Už dělší dobu mám recept na skvělé domácí houstičky. Kdesi na Netu byl i fotonávod, ale fotky se už dávno někam vypařily. Je čas to napravit :-)

250 ml mléka
60 g rozpuštěného másla
2 rozšlehaná vejce
560 g hladké mouky
1 lžička cukru
2 lžičky soli
2,5 lžičky sušených kvasnic

Pro majitelky pekáren - v uvedeném pořadí do pekárny a zapnout funkci "kynutí", pro nemajitelky staletími prověřená funkce "měchačka".

¨

po vykynutí rozdělíme na 16 přibližně stejných dílů

A jdem motat houstičky

centimetr je tam jen orientačně, na správnou délku si každý přijde po pár houskách sám.

Po umotání necháme na plechu kynout pod utěrkou ještě půl hodiny.

Potřeme vajíčkem, posypeme kmínem a hrubou solí, mákem,... Kdo co rád. Při 180 stupních pečeme do zlatova

Nejlepší jsou ještě teplé s máslem. Při větším počtu strávníků doporučuji dvojitou dávku, housky mizí jak mávnutím kouzelného proutku.

Dobrou chuť