Znáte Distress fixy?

Distress fixy jsou napuštěné vodouředitelným Distress inkoustem. Díky tomu je můžete snadno kombinovat s Distress inkousty v lahvičkách či polštářcích.

Distress fix má dvě strany. Z jedné má tenký hrot vhodný zejména pro psaní textů. Z druhé strany má širší "štěteček" do špičky, který vám umožní mnoho technik. A jaké to jsou? Tady je pár ukázek:

1. Razítkování

S fixou můžete velmi snadno razítkovat. Já jsem si k ruce vzala hotovou krémovou kartičku přáníčka, nějaké barvičky Distress fixů, rozprašovač Mister Bottledřevěné razítko Hero Arts Dauber Garland. Širším štětečkem na fixe jsem přejela celý motiv razítka. Raději se i několikrát vraťte a přetřete místo znovu, abyste měli jistotu, že jste celý motiv "nabarvili".

image image

Pak jsem motiv jednoduše otiskla na připravenou kartičku. Kromě růžové Worn Lipstick jsem ještě použial zelenou Peeled Paint a modrou Broken China. Přáníčko poté stačí ještě seříznout, doladit nějakým textem a je to!

image image

2. Razítkování s vodou

Opět jsem si k ruce vzala různé odstíny Distress fixů, hotovou kartičku přáníčka, sadu silikonových razítek Kytičky a stonkyakrylový bloček a rozprašovač Mister Bottle. Vybrala jsem si razítko jedné kytičky a přetřela ho růžovým fixem.

image image

Z dálky jsem na razítko lehce stříkla vodu z rozprašovače a motiv otiskla. Díky ředitelnosti vodou dostanu moc pěkný "vodní efekt".

image

Tuto techniku můžete udělat i tak, že na akrylový bloček nanesete barvu z fixu, kde razítko "namočíte" či to předtím ještě přestříkáte vodou. Výsledný motiv může mít jemnější vzhled.

image image

3.Vybarvování

Jelikož jsou to fixy, tak s nimi můžete snadno vybarvovat. Téměř jako s jakoukoliv jinou fixou. Ovšem opět díky ředitelnosti vodou si zde můžete více pohrát.

Já moc ráda používám "vodní štětec" tzv. Waterbrush, který mi u různých akvarelových technik a efektů práci zjednodušuje. Na visačku jsem si natiskla černým inkoustem Archival motiv holčičky Gorjussky. POZOR! Při práci s vodou musíte obrys razítka natisknout jiným inkoustem než vodouředitelným, např. Archivalem či Stazonem. Kdybyste motiv natiskli např. Distress inkoustem, automaticky by se Vám při práci s vodou začal rozmazávat.

image image

Natištěný motiv jsem začala postupně vybarvovat. Nejprve jsem ke kraji šatiček nanesla růžovou fixu. Vzala jsem si vodní štětec a začala pomalu od kraje barvu fixy rozmývat. Postupně jsem přidávala zase barvu z fixy, až jsem s výsledkem byla spokojená. POZOR! Konečný vzhled tohoto vybarvování také závisí na druhu papíru, který používáte. Všeobecně je dobré používat papíry od 200g/m2, když pracujete s vodou. Papír se tak rychle nerozmáčí a vy můžete bez problémů pracovat. Další roli hraje také savost papíru. I některé více gramážové papíry mají hrubší povrch a rychle sají vodu do sebe. Doporučuji si na kousku papíru vyzkoušet, jak se inkoust a voda na vašem papíru chová, než se pustíte do svého projektu.

image

Inkoust z fixy můžete použít také jako "vodovku". Opět stačí si nanést barvu z fixu např. na akrylový bloček a vodní štětec či jiný štěteček do barvy namáčet a malovat.

image image

Lze s nimi vytvořit opravdu mnoho zajímavých efektů.

Pěkné tvoření!

Kačka Pupi