Tu a tam narazím v některé diskuzi na poptávku - někdo,  kdo se tu nevyzná, najde první vhodné místo a ptá se: "Je tu někdo šikovný...?" a většinou je odeslán do sekce poptávek

To je chvíle, kdy se tam obvykle rozhlédnu i já. V rámci zachování duševního zdraví to ovšem nedělám moc často.

Protože tu narazíte na

- chci zatím nespecifikovaný šperk - dle fotek pravděpodobně 3D - ovšem za specifikovanou 100,-

- ráda bych svetr, který v cizině stojí 70 liber a je strojově - a vy mi ho prosím spíchněte za 14 dnů a za 400,-

- chystáme svatbu a rádi bychom... za Líbající

Ano, jsou i tací, kteří vědí, co doopravdy chtějí - a tak pletařka sama chce strojový dětský svetřík a moc dobře ví, proč ho chce za 600,- - nejspíš proto, že ví, kolik stojí klubko příze i jen střední kvality.

 

Milí zákazníci,

doufám, že pokud chcete ZAKÁZKOVOU výrobu, předpokládáte že bude VLASTNORUČNÍ, KVALITNÍ A ORIGINÁLNÍ.  Tedy, že v tom svetru nepotkáte další 3 studentky, ani že se po prvním vyprání promění v neforemný kus vhodný k čištění bot.

Vězte, že požadavek na nerez, kvalitní papír, 100% bavlnu nebo konkrétní látku, není o ochotě tvůrce sáhnout někam do zásob a práci vám věnovat jako charitu.

 

 

Milí tvůrci,

přijměte pozvání do klubu, ve kterém se zamýšlíme nad tím, jestli nejsou naše  ceny pod cenou.

a pro začátek se zkuste zamyslet i vy

co by mělo být součástí ceny výrobků

{#emotions_dlg.rose2}

Materiál - v jeho běžné ceně - pokud jste ho sehnali levněji, je to pro vás výhoda. Můžete mít vyšší zisk nebo i v případě výprodeje nebudete ve ztrátě. Rozhodně to není důvod nasadit rovnou nižší cenu. Nerozhodný A nezapomeňte rozpočítat do ceny materiálu i poštovné.

Pomůcky, nářadí apod. - v každém výrobku byste měli pamatovat na to, že si potřebujete vydělat na nové nářadí, ale třeba i na baterie do foťáku - zkuste si stanovit "paušál" - několik korun v každém kuse. {#emotions_dlg.premyslim}

Energie - i tady si stanovte korunovou položku pro každou věc. Hodina provozu žárovky+PC je cca právě 1 koruna{#emotions_dlg.devil}

A CO VY A VAŠE PRÁCE? Ano, i když máte výrobu jen jako koníčka, mohla by se stát vaší obživou, nebo alespoň významnou položkou v příjmu. Vyrábíte kvalitně? Nestyďte se chtít za svou práci ODMĚNU - pokuste se vyčíslit svou práci - nemusí to být v hodinové sazbě. Zkuste to i podle kusů komponentů ve výrobku, váhy suroviny, nebo jiné měrné jednotky - kdo má rychlejší ruce, má výhodu {#emotions_dlg.pst}

Spočítali jste?

Nezapomněli jste na něco? S vyplazeným jazykem - vsadím se s vámi, že ano. Cesta pro materiál? focení? vkládání? dohodnutí zakázky? doba na balení? cesta na poštu? - přihoďte aspoň korunu a nebo raději dvě.

Jakou hodnotu má váš nápad? (tedy pokud jste ho nenašli na internetu) - kolik nezdařených pokusů to bylo, než jste si troufli novinku vystavit?

Malá kontrolní otázka - kolik výrobků byste měli vyrobit za 20 pracovních dní, aby jste se tím mohli živit?

 

Přeju vám všem, aby vás vaše práce těšila, aby vaše nápady ocenili zákazníci a ctila konkurence - protože nejšťastnější je ten, komu je práce zábavou.