image

 

 

Než začnu psát o svém projektu, ráda bych nejprve zmínila pár věcí o typickém shetlandském šátku (hap), které jsem posbírala různě po cestě.

 

Typická konstrukce je u šátků pocházejících ze Shetlandu specifická tím, že k přidávání ok a tím pádem k rozšiřování šátku se používá nahazování za krajová oka na začátku každé řady. Tzn. Uděláte nahození (yarn over) na kraji řady a pak pletete klasicky dál. Na okraji se tak vytvoří krásná ležatá kulatá oka. U šátku Flukra se nejdříve tímto způsobem upletl středový trojúhelník, který se nahoře ukončil a na dvou odvěsnách se pak nahodila nová oka na krajkový lem. Nahozená krajová oka tak ve výsledku udělají ozdobnou řadu dírek, jak bude vidět na dalších fotkách.

 

image

 

Typický je také vroubek (garter stitch - plete se tam a zpět stále hladce), který docílí toho, že se šátek po vypnutí opravdu výrazně zvětší.

 

image

 

Nejtěžším prvkem je podle mého názoru krajka, která se u Shetlanských šátků plete z obou stran, tzn. neexistuje řada jen hladce (případně jen obrace), kterou by si člověk vyrovnal oka.

Dobrým pomocníkem u tohoto druhu krajky je provléct si každých pár řad přízi kontrastní barvy jednou řadou, aby případné párání netrvalo celý večer. Pokud používáte šroubovací jehlice, můžete přízi provléct malou dírkou na jehlici, která slouží pro dotahování. Bílá kontrastní příze je vidět níže:

 

image

 

Podle Shetlandských zvyků by dívka před svatbou měla uplést velký šátek (hap) tak jemný, že by měl jít protáhnout snubním prstenem. Přízi na něj by si měla samozřejmě sama upříst. Já bych se nejspíš nevdala nikdy viz můj článek o kurzu předení :-).

 

Vzhledem k tomu, že při pletení Crudenu (už od února!! :-)) pracuji se Shetlandskou vlnou od Karen Noe, dovolila jsem si u typicky Shetlandského šátku využít neshetlandskou Manos del Uruguay Fino v odstínu Pewter, který je nádherně modrošedý a po kterém jsem pokukovala už delší dobu.

Výsledný šátek je lehoučký, ale velice výhřevný. Vlna je měkká s matným leskem. Mám z něj velkou radost a nosím jej teď pořád.

 

U šátku Flukra jsem oproti návodu, kde byl zvolen krajkový lem, udělala lem vroubkem s jednou řadou dírek v předposlední řadě navíc. Šátek má tak ucelenější vzhled a krajka získala ohraničení, což se mi moc líbí.

image