Jelikož je dýňové období, tak i já jsem hledala nějaký recept z dýně, když polévka už nám pomalu začíná lézt krkem...
Jako první mne napadlo udělat koláč a tak jsem našla na internetu (Recepty.cz) tento recept a musím konstatovat jediné... lahoda
Ingredience:
400 g dýně (já měla muškátovou)
2 ks jablek
1 lžička citronové kůry
1 lžička skořice
150 g hladké mouky
90 g másla
špetka soli
1 lžička PRDOPEČ (prášek do pečiva)
mandle
Postup:
Dýni a jablka oloupeme, nakrájíme na kousky. Nepatrně podlijeme vodou, podusíme, podle chuti přidáme cukr, citronovou šťávu, skořici a uvaříme na hustší kaši. Z mouky, másla, špetky soli, PRDOPEČ a asi 3 lžic studené vody uhněteme těsto, které naplníme do vymazané a vysypané koláčové formy, přidáme dýňovou kaši, posypeme spařenými oloupanými mandlemi a ve vyhřáté troubě upečeme.
MOJE VARIANTA:
Jelikož jsem neměla citron, tak jsem nepoužila ani kůru ani šťávu, ale vůbec to nevadí (i když je mi jasné, že s oběma ingrediencemi by mohl být koláč ještě lepší). No a jelikož synátor nemá rád mandle (což nechápu), tak jsem koláč posypala kokosem a malinko ještě cukrem (kterému jsem ale stejně nedala šanci ani trochu zkaramelizovat, jak jsem původně zamýšlela...)
Koláčovou formu už nemám, takže jsem pekla v dortové kulaté, jen jsem ten okraj udělala nízký jako by byl z té koláčové formy - pekla jsem cca 30 minut na 170 stupňů v horkovzdušné troubě.
Je fakt vynikající a jelikož ta náplň mi ještě trochu zbyla a po koláči se už téměř zaprášilo ještě zatepla, tak jsem se rozhodla, že udělám ještě jeden, však je před námi ještě celá neděle...