Křupavé domácí housky-pletené jedním tahem:-)

 

Tyto křupavé houstičky u nás doma peču několikrát do týdne.
A jelikož jsem  na ně neustále hledala recept, vymyslela jsem si, jako keramička, malou vychytávku!!!
Vyrobila jsem si mísu s receptem. Takže 2 v 1.
Recept mám stále při ruce-vyryt přímo na míse, nemůže se mi tedy během pobíhání v kuchyni nikam zatoulat.
Zkuste si tedy i vy, dle mého receptu a s přesným popisem motání, tyto housky upéct. 
A jestli se vám zalíbí i moje vychytávka - mísa s receptem - můžete si ji u mě objednat a třeba s ní někoho blízkého obdarovat-VÁNOCE SE BLÍŽÍ:-)
 
No a tady ta moje vychytávka je:


Dělám dva druhy housek, jedny celozrnné a jedny světlé. Takže mouka, droždí, mléko a vejce nesmí nikdy v kuchyni chybět.


Domácí křupavé housky celozrnné
250 ml vody
100 ml mléka
100 ml oleje
2 lžičky soli
1 lžička cukru
1 žloutek /bílek nechte na potření/
250 g hladká mouka
250 g celozrnná mouka
1/2 droždí
---------------------------------------------------------
pečeme 10-12 min na 230 st.
 
Domácí křupavé housky světlé
500 g hladké mouky
250 ml mléka
1/2 droždí
do mléka rozpustit 3 lžíce sádla
1 lžička soli
1 lžička cukru
3 lžíce bílého jogurtu
-----------------------------------------------------------
pečeme 25 min na 180 st.
 
 
 
V míse zadělejte těsto klasickým způsobem a nechte cca 1 hod kynout. Po vykynutí vyklopte na moukou posypaný vál, těsto si rozdělte cca na 10 ks a začněte  motat - návod viz. níže...
Upletené housky vložte na pečící papír a pomašlujte bílkem, posypte hrubou solí a kmínem.
A teď vás naučím jeden trik, jak si upletete housku jen z jednoho uváleného pruhu těsta, místo toho, aby jste si rozdělovali jeden pruh na tři.
 
těsto vyklopte z pekárny, uválejte z něj jednu veku a tu si rozdělte na 8-10 stejných dílů. Z každého dílu uválíte jeden dlouhý pruh
 
vemte konec a přehněte a přitlačte do dvou třetin
 
pravou rukou podeberte dolní smyčku a levou rukou vemte konec a prostrčte jej do smyčky
 
přehoďte si ruce a vemte konec do pravé a smyčku podeberte levou
smyčku v levé ruce přetočte směrem k pravé ruce
do přetočené smyčky vsuňte konec ...a houska je hotová:-)
tento trik jsem se naučila v mých studentských letech, kdy jsem brigádničila v jedné rodinné pekárně ...a dodnes se mi to hodí:-)

 
Přeji dobrou chuť:-)