Zdravíme vás u našeho již druhého dílu nazvaného Edisoni. Uvědomili jsme si, že se náš blog jmenuje Edisoni, ale o panu Edisonovi se tu nic nepíše, a proto jsme se rozhodli uvést o tomto významném vynálezci pár zajímavých informací.

 

Thomas Alva Edison (11. února 1847 stát Ohio, USA 18. října 1931 New Jersey) byl americký vynálezce, celosvětově jeden z nejproduktivnějších a nejvýznamnějších. Na jeho jméno je vedeno více než 1000 patentů, další tisíce jich registrovaly jeho firmy. Mezi nejznámější Edisonovy vynálezy patří fonograf (předchůdce gramofonu) a žárovka. Edison je také zakladatelem dodnes vydávaného prestižního časopisu Science.

Nejslavnější Edisonovy vynálezy vznikaly v letech 18761883 ve městě Menlo Park (nyní asi 100 000 obyvatel) ve státě New Jersey (USA). To bylo v roce 1954 přejmenováno na Edison. V místě, kde se nacházela Edisonova laboratoř, byl v roce 1937 postaven památník a otevřeno Menlo Park Museum.

V roce 1886 se přestěhoval do menšího města West Orange (asi 45 000 obyvatel). Zde vybudoval Glenmont – rozsáhlý areál výzkumných pracovišť, jehož celková rozloha činí 5,5 hektaru. Ten je dnes spravován jako národní památka Edison National Historical Site.

Thomas Edison byl bez náboženského vyznání, vynikal svojí podnikavostí, pracovitostí a cílevědomostí. Byl dvakrát ženatý, z každého manželství měl tři děti. Společně se svojí druhou manželkou je pochován v Glenmontu ve West Orange, v místech, kde strávil podstatnou část svého života. V den jeho pohřbu 21. října 1931 byly na Edisonovu počest v USA zhasnuty všechny žárovky

čerpáno z Wikipedie.cz

 

Dalším zajímavým vynálezcem je náš velikán Jára Cimrman. Málokdo ví, že spolu s Edisonem vymýšlel lampu, kterou chtěl nazvat járovka, což Francouzi zkomolili na žárovku.

 

A nyní slibované pokračování z knihy Edisoni, vydané nakladatelstvím Svoboda:

 

PSÍ MLÝNEK

na způsob mlýnku veverčího u nás dobře známého, jest pokusem dodat sportovním kočárům samočinný pohyb. Způsob jest vhodný především pro dámy, které tak své miláčky využijí nejen co ozdobu svého boudoiru, ale též prakticky. Přitom poskytnou jim úměrný pohyb na zdravém vzduchu, zábavnou činnost, utuží jejich kázeň i podpoří výchovu.

Základ jest velice jednoduchý a jasný, i když ne nový. Proti jiným způsobům má zde ukázaný tu výhodu, že šetří útlocitu dam vedoucích vozidlo:

1.) - její miláček jest patřičně vysoko nad zemí, aby mu prach vířený koly neškodil.

2.) - celý kočárek, tedy i otočný mlýnek, jest pod půvabnou stříškou, která horku i dešti jest dostatečnou ochranou.

3.) - mlýnek jest na tolik prostorný, že miláček usilovně pracující necítí se stísněn.

4.) - a konečně jest po ruce a v blízkosti své paní, která pochvalou i pobídkou jej může udržovati ve stálé činnosti.

Nelze podceniti ani důvody bezpečnosti v případech, kdy osamělá dáma musí čelit jakémukoliv nebezpečí; její miláček, puštěný z mlýnku, ji dozajista ochrání. I když otočný psí mlýnek jest vtipným řešením samohybného povozu, domníváme se, že zůstává vkusnou hříčkou pro milovníky zvířat, včeobecného rošíření a užití těžko se nadíti. (1880)

 

A na závěr pár vynálezů z naší domácí dílny:

PAN HODINÁŘ NEMÁ ZAPOMNĚTLIVCE RÁD a PODMOŘSKÁ NESTVŮRA