Léto mám neoddělitelně spojené s kouzlem a vůní květů levandule.

Moje první živá vzpomínka na levanduli se váže k mému tatínkovi. Byl náruživý skalničkář. Pěstoval s vekou láskou a nadšením ty droboučké kytičky ze semínek. Na chatě, na slunném místě vedle terasy, zbudoval skalku, kam předpěstované skalničky vysazoval. A zde je i piplal, dokud se nerozrostly v mohutné trsy - ty pak dělil a obdarovával sousedy. Při úpatí skalky vysadil veliký trs levandule. Na jaře ji s velikou péčí sestřihal a ona se už počátkem června odměnila první vonnou dávkou něžných kvítků. Kdykoli jsem proběhla kolem, kdykoliv zafoukal větřík a potřásl její rozkvetlou hřívou, rozvonělo se široké okolí - pro mě ta vůně znamenala příslib nekonečných prááázdnin! A odtud zcela jistě pramení můj vroucí a lehce nostalgický vztah k levanduli.

V současnosti je známo více než 35 druhů levandulí. Tradičně je levandule pěstována ve středomoří, ve Francii, Španělsku, Itálii, Chorvatsku a Maďarsku, ale i u nás. Levandule byla pro své vynikající vlastnosti pěstována a využívána již ve starověku. Římská šlechta používala levandulový parfém, levandulový olej do koupele, ale také jako potravinářskou přísadu. Už tehdy jí připisovali léčivé, především uklidňující účinky. Tato dlouhá tradice a původ dávají rostlině i dnes stále punc výjimečnosti a nádech luxusu.

 

Pokud ještě levanduli nepěstujete, vězte, že na tom není nic složitého. Miluje suchá stanoviště, nejlépe u jižní zídky nebo mezi kameny. Vhodná je i slabě vápnitá půda. Je to ideální rostlina k vytvoření voňavého bylinkového zátiší na zahradě, i k pěstování ve velkých nádobách a květináčích. Je také medonosná, milují ji motýli a včely. 

I domácí využití levandule je mohostranné. Květy i s natí se dají použít do koupele, sušené květy poslouží k výrobě koupelové soli, čerstvé květy zase k výrobě levandulového cukru (překvapíte každou návštěvu). Snad nejoblíbenější jsou vonné levandulové sáčky a polštářky, které provoní prádlo ve skříni nebo pomohou navodit krásné sny a zdravý spánek. Já už mnoho let pod polštářem ten svůj mám (každoročně jej znovu naplním) a spím opravdu skvěle!

... a jaký je váš vztah k levanduli?

Pro mě je levandule úžasná - nesmrtelná, čarovná, inspirující...  Tak si jí užijte!

♥ Krásné léto vám všem!