Pokračování ve čtení o drahých kamenech, část třetí

Tentokrát o tyrkysu, kamenu nejen překrásných zelenomodrých odstínů, ale především nejúčinnějším léčivém krystalu.

Tyrkys bývá často zaměňován s tyrkenitem. Pod tímto názvem se lze setkat většinou s barvenými howlity nebo magnezity (tj. bílé howlity). Synteticky se vyrábí tzv. rekonstruovaný tyrkys. Podrobně o “nepravém” tyrkysu viz článek https://lecive-kameny.blogspot.com/2014/02/rekonstruovany-tyrkys-podvod-nebo.html.

Minerál byl znám pod mnoha jmény, ale uchytilo se až jméno tyrkys, které pochází z francouzského turques, což bylo označení pro Turky, protože se tento kámen prvotně přivážel z Turecka do Evropy z historických perských nalezišť.

Egypťané či Peršané tyrkys hojně zasazovali do šperků i do pohřebních masek nebo dalších předmětů sloužících zemřelým na cestě do posmrtné říše. Známá je například maska faraona Tutanchamona, která je vedle lapisu lazuli a karneolu hojně vykládaná tyrkysem. Kultury Aztéků a Májů v Americe, považovaly tyrkys za posvátný kámen, běžný smrtelník jej nemohl nosit, byl to jen dar bohům (úžasná je tyrkysová mosaiková maska Xiuhtecuhtliho, aztéckého boha ohně, viz obrázek níže).

Tyrkys je i pro svou barvu považován za kámen nebes a propojení vody se vzduchem. Pomáhá nám spirituálně se naladit na vyšší energie. Přináší zotavení ducha i pohodu těla, posiluje meridiány a jemná energetická pole. Obnovuje rovnováhu a uvádí do vzájemného souladu čakry společně s jemným vyšším tělem.

Výborně se doplňuje s chryzokolem, patřícím také ke kamenům tyrkysově-zelených odstínů, a nejlépe funguje osazen do stříbra.