Jelikož je dýňové období, tak i já jsem hledala nějaký recept z dýně, když polévka už nám pomalu začíná lézt krkem...

Jako první mne napadlo udělat koláč a tak jsem našla na internetu (Recepty.cz) tento recept a musím konstatovat jediné... lahoda {#emotions_dlg.palec1}

image

Ingredience:

400 g dýně (já měla muškátovou)

2 ks jablek

1 lžička citronové kůry

1 lžička skořice

150 g hladké mouky

90 g másla

špetka soli

1 lžička PRDOPEČ (prášek do pečiva)

mandle

Postup:

Dýni a jablka oloupeme, nakrájíme na kousky. Nepatrně podlijeme vodou, podusíme, podle chuti přidáme cukr, citronovou šťávu, skořici a uvaříme na hustší kaši. Z mouky, másla, špetky soli, PRDOPEČ a asi 3 lžic studené vody uhněteme těsto, které naplníme do vymazané a vysypané koláčové formy, přidáme dýňovou kaši, posypeme spařenými oloupanými mandlemi a ve vyhřáté troubě upečeme.

image

 

MOJE VARIANTA:

Jelikož jsem neměla citron, tak jsem nepoužila ani kůru ani šťávu, ale vůbec to nevadí (i když je mi jasné, že s oběma ingrediencemi by mohl být koláč ještě lepší). No a jelikož synátor nemá rád mandle (což nechápu), tak jsem koláč posypala kokosem a malinko ještě cukrem (kterému jsem ale stejně nedala šanci ani trochu zkaramelizovat, jak jsem původně zamýšlela...)

Koláčovou formu už nemám, takže jsem pekla v dortové kulaté, jen jsem ten okraj udělala nízký jako by byl z té koláčové formy - pekla jsem cca 30 minut na 170 stupňů v horkovzdušné troubě.

Je fakt vynikající a jelikož ta náplň mi ještě trochu zbyla a po koláči se už téměř zaprášilo ještě zatepla, tak jsem se rozhodla, že udělám ještě jeden, však je před námi ještě celá neděle...