Všechno začalo tím, že jsme si vypůjčily několik dřevěných razítek dovezených z Indie a vyzkoušely, jak se jimi tiskne na látku. Chytlo nás to natolik, že po dlouhém shánění, zařizování a čekání dorazil z Dilí osmikilový balík, plný originálních, ručně vyřezávaných razítek bunta.

bunta razítka

Indie je od 12. století známá svými bavlněnými barvenými a potištěnými látkami. (Ovšem útržky látek, nalezené v zříceninách Mohenjo Daro svědčí o tom, že toto umění bylo známo už 3000 let př. n. l.) Nejstarší záznamy hovoří v této souvislosti o jihu Indie, řemeslo se ale brzy rozšířilo po celé zemi. Tisk pomocí dřevěných štočků získal takovou popularitu, protože díky jednoduché technice můžeme získat krásné a jasně barevné tisky. Původně přírodní barviva byla dnes téměř nahrazena umělými i když se najdou dílny, které pracují tradiční technikou včetně původních rostlinných barviv a minerálních pigmentů. Nejznámější centra ručního tisku na látku jsou dnes v Rajastanu a Gujaratu, nejvýznamnější místo je asi Andhra Pradesh.

tiskař

Hlavním nástrojem tiskaře jsou dřevěné štočky různých velikostí a s různými vzory, zvané bunta. Štočky zhotovují řemeslníci z týkového nebo růžového dřeva (rose wood). Růžové dřevo je velmi kvalitní a tvrdé, nebortí se a nepraská. Na pruh látky se tiskne zleva doprava. Štoček se namočí do obrysové barvy, obvykle černé nebo tmavé. Obrysy tiskne nejzkušenější tiskař, protože je to on, kdo dá základ celému procesu. Pokud se tiskne vícebarevný tisk, nastupuje druhý tiskař s další barvou, a třetí a další, je-li to třeba. Je potřeba přibližně tisíce otisků razítka pro potištění tří metrů látky v pěti barvách. Člověk se až diví, jak se tolik lidí dokáže sjednotit a vytvořit takovou krásu.

tisk

A tak jsme to zkusily taky, i když jen jednoduché vzory bez soutisku. Použily jsme zažehlovací barvy na textil, jako nelepší pro nanášení barvy na razítko se ukázalo tupování štětcem. Mimo jiné jsme vytvořily kolekci pashmina šál, které už se téměř prodaly, krásně se ale dá vylepšit i tričko ze sekáče.

tílko

A abychom se o tu nádheru podělily, pořádáme v Praze workshopy. Termíny najdete v kalendáři. Tak se na některém možná uvidíme :-)

workshop

Ivana a Ilona, Lampijón