Vánoce se blíží, pečeme, uklízíme, balíme dárky.

Potřebujete pro někoho milého originální dárek? Potřebujete na odpoledne zabavit děti a všechny nápady došly? Pečení už je nebaví... obyčejné malování také ne... hračky už vůbec... a Ježíšek v nedohlednu.

Udělejte si s dětmi medový hedvábný šátek nebo šálku. 

Nejdřív zakupte hedvábnou šálku nebo šátek. Barvu na hedvábí, alespoň dva odstíny, fantomovou tužku (to je tužka, která při styku s vodou mizí) - bez ní se ale obejdete. Štětec někde doma najdete. Hedvábí vyperte v teplé vodě, usušte a vyžehlete.

Pak koukněte do spížky, jestli máte med! "Samozřejmě mám, nedávno jsem koupila celou sklenici!", pomyslíte si.

Ale ouvej, zbyla jen troška!

Nevadí, bude to stačit. Med si nařeďte s trochou horké vody, aby byl tak akorát hustý na nanášení štětcem. Zdá se vám moc řídký? Nevadí, slejte přebytečnou vodu do čaje. Moc hustý? Dolejte trošku vody.

A dál postupujte podle návodu:

Nejdřív vykouzlete dětem vánoční atmosféru

Pak ale dejte svíčky do bezpečné vzdálenosti, aby se hedvábí nepoškodilo. Mimochodem, víte, jak se pozná pravé hedvábí? Je to prý jednoduché, stačí mít po ruce zapalovač, odstřihnout kousíček látky a zapálit. Originál hedvábí se vám okamžitě rozpadne v jemný prach, pokud se ale seškvaří, tak je v něm přídavek umělého vlákna. My to ale zkoušet nebudeme. 

Vyžehlené hedvábí musíte na něco napnout. Pravděpodobně doma nenajdete rám na malování hedvábí, bude proto stačit větší papírová krabice nebo dvě menší. Hedvábí vypnete pomocí špendlíků:

A můžete se pustit se do práce. Fantomovou tužkou si namalujte budoucí obrázek/motiv. Kytičky, rybičky, srdíčka, já jsem zvolila jednoduché čárky a tečky, které se opakují. Motiv začněte obtahovat štětcem, který namáčíte do tekutého medu. Děti si to obzvlášť užijí. Zalepené sladké prstíky nikomu vadit nebudou. 

 

Med nechte trochu zaschnout, lepkavý ale bude až do konce. Teď vezměte barvy. Použila jsem barvy na hedvábí zažehlovací, karamelovou, středně hnědou a bordó. A začněte si hrát s barvičkami, krásně se vám budou na hedvábí rozpíjet a hedvábí pod medem zůstane v původní barvě. 

Začněte karamelovou barvou, postupně přidávejte ostatní, hnědou, bordó. Barvy se rozpíjejí a pomalu schnou. Vytvářejí si svoje obrazce. U malování na hedvábí je krásné to, že nikdy nevíte přesně, co vám vznikne: 

image

Fantazii se meze nekladou. Když budete mít pocit, že máte hotovo, nechte hedvábí volně uschnout. 

Odšpendlete hedvábí z krabice. Opatrně při sundavání šálky, med zůstává lepkavý a hedvábí má tendenci nalepit se tam, kde je to nejméně vhodné. 

Pak ho vložte mezi dva pečící papíry a pečlivě zažehlete. 

Žehlete a žehlete (prý cca 8 minut):

Babíí, co to pečeš? Cítím tu perníčky nebo něco moc dobrého! Vůně zažehlovaného medu vám provoní celý byt. 

Pečící papír se vám zřejmě zalepí k medu a špatně půjde sundat. Nevadí, dalším krokem je praní hedvábí a při tom se papír krásně odlepí. Vyperte tedy, vymáchejte, zbavte zbytků papíru a zase nechte volně uschnout. Pak již jen přežehlete a máte hotovo! 

Přeji vám příjemné tvoření a hodně radosti z vytvořeného dílka! Vaše D.FELIX.