Mikroučení znamená učit se po malých porcích, klidně jen několika minutových.

Obvykle toho máme za den hodně a je obtížné najít si třeba hodinu na to, abych se učila anglicky nebo španělsky nebo cokoliv jiného. Ale zase je docela dosta takových chvil, kdy na něco čekáme nebo chceme na chvíli přepnout nebo prostě máme krátkou pauzu. Dost často přitom máme v ruce mobil a to vlastně velmi vhodná příležitost se něco málo naučit.
Proč toho nevyužíváme? Protože nemáme "připraveno", co se učit. Tohle řeší např. aplikace duolingo, která je skvělá na učení se cizím jazykům. Má samozřejmě svoje limity, psaní ani konverzaci se v ní moc nenaučíte, ale spoustu dalšího ano.

Já jsem udělala dobrou zkušenost s mikroučením, když jsem se potřebovala zlepšit v němčině. Chodila jsem do práce a pak jsme neměla moc energie se na něco soustředit, tak jsem se rozhodla, že si ke své odpolední kávě vezmu učebnici a budu z ni dvacet minut něco opisovat. Dvacet minut fakt není moc, moje pokroky tedy byly poměrně malé. Ale byly. Což mě přesvědčilo, že není nutné se učit hodiny denně. Pokud se chystáte na maturitu nebo pracovně do ciziny, tak samozřejmě potřebujete víc než dvacet minut. Ale pokud máte maturitu až za dva roky nebo se do ciziny chystáte až někdy v budoucnu, tak vám tento systém učících mikrolekcí umožní udělat nějaký pokrok i bez stresu.

K mikroučení můžeme využít i papírovou učebnici. Ani ji nemusíme nosit s sebou, stačí si nafotit do mobilu potřebné stránky. Největší výhoda je v tom, že pokud chodíte do kurzu, tak vám i krátká opakování mezi lekcemi hodně pomohou předcházet zapomínání.

U mě v obchůdku najdete také např. kartičky, které si vytisknete a můžete nosit s sebou. Postupně se učíte, odkládáte kartičky a opakujete jen to, co ještě neumíte. Obejdete se i bez mobilu nebo bez internetu. Je to metoda aktivní, mnohem zábavnější než pasivní čtení slovíček z učebnice. A navíc je velmi uspokojující vidět, jak se hromádka slovíček k naučení zmenšuje a jak roste množství toho, co už známe.