Letošní dovolenou jsme se rozhodli strávit z větší části aktivně a myslím, že se nám to povedlo, proto mi prosím dovolte vás pozvat na místa, kde se nám moc líbilo.

Sbalili jsme stan, pohorky, lezeckou výbavu a vyrazili svým autem a na vlastní pěst. Neměli jsme nic předem rezervováno, jen z internetu načteno, co chceme vidět a v kterém kempu se asi tak chceme ubytovat. Vše ostatní jsme už řešili na místě.

Naším prvním cílem bylo největší italské jezero Lago di Garda ležící na severu Itálie mezi Alpami a Pádskou nížinou. Pro představu – jezero má rozlohu 369,98 km čtverečných, dlouhé je 51,6 km, široké 17,2 km a délka jeho břehu je 158,4 km. Leží v nadmořské výšce 65 m. Severní úzká a dlouhá část jezera připomíná fjord, který obklopují hřbety s nadmořskou výškou okolo 2000 m. Zhruba uprostřed se jezero začne rozšiřovat, hory ustoupí a krajina se naprosto promění. Proto doporučuji, když už se k jezeru podíváte a budete mít na to dost času, objeďte si jej dokola a prohlédněte si obě tyto naprosto odlišné části. Každá má něco do sebe a obě stojí za návštěvu.

Přestože je jezero dost na severu, klima je tu zcela středomořské. Oblast je vyhledávána zejména milovníky vodních sportů a to kvůli teplému větru Ora, díky němuž je skoro každé odpoledne na jezeře čerstvý vítr. Oblast kolem jezera je ale ideální i pro horolezce (v okolí je několik významných vápencových lezeckých oblastí), cyklisty (rekreační, ale i náročné bikery), in-line bruslaře a také pěší turisty. V okolí je hustá síť značených turistických cest a cyklotras různé náročnosti. Můžete se projít/projet po rovině kolem vinohradů a olivových hájů, navštívit spoustu romantických historických městeček a středověkých hradů nebo se na kole/po svých vydat až na vršky okolních masivů.  Velmi oblíbené jsou zde i zajištěné cesty typu via ferrata, kterých jsou podél celého jezera stovky. Vyžití si zde najde opravdu každý.

A které z těch místních krás a lákadel jsme si nenechali ujít my?

Hned první den jsme si zajeli do městečka Malcésine. Je to menší městečko (cca 3000 obyvatel), které bývá označováno za olivovou riviéru a patří k nejoblíbenějším z celé oblasti. Jeho dominantou je hrad rodu Scaligerů ze 13. - 14. století, vypínající se na skalním ostrohu nad jezerem. Četla jsem, že zde byl málem zatčen básník Goethe na své cestě Itálií, když kreslil tento hrad. V té době sloužil jako kasárna a Goethe byl považován za špióna...

 

Z Malcésine jsme se lanovkou nechali vyvézt na vrchol Monte Baldo, kde jsme se prošli po hřebenech. Z vrcholu Monte Baldo jsou opravdu neskutečné výhledy - na pravé straně Alpy a skalní srázy tvořící břehy úzkému jezeru a v kontrastu s tím pohled na levou stranu, kde hory ustupují rozšiřujícímu se jezeru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dalším naším cílem byla zajištěná cesta - via ferrata Cima Colodri (498 m). Je to kratší ferrata přímo naproti kempu v městečku Arco, kde jsme bydleli. Byla sice krátká, ale v této době, kdy přes den bylo přes 33 stupňů, stačilaJ

(Ještě poznámka pro neznalé, aneb jak vidí ferraty Wikipedia: Zajištěná cesta (nazývaná také jako feráta, podle italského označení Via Ferrata, časté je také německé označení klettersteig) je cesta v náročném horském terénu, která je vybavená jistícími fixními lany , železnými stupačkami případně dalšími umělými pomůckami. Cílem takových úprav je zvýšení bezpečnosti procházejících osob a zpřístupnění terénu i návštěvníkům, kteří nemají zkušenosti s náročnými horolezeckými výstupy.)

A teď už pár fotek a výhledů:

 

Třetí den jsme se vydali na poznávací cestu kolem Laga. Myslím, že následující fotky z navštívených městeček mluví samy za sebe a další komentář nepotřebují…

Arco-poklidné městečko, známé především mezi vyznavači horské cykloturistiky a horolezectví

 

Limone sul Garda - oblíbené letovisko s kamenitou pláží a přístavem, dominantou města jsou terasy se skleníky (limonaie) k pěstování citrusů

 

Gargnano - město s největším přílivem nábožensky založených turistů (důvodem je zdejší řád sester Svaté rodiny, Piccole Suore della Sacra Famiglia)

 

Lázeňské městečko Sirmione (na poloostrově v nejjižnějším cípu jezera), označované jako ráj relaxace a vodních sportů

 

Poslední den, při odjezdu od Laga jsme ještě navštívili známý a hlavně krásný vodopád Cascata Varone v městečku Riva del Garda.

 

A pak už jsme pokračovali do Verony a hlavně do Benátek. Ale o tom až v dalším díleJ

Pokud by někoho z vás tato oblast zaujala a chtěli jste další podrobnosti, klidně se ptejte!

Děkuji za pozornost,

Petra