Již několik měsíců jsme kvůli panující epidemiologické situaci my zaměstnanci a uživatelé sdružení Filia v režimu home-office. Jedním z důsledků tohoto ne zcela běžného stavu je nedostatek pohybu a z toho plynoucí problémy. Někdo přibere, někdo má vyšší cholesterol, jiný se cití unavený a bez energie. Abychom to napravili, začali jsme každý týden cvičit. Úlohy předcvičujících se zhostili moji kolegové Maruška a Roman. Nejdříve cvičili jen s uživateli, ale pak jsme se připojili a to doslova (díky aplikaci Skype) i my zaměstnanci. Prováděná cvičení zahrnují tělesná cvičení a protože je důležité nejen naše tělo, ale i psychika zařadili jsme i dechová cvičení. Na posledním cvičení přidala Maruška kreativně i několik prvků z hatha-jogy. Tělesná cvičení která provádíme se skladají z uvolňovacích, protahovacích a posilujících cviků. Smyslem těchto jednoduchých cviků je především odstraňovat a předcházet bolestem zad, způsobených sedavým způsobem života a hodinami strávenými před počítači. Cvičení jsou to nenáročná, tak aby je zvládli všichni. Cvičení jsou samozřejmě aerobní, takže bychom se při nich neměli zadýchat. Dechová cvičení jsou neméně důležitá. Tato cvičení jsou většinou založeny na práci s dechem, kdy frekvenci dechů a výdechů úmyslně zpomalujeme, soustředíme se na dech a představujme si jak dopravuje nezbytný kyslík do našich tělesných orgánů. Dechová cvičení jsou obzvlášt účinná proti stresu a úzkostem. Námi prováděná cvičení jsou statická, aby mohla být cvičena i na židli. Rád bych se ve stručnosti o některých z těchto cviků zmínil.

Jedním z těchto cvičení je bříšní dýchání.Jedna ruka se položí na břicho, druhá na hrudník a zhluboka se nadechneme až citíme v plících mírné pnutí. Pak vydechneme a cvik opakujeme 7 -10 krát za minutu. Tento cvik je dobrý na snížení krevního tlaku a tepové frekvence, když nás něco rozhodí a jsme ve stresu. Další cvik, který stojí za zmínku je dobrý, když jsme unaveni a měl by mít i blahodárný vliv na mozek. Ve vzpřímené poloze vsedě s rukami na kolenou se pomalu a dlouze nadechneme a poté stažením břišních svalů prudce vydechneme. A nakonec ještě něco o cviku nazvaném uvolňující dýchání. Spočívá v tom, že ze špičkou jazyka na patře s mírně otevřenými ústy vydechneme. Pak se nadechneme asi na dvojnásobek doby nadechnutí, zadržíme dech a opět vydechneme. Poté několikrát cvik zopakujeme.

Tato naše společná cvičení si nekladou přehnané cíle. Nebudeme mít fyzickou kondici vrcholových sportovců ani  nedocílíme klidu buddhistických mnichů, Nicméně k tomu, abychom se cítili trochu lépe a nepropadali zbytečným chmurám, v této nelehké době to snad stačí. A také je to příležitost v době omezených sociálních kontaktů, vidět se alespoň přes monitor počítače. Takže milí čtenáři blogu opatrujte se, uživejte začínajícího jara a hlavně nezapomínejte cvičit :-)

Martin Kačeriak