V klubu Pro radost  tvoříme každý měsíc podle paletky.

Na květen vybrala vítězka poslední soutěže krásné a chutné téma : Chřest

Chřest je v Česku nejoblíbenější a nejcennější jarní zelenina v sezóně od dubna do června. Většina domácí produkce u nás pochází z Hostína. Zbytek je nejčastěji dovážený ze Slovenska.

Chřest je vytrvalá zelenina, ze které se vždy na jaře sklízejí mladé pazochy (prýty, nebo lidově stonky). Podle způsobu pěstování jsou buď bílé, fialové nebo zelené.

Bílý chřest je vybělený pěstováním bez přístupu světla (přihrnutím zeminy). Má jemnější chuť a silnější vláknitou slupku. Zelený chřest je naopak výraznější a má jemnější slupku, takže se nemusí tolik loupat.

Čerstvých chřest je krásně křehký, neohebný a ve svazku mezi sebou vrže. Čerstvý chřest také na řezu pouští lepkavou šťávu a při ochutnání hezky křupe. S tím jak stárne, přichází o svou sladkost , postupně uvadá a zároveň dřevnatí. Čerstvost se odráží i na vzhledu hlaviček - čerstvé jsou uzavřené a pevné, postupně se ale otevírají a vysychají.

Bílý chřest vždy oloupejte po celé délce. Tenký zelený chřest někdy loupat ani není potřeba (opět – ochutnejte!). Silnější zelený chřest většinou postačí oloupat ve spodní třetině prýtu.

Zajímavosti o chřestu :

Už nikdy žádná kocovina - Plánujete velkou párty? Ve většině případu zahrnuje i větší množství alkoholu a ráno nepříjemnou kocovinu. Nezoufejte, nové studie odhalily tajnou zbraň proti neduhům alkoholové opice – chřest! Chřest je totiž bohatý na aminokyseliny a minerály, které stimulují enzymy odbourávající alkohol.

Afrodiziakum - Obsahuje velké množství vitamínu E a ten s naším tělem dokáže divy?. Stimuluje totiž pohlavní hormony, včetně ženských estrogenů a mužského testosteronu. Díky vitamínu B5 a folátu napomáhá zvýšit pocit vzrušení.

Potrava bohů - Chřest má vedle své vynikající chuti i zajímavou a bohatou historii. Jedna z pověr říká, že egyptská královna Nefertiti prohlásila chřest za potravu bohů. Chřest byl ve starověkém Egyptě považován za léčivou bylinu a královna jej společně se svým manželem faraonem Achnatonem předkládali jako obětinu bohům. Obliba této listové zeleniny pokračovala i ve starověkém Římě a Řecku. Ve Versailles se chřest podával jako delikatesa výhradně na královském dvoře.

                                                                                             PALETKA PRO TVOŘENÍ

                                                                                     

- na výrobku jsou povinné alespoň dva odstíny z nabízených barev- khaki zelená, tmavě zelená, světle zelená,hnědá může být i béžová, ale v malém množství

Posuďte sami, jak se nám naše soutěžní výrobky povedly a oceňte svými hlasy ty nejlepší z nich.

                                                                                     Hlasovat můžete do 26. 5. 2024

Anketa se načítá ...

 Jako nesoutěžní představujeme :

image