Vítězka dubnového kola aSnilek vybrala pro květen krásné téma : Evropský den parků s barvami hnědá a růžová světlá ( barvy rozkvetlých stromů ).

Evropský den národních praků připadá na 24. května a jeho cílem je zvyšovat povědomí o chráněných územích a jejich podpoře ze strany veřejnosti. Chce zdůrazňovat význam dobře koncipované a udržované sítě chráněných území na evropském kontinentu a důsledné péče o jejich přírodní, kulturní a historické dědictví.

Světová historie velkoplošných chráněných území se odvíjí již od roku 1872, kdy byl vyhlášen první národní park světa, americký Yellowstone. Američané již tehdy deklarovali, že toto území má být zachováno pro budoucí generace a sloužit k potěšení lidu. Historie evropských národních parků začala sice s více než třicetiletým zpožděním ve Švédsku, ale zato bylo v roce 1909 vyhlášeno národních parků hned devět.

Velkoplošná chráněná území, mezi která patří nejen národní parky, ale také chráněné krajinné oblasti, přírodní parky, biosférické rezervace (vyhlašované UNESCO) a územní soustavy NATURA 2000, pak byla postupně vyhlašována ve všech zemích Evropy. Za sto let své existence se tato území stala, vedle základního poslání, kterým je ochrana ohrožených druhů a společenstev, také významným zázemím pro vzdělávání a rekreaci občanů.

V České republice máme v současné době 4 národní parky a 25 chráněných krajinných oblastí. Snahou naší ochrany přírody je nabízet v chráněných územích prostor pro poučení i oddych, pokud tyto aktivity probíhají šetrným, nebo jak je stále běžnější označení, ,,trvale udržitelným" způsobem.

Národní parky v Česku jsou velkoplošná, zvláště chráněná území v Česku. V České republice jsou čtyři národní parky. Nejstarší z nich je Krkonošský národní park (vyhlášen v roce 1963), největší je Národní park Šumava (69 030 ha). NP České Švýcarsko, NP Podyjí. Vláda Petra Fialy hodlá vyhlásit dva nové národní parky, NP Křivoklátsko a NP Soutok.

Paletka pro tvoření :

 image

Posuďte sami, jak se nám naše soutěžní výrobky povedly a oceňte svými hlasy ty nejlepší z nich.

                                                                                   Hlasovat můžete do 31. 5. 2024

Anketa se načítá ...