Origami - technika skládání papíru, nesoucí na bedrech závan historie, orientu a umění. 

Skládání origami je nejenom zábavné. Poslouží k relaxaci, uvolní tok myšlenek a pomůže nám se lépe soustředit. Technika, kde zásadním umem je správně a hlavně přesně ohnout či přeložit papír je kouzelná ve své jednoduchosti. Kdo by si to byl pomyslel, že z kousku papíru lze stvořit celý svět!

Láká-li nás objevování nového a zkoušení, co všechno dokážeme, origami stojí za povšimnutí.

K tvoření papírových skládanek nepotřebujeme příliš mnoho speciálního a drahého vybavení. Pro začátek nám postačí hlavně...

Papír.

 

Jaký papír by to měl být?

Jsme-li teprve začínající, rozkoukávající se a neznalý origamista, postačí nám papír obyčejný. A i když to říkám tuze nerad, můžeme skládat i z papíru kancelářského. (POZOR! Nikdy, ale nikdy nezkoušejte u kancelářského papíru zůstat. Ovšem, zkoušíte novou skládanku, úplně poprvé, nechcete si poničit ty krásné, speciální papíry. Budiž. Ale jakmile je po "zkoušení" a "testování" a "nacvičování", opusťte i od toho pekelného papíru! Proč? Kancelářský papír není kvalitní, v přehybech bude mít tendenci se trhat a může se Vám stát, že budete mít již celou skládačku hotovou - když tu najednou RUP! a práce je v tahu. Proto!)

Jsme-li si již jistější v postupech a skladech, přesuňme svůj zájem na papír kvalitnější, primárně určený ke skládání origami.

Asi nejkrásnějším a pro origami nejlepším papírem je pravý, japonský papír na origami. 

Jsou dražší, ale jsme-li skládáním origami nadšeni, ten veliký rozdíl v jakkosti papíru poznáme na první dotek.

Nelíbí-li se nám příliš japonské vzory, nezbývá, než porozhlédnout se po jiných zdrojích. Asi nejlepší možností jsou papíry od HEYDY. Skládá se z nich velmi dobře, vzory jsou modernější a rozmanité, stejně tak velikosti a gramáže papíru. A cena není tak vysoká. Z dalších papírenských firem - nikdy mne příliš nenadchly. Než se pro nějaký papír rozhodnete, vždy si vezměte pouze vzorek, zkusmo vytvořte pár skladů a sledujte chování papíru.

Pokud se na přehybu začíná lámat, drolit a tvoří-li se na tomto místě malé chloupečky, je možnost, že se bude ošklivě trhat a pro origami není tou nejlepší volbou.

Při výběru papíru musíme také přemýšlet nad tím, co z něj vlastně chceme skládat. To ovlivní rozměry papíru, jeho gramáž (čím menší má být výsedná skládačka, tím nižší gramáž potřebujeme. Pro klasické skládání je optimální 80g/m2), a další vlastnosti.

Dále pak - k jakému účelu bude skládačka sloužit? Dekorace, šperk, ozdoba na přáníčko, girlanda, závěs na lustr, zápich do květináče?

Pro přání, závěs na lustr či jiné dekorace využijeme prakticky jakýkoliv námi zvolený origami papír. Pokud se budeme chtít věnovat výrobě origami šperků... Musíme papír buď řádně nalakovat (výběrem laku se budeme zabývat v následujících příspěvcích), nebo sehnat papír mající tuto povrchovou úpravu již za sebou.

Ručně malované papíry s lakovanou stranou jsou ideální pro výrobu šperků. A bývají řezané právě ve velikostech vhodných pro skládání origami šperků.

Tyto papíry stačí pak jen chviličku přidržet nad parou - papír změkne a je krásně tvárný, umožní nám například vymodelovat křídla jeřábka do podoby, která se nám nejvíce zamlouvá. Po složení šperku lak zatuhne a zafixuje tak tvar a podobu výsledné skládačky a zároveň celkově zpevní celý šperk. Samozřejmě jej také ochrání před deštěm a sluncem a tak dále.


Máte vybráno? :-)

Pak už tedy zbývá jen pár kroků... Tím následujícím je: výběr skládačky a postup skládání. A ten nás čeká příště. 

Kterou skládačku myslíte, že se společně naučíme jako první? ;-)