Ve středu se konal výlet na Canyon du Verdon, ale ten jsem neabsolvovala. Výjezd byl ráno v 9 hodin, autobus se vrátil pozdě večer okolo půl 11.

Ve čtvrtek byl fakultativně výlet na ostrov Porquerolles. Ač jsem tu už byla loni, musela jsem letos znovu. Nádherný ostrov. Je to rezervace, kde se nesmí jezdit motorovým autem na benzín a naftu. Auta jezdí na elektriku. Nesmí tam volně běhat psi, kouřit, stanovat atp. Loni když jsme tam byli, hledali jsme botanickou zahradu. Po návratu nám cestující sdělila, že byla naproti místě, kde jsme seděli. Tak jsme letos došli k danému místu a botanická zahrada byla před námi. Ono to tam totiž není nijak označeno a pro neznalého je zahrada skrytá. Vstup se neplatí. Zahrada krásná. Mám jeden hezký zážitek. Když jsme jeli do Francie, tak cykloinstruktor nás upozorňoval na to, abychom jsme se nedotýkali opuncie, že má krátké štětinky s háčky, které se snadno zachytnou a nejdou ven. Tak jsem si říkala, fajn, nebudu se přibližovat, to nehrozí. Když jsme byli v botanické zahradě, tak tam byly nádherné opuncie, kaktusy, palmy, květiny mě neznámé a tak jsem zaujatě fotila. Došla jsem k opuncii. Byly tam zelené, oranžovožluté a růžové plody. Měřím 163 cm a tyto krásně zabarvené byly asi tak o hlavu výš než jsem já. Fotila jsem je i další plody. Pak za chvilku jsem ucítila píchání. Měla jsem na sobě tričko a přes ramena takovou šifonovou šálku, abych si nespálila krk. Kouknu pod rameno a na šálce chomáč bodlin. Zapíchalo se mi to do trička, následně na loktu zapíchané bodlinky, které jsou vidět jen v určitém úhlu... Zkrátím to - dopadlo to tak, že tričko jsem musela sundat, hodila jsem na sebe ručník, kolegyně mi půjčila sarong, po ostrově jsem chodila na půl nahá. :))) a ve stánku u náměstí jsem si musela koupit šaty. Docela drahý špás, ale poučení pro příště - nefotit opuncie.

Po uvedeném martiriu jsme se vydali na Moulin du bonheur (větrný mlýn). Krásné místo. Od ně je to kousíček na Fort Saint Agathe. Měli jsme štěstí, protože akorát po polední siestě otevřeli. Šli jsme až nahoru, odkud byl krásný výhled jak na mlýn, tak na přístav a pláž de la Courtade, kde jsme pak skončili do doby, než jsme odpluli zpět do Fondue.

V pátek následovala ochutnávka vína a opatství Thoronet.

Botanická zahrada

     

 

Větrný mlýn

Fort sainte Agathe                                           Po zážitku s opuncií

    

                                                                        Původní oblečení na cestě na Poquerolles

  

 

Při zpáteční cestě jsme se stavěli na vyhlídce nad Monakem.