Pojďte si s námi ještě jednou zavzpomínat na letošní léto a prázdniny. Možná se i trochu zasnít... letní louka, lány levandule v Provence, sasanky na mořském dně. Právě tím se nechaly inspirovat autorky vítězných prací na téma Vzpomínky na léto, které probíhalo po celé prázdniny v klubu Fimo - tématická tvorba.

Gratuluji nejlepším a děkuji všem zúčastněným!

1. místo: La Casa Azul - Summer in Provence

image

Náhrdelník jsi doplnila obrázkem levadule v Provence. Proč sis vybrala právě tuto fotku?

Na začátku léta jsme plánovali s přítelem dovolenou v Provence, jak už to tak ale bývá, ne všechny plány se plní a tak letos zůstalo pouze u prohlížení fotek. Tuto konkrétní jsem si vybrala protože je krásně barevně vyvážená a připohledu na ni úplně cítím tu úžasnou vůni levandule. Přesně to samé jsem chtěla přenést do vyráběného šperku.

Vytahuješ fimo o dovolené (když máš v létě volno) častěji než normálně, nebo dáváš přednost jiným letním aktivitám a fimo si necháváš spíš na propršené podzimní dny?

Tvorbě se věnuji kdykoli to jen trochu jde, a protože jsem povoláním učitelka, v létě mám určitě více volného času než v jiných ročních obdobích, což je skvělé. Nicméně každá volná chvilka se hodí, aby člověk zpracoval náhlou inspiraci nebo zajímavý nápad.

Přivezla sis ze svých prázdninových cest nějaké pomůcky nebo cokoli, co použiješ při práci s polymerovými hmotami?

Nic profesionálního, nicméně jsem si z cest přivezla hodně zajímavých přírodnin jako např. mušle a kameny, které se dále chystám zpracovat ve své tvorbě. Většinou si však (nejen) z prázdninových cest vozím zejména inspiraci ve formě zážitků a fotografií, což je pro mě nejdůležitější, protože když mám určitou ideu, jak by hotový šperk měl vypadat a co by měl vyjadřovaat, konkrétní způsob zpracování přijde tak nějak sám.

Čeho si ve svém dosavadním polymerovém tvoření nejvíc ceníš? Co ti dělá radost nebo jsi nejvíc hrdá?

To je dost těžká otázka, protože mám radost z každého výrobku, který se mi podaří provést čistě a precizně tak, aby někoho zdobil a dlouho dělal radost. Mám ale poměrně čerstvý příjemný zážitek - na jednom trhu si mladá paní koupila ode mě dvoje korále, které se mi, myslím, skutečně povedly a vystihovaly můj styl tvorby. Jedny měla pro sebe a druhé jako dárek pro přítelkyni do Mexika. Měla jsem velkou radost, že moje dílko poputuje na místo, kterým je moje tvorba od počátku inspirovaná a kam se snad sama už brzy podívám. Moc mě to potěšilo.

Více se o autorce La Casa Azul a jejích výrobcích  dozvíte na www.fler.cz/la-casa-azul.

image

 

2. místo: renísková - Šperkovnička Laguna

image

Proč sis vybrala právě básničku k doplnění své šperkovnice? Chtěla bys k tomu ještě něco doplnit?

Básničku jsem napsala tak narychlo, moc jsem nepřemýšlela o rýmech, je pravda, že skládat básničky moc neumím. Spíš by se hodil příběh, ale nějak jsem se k tomu nedostala. Dodala bych snad jen to, že když jsem při šnorchlování uviděla ty nádherné korály, pěkně jsem se nalokala a byla dva dny jak slaneček.

Vytahuješ fimo o dovolené častěji než normálně, nebo dáváš přednost jiným letním aktivitám a fimo si necháváš spíš na propršené podzimní dny?

image

Fimo mám vytažené celoročně, nebaví mě jej balit a schovávat. Jen pokud jedu nějam na cesty, tak zabalím, aby nevyschlo, jinak pomůcky a vše ostatní zůstává na stole. Občas v létě, když je moc teplo, tak s fimem nedělám,protože se mě paple. To pak chytnu pawertex či něco jiného, co mě baví a věnuji se tomu. Na propršené dny, jako jsou tyhle, je pro mě ideální kanape a knížka, nebo si aranžuji sušiny, co jsem v okolí nasbírala.

Přivezla sis ze svých prázdninových cest nějaké pomůcky nebo cokoli, co použiješ při práci s polymerovými hmotami?

Z Maďarska jsem si letos přivezla všelijaké pudříky, měli je v krámku výtvarných potřeb, takové univerzální, co se dají použít do fima, ale i zamíchat do laku, barev a podobně.

Čeho si ve svém dosavadním polymerovém tvoření nejvíc ceníš? Co ti dělá radost nebo jsi nejvíc hrdá?

No, s vysokými technikami jsem pěkně pozadu, na to bych byla hrdá, kdybych zvládla třeba nějaký dokonalý kaleidoskop či kabelku, ale poslední dobou mě stejně baví modelace, tak snad na nějakou šperkovničku a dělala jsem budhu, ten se mě poved. Radost mám, tak jako všichni, když se zákaznicím dílko líbí a chtějí další, korálky či figurku, obrázek.

Více se o autorce renísková a jejích výrobcích  dozvíte na www.fler.cz/reniskova.

 

3. místo: colours in bloom - kytica lúčnych kvetov

image

Proč sis vybrala právě fotku a básničku k doplnění svého šperku? Chtěla bys ještě něco doplnit?

Naše letné voľno vždy trávime doma na Slovensku na horách. Keď som súťažný prsteň vyrábala, mala som pred očami všetky tie pestrofarebné lúky, po ktorých sme sa motali. Táto konkrétne je z môjho najobľúbenejšieho miesta, z hrebeňa Malej Fatry.
Na prsteň som dala na pohľad možno šialené farby, a keď som sa dodatočne pozrela na túto fotku, takmer všetky tam boli! Proste sa mi to asi dostalo pekne do podvedomia :)

Vytahuješ fimo v létě, když máš volno, častěji než normálně, nebo dáváš přednost jiným letním aktivitám a fimo si necháváš spíš na propršené podzimní dny?

Cez letnú dovolenku tvorenie úplne odkladám. Toto leto som pauzu vyslovene potrebovala, pretože som celý rok makala a snažila sa svojim zákazníčkam prinášať novinky, plniť priania a venovala som fimu takmer všetok voľný čas popri práci. (Tu v Čechách síce ešte veľa zákazníčok nemám, ale verím, že sa časom nejaké nájdu :))
No a keď pauza, tak poriadna, venujem sa radšej outdoorovým aktivitám na horách, na chate a užívam si odrezanie od internetu, obrazovky počítača i od mobilu.

Přivezla sis ze svých prázdninových cest nějaké pomůcky nebo cokoli, co použiješ při práci s polymerovými hmotami?

Nie, nenosím si z dovolenky žiadne pomôcky na prácu s polymérmi. Jedine nápady, ktoré sa v oddýchnutej hlave rodia akosi ľahšie.

image

Čeho si ve svém dosavadním polymerovém tvoření nejvíc ceníš? Co ti dělá radost nebo jsi nejvíc hrdá?

Najviac si asi vždy cením svoje posledné výtvory. Vyrábam v podstate len kvietky, na iné polymérové experimenty mi nezostáva veľa času. (Dúfam, že aktivity nášho klubu Fimo-temtická tvorba ma k tomu viac dokopú). Tak sa hrám najmä s farbami a farebnými kombináciami. Najviac som asi hrdá na tento prsteň,
ktorý síce vznikol na želanie zákazníčky, ale veľmi som sa tešila, ako sa mi podarilo namiešať a nakombinovať farby. Ako vznikol je viac popísané v blogu.

image

Více se o autorce colours in bloom a jejích výrobcích  dozvíte na na www.fler.cz/colours-in-bloom.

 

To je pro tentokrát vše :). Příště se můžete těšit zase na něco trochu jiného.  Pokud vás činnost našeho klubu zaujala, pracujete s polymerovými hmotami a bavilo by vás tvořit na zadané téma, rádi vás uvítáme v klubu Fimo - tématická tvorba.