Asi jako mnoho lidí jsem si i já dlouhou dobu myslela, že korálky se dají pouze navlékat a slovo sutašky mi znělo tak nějak "zvláštně" :-)

V dětství mě minula šitá zvířátka z korálků, drhání náramků přátelství apod. věci, kterými prošla spousta z nás! Já jsem se vždy držela papíru a tužky - vlastně - celé své dětství a dospívání. A jestli jsem něco považovala za svůj koníček, tak to bylo právě kreslení.

Má cesta ke korálkům a k sutaškám byla náhoda s okamžitým zápalem pro věc. Najednou jsem se ocitla ve světě barev, kamínků, nekonečných možností a světě, kde má fantazie rozkvétá! Bylo mi 27 let, synovi bylo 1,5 roku a odněkud na mě vykoukly sutaškové šperky. Co to je? To vypadá krásně? Sutaška ? Hmm, tak to zkusím! Docela často podléhám představě, že všechno dokážu. Což mi někdy usnadňuje a někdy komplikuje život :-) Proto mě velice mrzí, že nemám video záznam mého prvního kontaktu se sutaškami. Brada mi spadla někam na zem, ruce tápaly, hlava to nepobírala.  I přes prvotní nezdary jsem se do tvorby zakousla s houževnatostí a trpělivostí. Trpělivost je vlastně rozhodující a pokud touto vlastností neoplýváte, raději se vrhněte jiným směrem :-)
 
 
Tak toto je můj úplně první sutaškový šperk! Stále drží pohormadě! Hned ten samý den, kdy jsem ho vytvořila, jsem si ho s velkou hrdostí vzala do kina a dělal mi společnost ještě mnohokrát!  Nyní už má čestné místo v šuplíčku a je to taková demostrace toho, že začátky nejsou lehké! :-)

Postupem času jsem začala shromažďovat materiál, nepřestávala žasnout, kolik je možností a hlavně každý den zasedala ke stolu a tvořila. Jedna z dalších věcí, která mě na šitém šperku nepřestává fascinovat je, že shromáždíte materiál (který se v zásadě skládá s drobných, až titěrných částí) a díky Vaší fantazii a dovednostem vznikne šperk! Musím si na věci přijít sama, dělat chyby, tak se mi to ukládá nejlépe do podvědomí. Zkoušet a testovat. A tak jsem tvořila, obdarovávala, nosila a testovala a pomalu přecházela od jednoduchého ke složitějšímu. Začala jsem měnit plastové kamínky za  broušené,skleněné, Swarovski kameny, bižuterní kov za chirurgickou ocel a stříbro. Především se mi v hlavě začaly samy tvořit nápady, už nebyla potřeba inspirace od někud...prostě to tam bylo! Stalo a stále je to pro mě radost! Při tvorbě šperků jsem šťastná, moje mysl se zastaví a jen tak jsem. Nebojím se tvrdit, že je to taková má terapie - Vám, maminkám se nemusím dlouze rozepisovat. Prostě každá máme svůj ostrov klidu a ten si musíme hýčkat a nedat si ho vzít. Já jsem svůj ostrov zaplnila korálky a sutaškami :-)
 
Tak toto je mé království...

Sutašky? Zní Vám to divně? Vůbec se nestyďte, je to takové zvláštní slovo! Jedna žena mi řekla, že jí to zní jako tašky, že jí to hrozně tahá za ucho...no, možná měla pravdu. Sutaška (z maďarského sujtas) je splétaný úzký prýmek nejčastěji z bavlněné nebo viskózové příze. V minulosti, ale i  v současné době se používaly na zdobení stejnokrojů, oděvů, kabelek...určitě se Vám vybaví překrásné zdobené uherské uniformy - tak přesně tyto "krucánky a kanýrky "jsou ze sutašek :-) A v posledních letech také našly své uplatnění při výrobě šperků. Za jednu z velkých výhod sutaškových šperků považuji, že i na pohled velké šperky, jsou povětšinou lehounké (pokud je nezaplníte těžkými komponenty ze skla). Toto asi nejvíce oceníte u náušnic. 
 
 
Každý tvůrce si hledá svůj styl...i já jsem se trošku hledala (a pořád hledám :-) ) Na začátku mě bavily takové řekněme trochu "barokní tvary" . Nenechte se mýlit! Vytvořit drobný až titěrný sutaškový šperk je mnohdy zapeklitější, než-li velký solitér! Popravdě, než si ruce trošku zvyknou (a věřte, že si zvyknou) na tu kroutící se šňůrku, je lepší trénovat na větších projektech. I když je to věc názoru. Alespoň já jsem tak začínala. Když se podívám do minulosti, moc "pidi" šperků tam není.
 
 
Miluji, když dostanu nápad! Popravdě, mám pocit, že má pravá hemisféra těžce potlačuje tu levou. I když jsem člověk, který ledacos nakreslí, nekreslím si předlohy šperků. Zkoušela jsem to, ale spíše mě to zdržuje od samotného procesu výroby a to mě neba :-) Co mě baví (a dalo by se říci, že hoooodně), je kombinace a vybíraní barev a materiálu. Myslím, že tuto činnost miluje spousta tvůrců, že? Zabere nám mnoho času, než vybereme to správné a mnohdy a já se nebojím říci, že větší půlka, toto ani nezahrnuje do ceny výrobku, (není to dobře, ale o tom zase někdy příště :-) ) Nikdy dopředu nevím, jaký bude průběh tvorby. Myslím tím, že někdy tvořím šperk a jde to tak nějak samo, všechno hladce, bez zádrhelů. Někdy se seknu a nemohu dál. I když jsem jasně věděla, jak to chci udělat, jak by to mohlo vypadat, tak to nejde. Tady je nejlepší přestat a dát si pauzu! Většinou krizi překonám a šperk dodělám a mnohdy mě mile překvapí, jak moc se přese všechny překážky vyvedl. Úplná jiná disciplína je práce na zakázku. Musím říci, že trošička "zdravého" stresu mi svědčí a povětšinou mě vybudí k lepším výkonům, než v jaký jsem doufala :-)!
 
 
Pokud jsem zmínila nějakou přednost šutaškových šperků, musím také uvést jednu nevýhodu. Ta se týká nás tvůrců! Pokud chceme nějaký šperk v určité fázi předělat nebo pozměnit, je to velice komplikované. Nebojím se říci, že kolikrát i nemožné a za cenu nenarušení psychické rovnováhy je někdy mnohem jednodušší vyrobit šperk nový. Já osobně nesnáším párání čehokoliv a vypárat a pozměňovat sutaškový šperk je opravdu nelehký úkol! Pokud jste detailisti (tak jako já) a rozhodí Vás jakákoliv odchylka, jste v pasti. Tady v klidu využijete to známé "dvakrát měř a jednou řež!"
 
 
Pro koho a při jaké příležitosti volit sutaškové šperky?  Tyto šperky jsou pro všechny ženy! Každá z nás preferuje něco jiného, každá máme svůj styl! Někomu vyhovují výrazné doplňky na každý den, někdo se zdobí šperky jen výjimečně. Každopádně sutaškové šperky dokonale poslouží při každé příležitosti. Mají své kouzlo a rozhodně stojí za to vyzkoušet něco jiného (i když třeba preferujeme stříbro, ocel a jiné materiály). Zkrátka je dobré občas vystoupit z davu a sutaškové šperky Vám k tomu dokonale poslouží!
 
 
Pevně věřím, že v budoucnu se s Vámi podělím o další zajímavosti ze sutaškového světa! 
 
Mějte krásné dny!
 
Zdeňka