Tak jsem si opět chtěla udělat svůj domácí tvaroh, kupovaný se mu zdaleka nevyrovná... navíc slova odborníků - 

Tvaroh se vyznačuje velmi pomalým trávením díky tomu, že pokryje stěny žaludku a tak mnoho hodin v těle asimiluje (asimilace je v biologii proces přeměny výchozích látek na jiné (zpravidla pro život typické) látky). Jako bílkovina také stimuluje uvolňování glukagonu a proto je dobrou volbou před spaním. Jen se ujistěte, že používáte holý tvaroh, nikoli ochucené odrůdy s přidanými cukry. 

 Recept je staročeský, bez sýřidel, citronu, vaření a pod., zkrátka téměř bez práce, zabere míň času než byste seběhli ty dva schůdky a zašli do 3 minuty vzdáleného krámku a to nepočítám obléct se, ani obout se a  to v dnešní uspěchané době, alespoň pro mě, hodně znamená...

Doufám, že nekupujete trvanlivé mléko, které je zbavené všech pro nás důležitých látek, natož když jsou v domě malé děti, ani to čestvé - pasterizované, které vydrží ještě nejmíň týden po záruce, se na to nehodí, má nahořklou chut'. Nejlepší je přímo od kraviček volně se pasoucích, ale i to z automatů je pro domácí výrobu dobré, mléko z Farmy také lze.

RECEPT:

2-3 dny necháme zbylé mléko v pokojové teplotě zkysnout, s přidáním chlebové kůrky dobu zkrátíme na polovinu, je ještě zdravější než to čerstvé, můžeme si ho dát vychladit a jen tak pít a co zbyde :))) nalejeme do svázané utěrky (dva a dva protilehlé růžky svážeme) a pověsíme na vodovodní kohoutek u dřezu nebo na madlo horní skříňky a pod., pod ní dáme nádobu, kterou pro jistotu přikryjeme utěrkou (chrání před mouchami), vytečenou syrovátku můžeme dál využít i jako plet'ovou masku a pod. Když už z utěrky nic neteče a je poněkud sušší, tvaroh je hotový :)

A tady se stalo to, co se občas stává - jeden růžek povolil a budoucí tvaroh mi vytekl :((, samozřejmě mimo tu nádobku pod utěrkou... Tak jsem dumala, že si budu muset něco spíchnout, tohle mě fakt naštvalo...

 A tak vznikl měšec na tvaroh (je ho potřeba před prvním použitím přeprat alespoň v ruce-vyplaví se továrenský škrob z plátýnka), výhoda proti klasickému pytlíku je ta, že v rozích nic nemůže uvíznout, měšec rozvážeme a jednoduše převrátíme naruby nad talířkem, miskou a pod.

zde vidíte můj prototyp

a tady je už technicky vymazlený originální měšec na 1,5  litru kyselého mléka

takhle ho do něj dostaneme, nebo z vhodné nádoby nalejeme

pak vyklopíme ( v tomhle vedru to bylo asi po 12-14 hodinách)

sušší varianta

a vláčnější asi po 10 hodinách z 1,5 litru

 dále s ním naložíme kdo jak je zvyklý,

já přidám máslo, sůl a třeba pažitku, nebo česnek, cibuli... a mám skvělou pomazánku, která se nikdy nepřejí, nebo jím jen tak, bez chleba, ostatně na netu je dostatek receptů :)

Dobrou chut'!

 

 

 

Děkuji, že respektujete můj nápad s měšci a nekopírujete práci mého mozku :))