Mýdlový sliz - šetrný a levný prostředek na praní. 

Běžné prášky a hlavně aviváže představují obrovskou ekologickou zátěž. Naopak mýdlový sliz je šetrný nejen k přírodě, ale také k pokožce, takže je vhodný k praní hlavně dětského oblečení a plínek. Jedinou nevýhodou je, že mýdlový sliz se nikde neprodává. Jeho výroba sice na první pohled vypadá složitě, opak je ale pravdou.

 

Jak si vyrobit mýdlový sliz

 Potřebovat budeme kostku pracího mýdla, prací sodu a 10 litrový kyblík s  víkem.

Prací mýdlo můžeme koupit klasické jádrové, které je nejlevnější, ale obsahuje živočišné tuky, nebo tzv. marseillské mýdlo, které je o něco dražší. Vzhledem k tomu, že mýdlo budeme strouhat, lze pro tento účel koupit již hotové mýdlové vločky.
Prací sodu lze sehnat práškovou nebo krystalickou. Soda je součástí většiny pracích prášků, protože rozpouští tuk, změkčuje vodu, odstraňuje skvrny a desinfikuje.

Postup výroby:
Do kýble nastrouháme mýdlo, zalejeme dvěma litry horké vody a necháme rozpustit. Pak vsypeme 1/4 až 1/3 balení sody a za stálého míchání postupně zalíváme vodou tak, aby celkový objem byl 10 litrů. Poté kýbl zavřeme víčkem a necháme odstát. Po vychladnutí je sliz hotový.

Praní:
Na jednu pračku dáváme cca 250 - 300 ml slizu, pokud je prádlo více špinavé, dáme slizu víc, případně přidáme ještě více sody nebo sůl na skvrny. Běžně zašpiněné prádlo ale sliz bez problému vypere. Navíc můžeme ke světlému a stálobarevnému prádlu přidávat lžíci perkarbonátu sodného, který prádlo vybělí.

Co se týče aviváže, není potřeba žádnou dávat, případně lze použít do posledního máchání pár lžic octu, který prádlo změkčí a neutralizuje. Pro provonění prádla lze do nálevky na aviváž přidat také pár kapek éterického oleje.

Upozornění - může se stát, že po prvním vyprání vám prádlo zešedne. To je způsobeno tím, jak mýdlo reaguje se zbytky starého prášku. Při druhém a dalším praní se ale vše vrátí k normálu. Pokud nechcete riskovat žádné zešednutí, stačí prádlo předeprat v 80 ml jedlé sody

 

Jak na skvrny?

 Některé skvrny sliz naprosto úspěšně odstraní, některým je lépe pomoci. Perfektní je žlučové mýdlo (k dostání  v drogeriích). Skvrnu stačí namočit, potřít žlučovým mýdlem a přidat k ostatnímu prádlu.

K bílému prádlu přidejte trochu soli na skvrny. To je čistý perkarbonát sodný (k dostání v internetových obchodech), který se při použití rozpadá na bělicí a desinfekční kyslík a sodu. Krásně vybělí například i látkové vložky. Kromě praní ho lze použít i na různé čištění v domácnosti (například dobře rozpustí usazeniny v aromalampě, usazeniny z kávy a čaje v hrnečcích, vyčistí a dezinfikuje štětku na nádobí apod.)

(text jsem převzala ze serveru Bio-life.cz a upravila podle svých zkušeností s praním)