Pokračování ve čtení o drahých kamenech, část čtvrtá

O prehnitu, jednom z nejléčivějších drahých kamenů

Jedná se o kámen, který díky svým schopnostem převyšuje mnoho dalších léčivých drahokamů, je již více než sto let považován za jeden z nejsilnějších. Pomáhá zejména při stavech úzkosti či deprese, a dokáže vyléčit všechny nemoci plynoucí z neurózy. Nazývá se také kamenem magie, protože při meditaci podporuje duchovní růst. Harmonizuje srdeční čakru, pomáhá v úsilí vyvážit mysl a fyzickou stránku, myšlenky, zkušenosti, sny a realitu. Jeho silná energie potlačuje strasti ze ztracené lásky a partnerských vztahů.

Prehnit byl objeven v 18. století v Africe. Pojmenování dostal podle svého objevitele, plukovníka, barona Hendrika von Prehnana. Prehnit se tak stal prvním známým minerálem pojmenovaný po osobě. Díky svému specificky barevnému vzhledu byl ihned považován za kámen magie, klidu a regenerace.

Olivová barva prehnitu je tradiční barvou lidí narozených ve znamení Blíženců. Kameny olivové barvy se nazývají „kameny učení", odrážejí pravdu a harmonii, znamenají uvědomění si, změnu, posílení schopnosti naslouchat, nezávislost, hledání významu podstaty, vypořádání se se sklíčeností. 

Vzácně se vyskytují prehnity s vrostlicemi jiných minerálů. Z Číny pochází prehnit s inkluzemi temně zelených krystalů epidotu (unakitu). Tento raritní minerál je obzvláště ceněný mezi sběrateli. Epidot zvyšuje duchovní naladění a odstraňuje odpor k duchovnímu probuzení. Očišťuje negativní emoční stavy jako je stres, sebelítost a úzkost, čistí emocionální tělo, tiší zármutek a stará citová traumata.