Už bylo na čase Vám představit další novinku! Tentokrát to je něco na krk (a něco málo do uší :-)). Tak moc jsem chtěla vytvořit něco čistě bílého a zimního, až  z toho nakonec vyšla tato "óda na jaro" :-D . Tento šperk bych rozhodně zařadila do přihrádky "exlusive". Název šperku jsem hledala v aztéckých božstvech, jelikož pojem Aztékové bylo to první, co mi přišlo na mysl, když jsem tento náhrdelník dokončila. Coatlicue (čti Koatlikve). Byla ústřední postavou ženských božstev. Byla božstvem smrti, stejně jako znovuzrození a také patronkou jara. Jsem si naprosto vědoma, že má tvorba jaksi úplně nekoresponduje s ročním obdobím, ale nešlo se tomu ubránit :-) Slibuji, že na jaře vytvořím něco zimního :-D!!
 
 
Hned na začátku musím říci, že tvůrčí proces byl okořeněn pocity závratného štěstí, stejně jako pocity naprosté prohry. Vysvětlím! Za vše může jeden filigrán, který jsem za každou cenu chtěla zakomponovat do šperku. Až příliš pozdě jsem si však všimla, že není zcela symetrický. Došlo to nakonec tak daleko, že jsem celou středovou část vyměnila a začala od začátku. Takže cca 5 hodin tvůrčí práce skončilo v koši! I to se stává! Byla jsem krůček od toho se šperkem skoncovat. Zkrátka odkládá se na dobu neurčitou! Nedalo mi to. Po tom, co jsem konečně našla ve svých nekonečných zásobách adekvátní náhradu, jsem  opět vytvořila středovou část. Pak už se vše začalo nabalovat a kombinovat. Tento šperk je opět krásným mixem materiálu a technik. A já bych Vám teď ráda představila všechny jeho části. 
 
 
Střed šperku je tvořen kulatým malovaným kabošonem v zeleno-modré mramorované úpravě. Je obšit japonským Toho a Miyuki rokailem technikou korálkové výšivky. Obšitý kabošon jsem zapracovala do zahraniční denimové a metalické sutašky, která svým zpracováním dodává šperku na síle a celkové odolnosti. Do této části šperku jsou též zapracovány korálky minerálních kamenů howlitu a tyrkysu. Bystré oko tam odhalí ještě korálky červeného korálu. Krásným detailem jsou také korálky Kheops par Puca ve tvaru červených trojúhelníků. 
 
 
Spodní část je vytvořena ze skleněného knoflíku též ve tvaru trojúhelníku (který ve mě evokuje tvar šípu). Je krásný sám o sobě. A i proto, aby vynikla jeho struktura, jsem se rozhodla pro jeho "pouhé" obšití Toho a Miyuki korálky. Se středovou částí je spojen dvěma korálky ve tvaru rondelky, které jsou zároveň minerálem tyrkysu. 
 
 
Možná jednou z nejzajímavějších částí je ta, která je navlečená na obruči v antracitové barvě. Zde se totiž hrdě nesou dva 3D sutaškové korálky a dva šité korálky. Vytvořit ten sutaškový mi zabralo min. 4hodiny . Věřte mi, že po vytvoření toho prvního se mi do druhého moc nechtělo. (Tolik času a úsilí, dost nervů a výsledek se vejde do dlaně?!?) Nicméně o celkovém dojmu jsem byla přesvědčená, takže jsem se "hecla" :-)  Druhý korálek je ušitý za pomoci broušených korálků - ohňovek, matubo superdua a minidua, Toho a Miyuki korálků . K oddělení těchto dominantních prvků jsem použila  korálky Jadenitu a Matubo Wheel korálky. Zadní strana je zakončena pravou kůží a korálky. I podle precizní a čistě začištěné rubové straně můžete poznat na první pohled kvalitní šperk, tak na to nezapomínejte :-)
 
 
Tečkou a pomyslnou třešinkou na dortu jsou náušnice, které jsem vytvořila za pomocí náušnicové kreole z ch. oceli. Na tu  je navlečen šitý korálek stejného designu použitý na náhrdelníku. Co vůbec nebylo v plánu je přívěsek a náušnice, které jsou dárkem  a příjemnou možností, jak doplnit tento šperk. Co myslíte? :-) (Všechny komponenty jsou z ch. oceli). 
 
 

 
Ti, kdo tvoří šitý šperk, ví že  vybrat materiál a sladit barvy je jedna z nejtěžších a zároveň nejzábavnějších fází tvorby. Já osobně jsem měla o barvách jasno hned na začátku. A jsem více než mile překvapena, že  jsem svou vizi udržela až do konce (to se mi často nestává :-)). Ač jsem původně nechtěla, nedá mi to, abych neupozornila na jedinou barevnou odchylku. A tou je  ta úžasná "hořčicová" barva, která je na šperku v podobě kroucené šňůrky (v horní části), a která je též na šitých korálcích v podobě matubo minidua. Mě osobně se to líbí velice :-)
 


 
O materiálu jsem tu už psala. O tomto šperku bych řekla, že je to jakási demonstrace toho, že kombinovat zdánlivě  nekombinovatelné je sice složitý a zodpovědný úkol, ale nikoliv nemožný. Řekla bych, že toto se pomalu začíná stávat mou velkou vášní a poznávacím znamením! 
 
 
 
Děkuji za Váši chvilku, kterou jste věnovali tomuto článku a přeji všem krásné a pohodové dny!
 
Zdeňka Křiklánová
Damaris Jewelry & Art