Je to kus (ze)mě

Aneb jak jsem se rozhodla tvořit něco víc než jen produkty. Je to víc, je to kus (ze)mě. O tom, že práce se dřevem je láska na první pohled. Jaké je pro mě pracovat se dřevem a proč mě to tak baví? 

Dlouhou dobu trvalo než jsem se dostala k výrobě svého prvního obrazu ze dřeva. Ne každý výrobek co jsem vyrobila stál za to a ne všechny byly přijaty s takovým nadšením. Tentokrát jsem už při jeho tvorbě věděla, že je to jiné. Ten pocit absolutní svobody tvorby, bez otázek a zbytečných odpovědí proč zrovna takhle.

Rozmanitost dřeva je úžasná

Ta vůně dřeva při řezání, jeho kresba, barva a struktura. Baví mě dávat obyčejnému kusu materiálu nový smysl. Pro někoho odpad k vyhození, pro mě nová inspirace. Nejen nové dřevo, ale hlavně to staré má své kouzlo. Rozmanitost dřeva je úžasná. Každý kousek má odlišnou kresbu, tvar a jinak se chová. Nikdy nenajdete dva stejné kousky. A to je ta nádhera.

Na obrazy používám nejen nově zpracované lišty, ale taky staré tyče a plotovky. Pod nánosy prachu a špíny se skrývá neskutečná krása dřeva. Zašedlé, se skvrnami, suky a s otvory po hřebících. Takové jsou podle mě nejkrásnější a do obrazu vnesou kus své už prožité historie.

Bety