. Lidská pokožka může lépe dýchat, protože biobavlna má vyšší stupeň prodyšnosti a nezasahuje do přirozené rovnováhy pokožky. Čistá, přírodní bavlna nezpůsobuje žádné alergické reakce. Proto výrobky z organické bavlny mohou používat i děti náchylné k alergiím, což potvrzuje řada odborných studií. A nejde jen o alergiky. Většinou strávíme nejvíce času v jednom oděvu bez převlékání během spánku - a u dětí to platí ještě více než u dospělých, vždyť spí více než osm hodin denně.
    Výrobky z biobavlny jsou o něco dražší než obyčejná bavlna, což je dáno vyššími náklady na pěstování a výrobu. Nepoužívat chemii v zemědělství je dnes docela náročný a namáhavý proces. Dopřejte ale sobě i svým dětem onen luxus oděvu, který je šetrný k přírodě i zdraví toho, kdo jej obléká. Můžete tak velmi   snadno přispět k lepšímu životnímu prostředí. Tlak poptávky může ovlivnit způsob pěstování a změnit život farmářů pěstujících bavlnu.

Podle posledních průzkumů trh s produkty z organické bavlny stále roste. Jejich celkový podíl je však pořád menší než 1 procento.  O to více jde ale vidět každoroční nárůst vypěstované organické bavlny, který se v letech 2008 až 2009 zvedl o 20 procent. V současné době se pěstováním organické bavlny zabývá 222 000 ekologických zemědělců ve 22 zemích světa a kromě zavedených trhů v Severní Americe a Evropě vznikají nové trhy v Asii. V zahraničí se dokonce čím dál častěji konají módní přehlídky, kde známé modelky a osobnosti prezentují organický, tzv. zelený textil.

Kdy se z bavlníku stává biobavlník?

Aby mohl výrobek nést označení biobavlna, organická bavlna, anglicky organic cotton, je nutné, aby byl vyroben z biovlákna, které pochází z biobavlníku. Ten, na rozdíl od běžného bavlníku, má původ na plantážích ekologického zemědělství. Na plantážích s běžným bavlníkem se ročně spotřebuje téměř čtvrtina všech insekticidů použitých v textilním průmyslu a 10 procent hnojiv na 3 procent obdělávané půdy. Ekologický způsob péče o rostlinu má později vliv na biobavlněné vlákno a z něj zhotovený produkt. Výrobky z organické bavlny jsou jiné jak na pohled, tak na dotek. Jelikož nejsou běleny chlórem, zachovávají si svou přírodně bílou barvu i vůni. Na dotek jsou jemné a měkké, protože vlákno není narušeno žádnými chemickými přípravky. Při nošení jsou více prodyšné. Pro své vlastnosti je tento materiál vhodný pro alergiky a lidi s citlivou pokožkou. Proto se z něj vyrábí nejčastěji oblečení pro děti.

Zvětšit obrázek

Konvenční bavlna se pěstuje v rozsáhlých monokulturách za přispění těžké mechanizace, vyžaduje intenzivní zavlažování, semena jsou často používána z geneticky modifikovaných rostlin.

 

Patří k chemicky nejvíce ošetřovaným  plodin vůbec. Na její pěstování je dle některých zdrojů ročně použito až dvacet procent z celkové světové spotřeby pesticidů
( 25% všech insekticidů a 10% všech herbicidů)- např. k ošetření semen, zamezení šíření plevelů a škůdců.   Řada z používaných pesticidů patří mezi vysoce toxické látky. Tyto látky nejen, že zhoršují pracovní podmínky a ovlivňují zdraví milionu rolníků a jejich rodin, ale některé chemické látky v bavlně zůstanou i po zpracování.

Pro pěstování bavlny se používají chemické látky, které jsou zakázané pro pěstování potravinových plodin. Semena z bavlny ošetřené toxickými chemikáliemi se zpracovávají na krmivo pro zvířata a na olej využívaný pro výrobu cukrovinek a pečiva. 

Biobavlna se v současné době pěstuje ve 22 zemích světa, největšími producenty jsou Turecko, Indie, USA a Čína.
Biobavlna je pěstována na ekofarmách, které se zaměřují na pěstování potravin a bavlny podle jasně stanovených pravidel. Na těchto ekofarmách je zakázáno používání toxických chemických pesticidů, insekticidů a hnojiv a geneticky modifikovaných organismů. Farmy usilují o vybudování biologicky rozmanitého zemědělského systému,udržení úrodnosti  půdy přirozenou cestou a nastolení přirozené rovnováhy půdy i celého systému. Chemické ničení plevelů a škůdců je nahrazeno mechanickým odstraňováním nebo využíváním metod přirozených nepřátel a hlavně preventivními a přírodě blízkými postupy při pěstování: monokultury rozděleny na menší celky, střídání plodin, přirozené obohacování půdy živinami atd. ....

Jak se sklízí a dále zpracovává konvenční bavlna a biobavlna

Pro odlistění konvenční bavlny se používají další  toxické chemické látky, které mají usnadnit strojovou sklizeń. 
Textilní průmysl patří dlouhodobě mezi největší zatěžovatele životního prostředí.
K povrchové úpravě vlákna se používají ropné oleje, k bělení se používá nebezpečný chlór a další nezanedbatelná množstí chemikálií jako formaldehyd, azobarviva, barviva s obsahem kovů, zpomalovače hoření, enzymatické bělení, protimačkavé či antibakteriální úpravy jsou aplikovány v procesu zpracování a barvení vláken. Část chemikálií ve vláknech zůstává a může způsobovat kožní a zdravotní problémy i spotřebitelům.

Biobavlna se odlisťuje přirozenou cestou a sklízí se ručně. K povrchové úpravě vlákna se používají přírodní oleje, bělení se provádí za pomoci peroxidu vodíku. Celkově se při pěstování i zpracování klade velký důraz na energetickou šetrnost technologií a biodegradibilitu. Takto zpracované vlákno  je pak na dotek jemnější, protože má více chmýří, je pružnější, pevnější a prodyšnější.

Bio_Cotton_001.jpg

Příjemnou variantou je  přirozeně barevně rostlá biobavlna.

Jde o staré odrůdy bavlny, které přirozeně rostou v odstínech  jemně hnědé a zelené olivové. Tyto kultivary se donedávna příliš nepoužívaly, za prvé proto, že nebyly vhodné pro moderní textilní stroje, ale také proto, že bílá bavlna se snáze barví. Barevně rostlá biobavlna je výjimečná i tak, že není nijak následně dobarvována a její vlákna jsou měkká, pevná a velmi kvalitní.


Biobavlna je z výše uvedených důvodů  o něco dražší než konvenčně pěstovaná a zpracovávaná bavlna. Také její úroda je nižší, ale výsledný produkt je čistější, kvalitnější a zdravější.

Etika v obchodě s biobavlnou

Používáním výrobků z biobavlny také podporujeme ty, kteří biobavlnu pěstují a zpracovávájí.
Vedle šetrného chování k přírodě a ke zdraví lidí, kteří se na pěstování a zpracování podílejí, klade většina textilních programů důraz na dodržování sociálních standardů. V souladu s duchem ekologické výroby se výrobci a pěstitelé přirozeně hlásí k principům spravedlivého obchodování, řada z nich je aktivními podporovateli a realizátory speciálních sociálních projektů zaměřených na rozvoj a podporu místních societ. Na farmách je zakázána dětská práce, pracovníkům jsou poskytovány rovnocenné podmínky nehledě na rasu, pohlaví, náboženství či sociální postavení. Výše platu je adekvátní námaze, množství odpracovaných hodin je regulováno.
Sklizená biobavlna je pak zpracovávána v malých továrnách, které dbají na etické pracovní podmínky.

Certifikace

Na rozdíl od biopotravin nepodléhá výroba biotextilu zatím žádným mezinárodním legislativním opatřením, kromě identifikace bio původu surovin.. Stejně jako na trhu s přírodní kosmetikou, i zde existuje velké množství privátních standardů a značek. Mezi nejznámější organizace, které mají vytvořeny systémy kontroly biotextilu patří Organic Trade Association (OTA) v USA, britská Soil Association, německá International Association Natural Textile Industry (IVN), evropský a mezinárodní Demeter, skandinávský KRAV, japonská Japan Organic Cotton Association (JOCA) či holandská SKAL.
Global Organic Textile Standard, GOTS.
Ve snaze zesnadnit výrobcům biotextilu export do celého světa (bez nutnosti dalších recertifikací) byly po několikaleté přípravě v roce 2006 zveřejněny globální standardy pro organický textil. Ty kontrolují produkci, zpracování, balení, značení a transport a ve svých podmínkách vycházejí z nejznámějších biotextilních směrnic.

Pojďme si představit pár tvůrců, kteří z biobavlny tvoří.

image image image

Tričko Kafka dámské
BIKO

image image image

ekošaty z organické bavlny se sakurovými květ
Natalie Steklova

image image image

Krásnou Pálavou  BIO
slapota

image image image

Bio žíňka rybky
Nature Style

image image

Kalhoty pro látkovky
han.dy

image image image
My best BIO
Kriss Pola

image
Bio Šaty

quitkoo

image
BIO LIŠČÍ..:-))
Slunínková

image image image

BIO pyžamko vel.86/92...prouhaté
jmmoda

image image

Vkládací plenky -BIO bambusovo bavlněné froté
VítRuba

image image image

Malované triko z BIO BAVLNY pro náročné :)
ivcatko

image image image

Pro pány - biobavlna přírodní
Duhový krámek

image image image
Oboustranná zavinovačka  biobavlna 
Můj skřítek

image image image

Dětské body - krátký rukáv / biobavlna
MupkaDizajn

image image image

Puntíkatá popelínová košilka
Suvi - Scandinavian summer

image image image

Noční košilka bio
M.B.Design

image image

Háčkovaná bekovka BIO
myssskaaa

image image

Rozkvetlá ...
Pavla Kurková

image

Bio Taška - Myšákova siesta
jabloňka

image
šup organický
diEnes

image image image
pyžamo/overal
MAYDA fashion

image image image
Ručně zdobená taška z biobavlny
veroja

image
Bio bavlna modro fialková
Dagmar Marková

image
BIO bavlněný úplet - metráž -  
Mechulka

 

image image image
Japonská BIO bavlna: Pink
Modern Patchwork

image
Organic Cotton - Aqua, 10 cm
Šití Nití

image
látky metráž, látka 100% bavlna, BIO, Cloud 9
jarníčková

image image image

Organická bavlna - panel
KdoToKdySlyšel

No a příště? Pokračování, přidáme ještě pár tvůrců.