Nošení dětí je běžné v mnoha kulturách po celém světě a ještě před čtyřmi generacemi bylo zcela běžné i na našem území. Na pár dekád jej sice nahradily kočárky, ale dnes se díky zásadám kontaktního rodičovství i pro svou praktičnost opět vrací do běžného života a dávno už není jen výsadou několika exotů Úsměv. Pokud se nosí ergonomicky, čili dítě sedí naširoko s kolínky výše než zadeček, podporuje zdravý vývoj kyčlí (jako široké balení) a dítěti, ani nesedícímu nijak neškodí, viz Stanovisko české pediatrické společnosti k nošení v šátku. 

Kromě tradičních šátků je možné nosit i v ergonomických nosítkách. V oblibě je mají hlavně rodiče batolat, která již v šátku dlouho nevydrží a často chtějí ven, a nosící tatínkové, kteří nechtějí vázat šátek. Nošení se pak podobá nošení batohu - kolem basu bederák, na ramenou popruhy. Rychlé a snadné, lze nosit na břiše i na zádech. Všeobecně jsou nosítka vhodná až od 4 měsíců, kdy dítě už samo drží hlavičku. V nosítkách je možné nosit nejen malinká miminka, ale i starší batolata, která už i chodí sama, jan to ještě nevydrží dlouho. Proto se nosítka dělají v různých velikostech a je důležité vybrat tu správnou. Běžné "nerostoucí" nosítko vydrží cca 1-2 roky, pak přestane být pohodlné. Dítě má mít látku vždy od kolínka ke kolínku, nikdy mám mít látku jen za zadeček nebo nedejbože viset jen za rozkrok. Na druhou stranu nesmí být nosítko příliš velké, aby nadbytečná látka nebránila v ohýbání nožiček a netlačila pod koleny. V ergonomickém nosítku se dítě VŽDY nosí čelem k rodiči!

ergonomické nosítko Mechulka, vel. M

 

Krom jednovelikostních jsou i tzv.  rostoucí nosítka, která lze stahovat na menší velikost a vydrží tak déle než jednovelikostní.

rostoucí nosítko

Pro větší děti (cca 3 leté), které se nosí už jen příležitostně, je možné mít  "kapesní" nosítko - je méně polstrované a tudíž skladnější, ale na poponesení na výletě, když bolí nožičky nebo aby se stihnul vlak, se hodí.

kapesní rostoucí nosítko

A když je zima?  Nošenec se sice hřeje o vás, ale na zádíčka může být při špatném počasí zima i přes nosítko. Proto se dělají zateplené "nosící kapsy", které se přes dítě natáhnou a drží jej v teple (ty nepromokavé i v suchu), nebo si maminka oblékne nosící mikinu, svetr či bundu, které mají vsadku pro nošení na břiše nebo na zádech a jsou chráněni oba. 

nosící bunda nosící svetr

Kam dát věci, když na ramenou už jsou popruhy nosítka a kapsy nestačí? Třeba do maxiledvinky. Pro svou velikostní podobnost s jiným oblíbenným zavazadlem přezdívaná ledvinkoonbag. Vejde se do ní veškerá výbava na delší procházku, já tam na půldenní akci nacpala látkovou plínku, čínský nočníček, 0,5l pití, krabičku s piškotama, dětskou větrovku a vlhčené ubrousky. 

maxiledvinka to se do ledvinky vejde

A když dítě ťape a zabahněnýma botama pak špiní nosítko a Vaši bundu? Pak jsou tu šusťákové návleky přes botičky - malé, skladné, pratelné, vždy v pohotovosti.

návleky na botičky

Je ještě nějaký důvod, proč nenosit, neužívat si společné blízkosti a neomezovat se při výletech na hladké asfaltky?