Fleece (nebo fleec, flíz či flýs) je syntetický materiál velmi podobný vlně. Rozlišujeme obrovské množství druhů, avšak vězte, že na výrobu toho „pravého“ se nejčastěji používá 100% polyester. Ten se zpracovává do pokrouceného vlákna, které se následně splétá. Ve finále je povrch textilie upraven drátěným kartáčem do podoby vlasu.

Fleece vykazuje velmi dobré izolační vlastnosti za sucha i mokra. 

Při výběru je důležité předem si stanovit, jaké vlastnosti od něj očekáváte. Fleece lze použít jako první vrstvu. V tomto případě je velice lehký, má krátce střižený vlas, příliš nezahřeje, ale perfektně odvádí pot. Nejkvalitnější materiály jsou antialergické. Pokud si chcete pořídit druhou, případně poslední vrstvu, je třeba fleece s vyšší gramáží, delším chlupem a podle potřeby nepromokavou úpravou. Bohužel se na všech druzích fleecu vyskytují žmolky. Vznikají poškozením vlasových vláken při nošení a praní. Vlákno se roztřepí a vznikne žmolek, který se jen velmi těžko odstraňuje. V této oblasti mají výhodu přírodní vlákna. Také žmolkují, ale již poškozená vlákna se ulomí a je po problému, bohužel to znamená jejich nízkou životnost. 

K nejčastěji zastoupeným druhům patří:

Microfibre - velmi jemný a lehký materiál s příměsí mikrovlákna

Antipeeling - materiál s protižmolkující úpravou

Polar - silnější, dobře hřejivý materiál s vyšší gramáží

Údržba: doporučené je praní do 40st, bez aviváže. Pokud možno na ruby, aby došlo k co nejmenšímu oděru a tím vzniku žmolků. Nežehlit.

Zpracování: v závislosti na gramáži se jedná o lehký a slabý materiál, který se snadno prošívá na běžně dostupných strojích. Je mírně pružný, neklouže a netřepí se.