logo klobouk
Milí přátelé,

dovolujeme si Vás oslovit s nabídkou na účasti na nově vznikajícím dětském časopisu s názvem KLOBOUK NA PAŘEZU. Společně s Vámi bychom rádi vytvořili kvalitní nekomerční časopis podporující hravost, tvořivost, lásku a radost, uvolněnost, zdravé sebevědomí a pozitivní myšlení.

Základní myšlenkou je, že tak, jak si autor, výtvarník, literát, či úplný laik své stránky vytvoří, tak budou otištěny. Ve své původní podobě, s původním textem a úpravou. Způsoby zpracování jsou libovolné, fantazie a motivy neomezené. Časopis bude zprvu vycházet jako
nepravidelník, směřující však ke čtvrtletníku. Pro Váš přehled o koncepci časopisu a také pro funkčnost celku uvádíme tyto následující body:

titulní stránka1. Vítané, nikoliv však nutné, jsou příspěvky z oblastí: ekologie, láska k planetě, příroda, duchovní  hodnoty, tradice, historie, řemeslná tvorba, cestování, rodina. Je možné se inspirovat ročním obdobím, ve kterém dané číslo vyjde. Pokud byste se chtěli stát stálými přispěvovateli nebo vytvořit příběh na pokračování, budeme velmi rádi. Vzhledem k intervalu ve vydávání doporučujeme však volné pokračování.
Je dobré zabývat se celkovým obsahem stránky, ne jen jejím výtvarným výrazem. Obsah může být zajímavý pro širší věkovou kategorii, nést odkaz či hodnoty, být interaktivní, nápaditý.
 

2. Stránka musí být vytvořena celá ručně, bez použití počítače a strojopisu (jen je-li to umělecký záměr typu koláž apod.). Písmo je nutno volit spíše tiskací a čitelné i pro děti 1. - 2. třídy. Nechceme být časopisem, který je tvořen profesionální počítačovou grafikou. Přejeme si vytvářet domáckou podobu. Proto jsme se rozhodly, že všechny texty budou psány ručně, což pro někoho může být náročné, ovšem i  objevné. Je nutné zachovat čitelnost rukopisu.

3. Fotografie mohou být používány, měly by však být do stránky výtvarně vsazeny. Zde je třeba místo pro počítačovou grafiku. Je tu i možnost přenesení textu do obrázku tak, že písmo je napsáno na jiný papír a poté počítačově do obrázku vloženo tak, že originál zůstane zachován.

4. Časopis chceme dělat takový, aby si jej s chutí přečetli i rodiče či prarodiče a bavili se s dětmi - neboli: "Pojďme si hrát všichni!". Je možné tedy vytvářet i stránky "babičkám", "taťkům" apod.

5. Na své stránce si autor může vyhlásit i vlastní soutěž. V tom případě uvede svou adresu či mail a bude již sám v kontaktu se svými čtenáři případně je odmění něčím ze své tvorby. Nechceme však podporovat rivalitu, spíše hravost. Soutěž by měla vždy vyústit v poznání, "že jsme všichni nejlepší". O průběhu korespondence či soutěže můžeme čtenáře společně informovat.

6. Každý text projde našimi jazykovými korekturami. Případné chyby v rukopisech se dají počítačově opravit, ale je nutné , aby jich bylo co nejméně. Jejich odstraňování grafičkou a zasahování do původních obrázků je velmi náročné. Proto si před zasláním díla nechte prosím provést již korektury předběžné.

7. Stránka časopisu bude mít rozměr A4, 210 mm x 294 mm. Stránky prosím tvořte na výšku. Až stránku uděláte, je potřeba ji naskenovat v rozlišení minimálně 400 dpi a s barevnou hloubkou 24bit (True Color). Obrázek prosím uložte ve formátu .jpg a v nejvyšší možné kvalitě. Nemáte-li možnost kvalitního skenu, je také možno originál stránky (ne kopii) poslat poštou (vrátíme).

8. K disposici Vám bude dvoustrana.

9. Uzávěrka prací je vždy měsíc před předpokládaným výtiskem. Časopis bude prozatím vycházet jako nepravidelník, o termínu uzávěrky vás rádi informujeme, příspěvky můžete zasílat kdykoliv. Příspěvky zařazujeme do jednotlivých čísel tak, aby byl časopis pestrý.

 10. Bod vztahující se k literárním dílům a veledílům: text nemusí být ilustrován, ale musí být psaný ručně s alespoň nějakou výtvarnou úpravou (barevný podklad apod.). Je pochopitelně možné spolupracovat s výtvarníkem. Zde je možné nabídnout pomocnou ruku z redakce. Společně můžeme zkusit přiřadit výtvarníka, který nemá texty, autorovi a opačně. 


11. Jak jsme na začátku zmínily, časopis nebude komerční, nebude tedy podporován žádnou sponzorskou částkou ani reklamou a všechny náklady budou hrazeny z rodinných zdrojů. Nabízíme vám možnost nefinanční odměny a sice: u Vašeho díla bude otištěn odkaz na Vaši tvorbu či firmu, např. prostřednictvím internetové adresy. Zde Vám nabízíme prostor pro reklamu. Ta by však neměla přebíjet výraz stránky, měla by být nevtíravá a méně výrazná. Smyslem odkazů tedy není reklama, ale podělení se s ostatními o radost z tvorby a vlastního vidění světa.
* Pro tyto odkazy je každé stránce námi vytvořen rámeček, který ladí ke stránkám a slouží právě k tomuto  účelu. Nevpisujte  tedy tyto údaje přímo do obrázků, ale napište je stranou a my je do rámečku dosadíme.

 

 Dále Vám nabízíme určitý počet výtisků jako autorskou odměnu zdarma. Můžeme Vám zprostředkovat výtisk vizitek, či menších propagačních materiálů (záložky, malé letáčky apod.). Předpokládáme, že samotná práce pro tento časopis bude dobrou reklamou pro Vaši tvorbu či aktivity. V časopise budeme velmi rádi informovat čtenáře o Vaší účasti na jarmarcích, festivalech, výstavách, dílnách, seminářích apod.

 12. Každý autor v časopise má svůj Klobouk. Proto si jej libovolně namaluje. Ten, je něco jako autorova signatura. Prosíme k příspěvkům takový klobouk přidat vytvořený na samostatném listu. Stačí ve velikosti čajové svíčky.
  
13. Nezbývá než dodat, že se těšíme na Vaši odezvu. Prosím kontaktujte nás a dejte nám vědět, máte-li chuť se s námi pustit do díla. Rádi také zodpovíme všechny Vaše případné dotazy, nabízíme také radu, inspiraci či spolupráci.
 
Kontaktovat nás můžete zasláním zprávy zde v profilu KLOBOUK NA PAŘEZU.

 

 

 

Nashledanou, na slyšenou, na čtenou ..... a Klobouku ZDAR!

 

Lucie Čapková

Lenka Rojíková

Vilma Kollmanová