Před pár měsící mnozí z nás zaznamenali smrt svého dětského idolu Pierra Briece, představitele Vinnetoua. Možná tato událost a možná léto (které v době hlasování o tématu vládlo světu) byli příčinou toho, že páté kolo meziklubové soutěže MaŘeNa ovládli indiáni.

Úkolem bylo vytvořit cokoliv, co se jakkoli týká indiánů, Divokého Západu a Mayovek. Přičemž téma zahrnovalo nejen tvorbu na téma Mayovek a klasických westernů, ale také inspiraci jakoukoliv kulturou původních domorodých obyvatel území Severní a Jižní Ameriky.

Pokud jste napnutí, které indiánské výrobky měly u publika největší úspěch, dozvíte se to právě nyní.

5.kola se zúčastnilo 85 výrobců v devíti materiálových Klubech, z kterých do finále postoupilo 30 výrobků. O vítězech rozhodlo 368 hlasujících.

Poprvé v historii Mařeny se ale v tomto vyhodnocení můžete setkat i se Speciální cenou, kterou vyhlásil (a chce vyhlašovat i v budoucnosti) Klub správců MaŘeNy.

Děkujeme všem šikovným tvůrcům, kteří pracovali na svých soutěžních výrobcích, i hlasujícím, kteří si dali práci s rozhodováním o výsledcích.

 1.místo: 107 hlasů

Go - ya - thle

2.místo: 88 hlasů

Na prérii

 

3.místo: 87 hlasů

Kinana'skomitin

Další pořadí:

4.místo: 77 hlasů 5.-6.místo REMÍZA: 70 hlasů 5.-6.místo REMÍZA: 70 hlasů
   
7.místo: 69 hlasů  8.místo: 65 hlasů  9.místo: 63 hlasů 
     
10.-11.místo REMÍZA: 62 hlasů  10.-11.místo REMÍZA: 62 hlasů  12.místo: 61 hlasů 
     
13.místo: 60 hlasů  14.místo: 59 hlasů  15.místo: 55 hlasů 
     
16.místo: 54 hlasů  17.místo: 53 hlasů  18.místo: 50 hlasů 
     
19.místo: 42 hlasů 20.místo: 41 hlasů 21.místo: 40 hlasů
22.-23.-24.místo REMÍZA: 39hlasů 22.-23.-24.místo REMÍZA: 39hlasů 22.-23.-24.místo REMÍZA: 39hlasů
25.místo: 36 hlasů 26.místo: 35 hlasů 27.místo: 30 hlasů
28.místo: 11 hlasů 29.místo: 10 hlasů 30.místo: 9 hlasů

 

Pořadí klubů podle obdržených hlasů:

 

1)  Keramika a porcelán 

2) Látky, klubka, přadýnka 

3) KOVářova kobyla

4) Dřevo, přírodniny a kůže 

5) Papír 

6) Foto, malba, grafika

7)  Malba na užitný podklad

8)  Sklo

9) Polymery

 

Celkové pořadí klubů:

 

1. Keramika a porcelán - 135,75 bodu

2. Látky, klubka, přadýnka - 105,8 bodu

3. Dřevo, přírodniny a kůže - 105,18 bodu

4. Foto, malba, grafika - 77,66 bodu

5. KOVářova kobyla - 68,43 bodu

6. Malba na užitný podklad - 63,93 bodu

7. Sklo - 52,6 bodu

8. Papír - 46,75 bodu

9. Polymery - 31 bodu

 

SPECIÁLNÍ CENA SPRÁVCŮ

Kde se vzala? V záplavě výrobků, které proběhnou každým kolem, se najdou i takové, které si sice nezískají tu největší přízeň hlasujících, ale které mají kvality patrné třeba až na druhý nebo třetí pohled, nebo až když si daný výrobek dáte do jistých souvislostí. Neberte prosím tuto cenu jako hledání něčeho "nejlepšího" nebo "prvního" - o to nyní už nejde. Berte tuto cenu jako pozastavení a zamyšlení. Proto také každá Speciální cena správců může být udělena za něco jiného, mít jiný obsah.

Jak cena vzniká? Správci mají právo nominovat libovolný počet výrobků - samozřejmě s vysvětlením, za co chtějí cenu udělit. Cenu dostane ten, kdo pak v interním správcovském hlasování získá nadpoloviční počet hlasů, čili s nominací musí souznít většina správců.

Historicky první Speciální cenu správců získává POKREVNÍ BRATRSTVÍ - a to za inovativní přístup k tématu.

Cesty k uchopení tématu mohou být různé. Tvůrce si může pohrávat s vnějšími znaky, které k tématu náleží nebo se snažit hledat vnitřní souvislosti. První cestou šla většina tvůrců - a není na tom rozhodně nic špatného ani méněcenného.

Výrobek, který Klub správců tímto oceňuje, ale jakékoliv vnější znaky indiánského koloritu postrádá - nezobrazuje ani indiána ani nepracuje s žádnou indiáskou dekorativností - a i když hlína je materiál, který indiáni znali, formuje ji minimalisticky moderním rukopisem. To hlavní je podstata. Čili odkaz.

Co nám odkazuje dětský hrdina Vinnetou, ztělesnění cti a představitel boje za spravedlnost? Krom jiného poselství o síle přátelství. Odkazuje nám určité hodnoty, které se s idealistickou představou pokrevního pouta mezi bílým a rudým mužem pojí. Kachel POKREVNÍ BRATRSTVÍ se nesnaží vypadat indiánsky na první pohled - ale připomíná jednu z nejkrásnějších věcí, které jsou obsahem "pohádek" Karla Maye - a to jak je prima mít někde "pokrevního bratra".

Za to, že autor Artobject nevytvářel obraz indiánského světa a koloritu, ale dokázal se zamyslet, co je tedy oním "odkazem", dostává od Klubu správců virtuální Speciální cenu správců.

Dalšími nominovanými byli Initipi a Sokolí ucho (taktéž za inovativní přístup k tématu), dále theresicka a TyQa (za zpracování tématu v rozměru celých kolekcí) a nakonec i Poselství kmene indiánů Hopi (za propojení minulého se současným a odkazy rozšiřující obzory).

Jak vidíte, Klub správců si všímá, jak o tématu přemýšlíte a rád by do budoucna vyzdvihoval některé vaše počiny i mimo veřejnou anketu.

A teď už se můžete těšit na poslední kolo třetího ročníku, jehož tématem je:

VŠECHNO LÍTÁ, CO PEŘÍ MÁ