Foto: Martina Vedralová

Každý „obyvatel“ Fler dřív nebo později zjisti, jak jsou důležité fotografie pro úspěch prezentaci jeho tvorby. Řešíme to nejdřív telefonem, pak pořizujeme fotoaparáty, objektivy, light box… a pak náhodou objeví se profesionál a my zjišťujeme, že o fotografii nevíme skoro nic…

Měla jsem to štěstí pozorovat při práci profesionální fotografku, skvělou výtvarnici fotografických skvostů Martinu Vedralovou.

S okouzlující holčinou, která souhlasila být mi tento den modelkou, jsme dorazili do ateliéru paní Vedralové dřív, ale čekalo na nás vřelé přivítání a káva. Pak jsem byla svědkem, když z krásné slečny několika lehkými tahy malířskými kosmetickými štětci byla vykouzlená oslnivě nádherná modelka. Paní Martina má skutečně umělecky cit a pocit míry. Ví přesně, kde má přidat, a kdy se má zastavit.

Pak přišlo na řádu oblečení. Paní Vedralová zaměnila přivezené střevíčky jinými, a lehce pozměnila a/nebo doplnila i oblečení. Proč? Když jsem připravovala oblečení a boty, myslela jsem na zvýraznění krásy modelky, paní Martina – na to, kvůli čemu jsem tam byla já – prezentací mnou vytvořených hedvábných květin a doplňků z nich.

Další proces připomínal spíš tanec než fotografování: otáčení a přemísťování světel, přesné pokyny pro modelku, jak se stoupnou\sednout, jak se tvářit, co dělat, co ne J , umění přesně dat vědět, jak a kam se má dívat, jak natočit hlavu (případně ruku nebo hlavu).

V každém pohybu paní Vedralové – profesionál, který přesně ví, jaký výsledek potřebuje.

A že výsledek stál za to!

Posuďte sami.