K napsání tohoto příspěvku mě přivedla hláška u jednoho z vystavovaných dárkových sáčků a sice "Propracovaný pytlíček vlastního střihu, postupu šití... autorský výrobek". Bohužel jsem zde narazila na více podobných vět k výrobkům, na kterých není patrné nic autorského a rozhodně ne vhodného ke kopírování.

    Za 30 let, kterých se aktivné věnuji ručním pracím nechápu, co je za umění ušít látkový sáček se stahováním na šňůrku. Podobné věci tvoří děti už na základní škole a tudíž jsem se od srdce pobavila. 

    Naopak si myslím, že je zde spousta krásných a složitých výrobků, které by si označení autorský výrobek zasloužily, ale jejich majitelky nevidí nic špatného na tom, když se někdo inspiruje a podobnou věc si pro vlastní potřebu vyrobí.

    Mě stačí k inspiraci štůs látek a hromada přízí, momentálně jsem potěšena zájmem o dětské taštičky. Každý kus je originál, a protože se jedná o zboží určené výhradně pro děti, tak je šiji spíše jako dárek. Teď bych měla potěšit 110 dětí v jedné pardubické školce a chystám se na další pro dětičky, které chodí do třídy s vnukem. Při té příležitosti chci oslovit další maminky nebo paní učitelky, kdyby měli zájem, ať se ozvou vnitřní poštou a domluvíme se.

     Abych ale neodbočovala od tématu, tak je vlastně každého věc, jak vysoko má nastavenou laťku proto, aby svoje výrobky nabízel jako autorské. Pro mě je to ošemetná věc, ale i přesto, že mám co nabídnout, tak jediné co by zasloužilo toto označení jsou mé vyplétané ponožky se jménem. 

     Jinak jde v naší tvorbě spíš o to, zužitkovat materiály určené k recyklaci a přírodě pomoci odlehčit od igelitových obalů. A protože nikdo nemládne, tak díky dnešním narozeninám nabízím slevu 20 % na zboží skladem. Raději totiž dávám než dostávám, i proto zde najdete omezenou nabídku zboží. Čeká nás totiž další charitativní trh na pomoc bývalé kolegyni, která nečekaně ovdověla.