Kroužky, polokroužky a galanterní vsuvky

Dneska si něco málo povíme o kování, které slouží k přichycení ucha přes rameno anebo držadla ke kabelce, aktovce, sportovní tašce, baťohu …

 

Galanterní kroužky

 

 

Galanterní kroužky se vyrábí z pevnějšího drátu, jsou vždy svařené (když vám bude někdo nabízet kroužek nesvařený jde o obyčejný kroužek na klíče, jehož nosnost je nižší). Na taškách vypadají velmi pěkně, ale protože svařování kroužků je náročnější, jsou o něco dražší než polokroužky a galanterní vsuvky. Vyrábí se ve velikostech od 2 do 5 cm, zatím jen v povrchové úpravě nikl.

 

 

Polokroužky

 

Vyrábí se ve dvou tvarových variantách

-       -    Klasik

 

-         

-  - Polokroužek sedlářská litý

 


 

 

Polokroužek klasik

se vyrábí ve dvou technologických varinatách

-       

              Svařený

 


Svařený sedlářský  polokroužek má vyšší nosnost, vyrábí se velikostech od 1 do 5 cm. V povrchové úpravě nikl, staromosaz.

-     

              Econimi (nesvařený)

 


 

 

V místě spoje je polokroužek nesvařený, vyrábí se oproti svařenému polokroužku  se slabšího drátu.

Vyrábí se také ve velikostech od 1 do 5 cm. Nevýhodou je velmi nízká nosnost, hlavně u větších velikostí (3 a více centimetrů) dochází při přetížení k velké deformaci polokroužku.  Polokroužek economi bych doporučovala jenom na malé tašky, batůžky pro předškoláky…  Když je použijete  spolu s karabinkou na uzavírání kapsičky, nic nepokazíte. Určitě bych je nedoporučovala na kabelky a tašky velikost „Bellet“.  Jejich cena je nižší než u svařeného polokroužku, ale bohužel se prodávají za cenu kvalitního kování.

-         

         Polokroužek sedlářský litý

 

Má spodní hranu rovnou, proto se dá vyrobit jen litím do formy. Oproti polokroužku z drátu je tento polokroužek lehčí a tvar je pohledově zajímavější. Na výrobku vypadá velmi hezky. Vyrábí se ve velikostech od 1 do 2,5 cm. Nevýhodou je o něco vyšší cena.

 

 

Galanterní vsuvky

 

Vyrábí se zase ve dvou tvarových variantách

-        

               Klasik

 


-        

                         

                  Sedlářská vsuvka plochá

 


 


Galanterní vsuvka klasik

 Vsuvky jsou nejnovějším typem galanterního kování, v poslední době se velmi často používají. Jejich tvar způsobuje, že mají i při menší velikosti drátu, vyšší nosnost.  Galanterní vsuvka je obdélníkového tvaru a vyrábí se ve variantě

-          Galanterní vsuvka nízká



-          Galanterní vsuvka vysoká

 


-          Galanterní vsuvka ekonomi

 


 


Rozdíl mezi galanterní vsuvkou nízkou a vysokou  je jen ve výšce vsuvky. Galanterní vsuvka nízká a vysoká se vyrábí ve velikostech od  1 do 5 cm. Cenově jsou stejně drahé jako sedlářské polokroužky. V povrchové úpravě nikl jsou jak vysoké tak nízké vsuvky, v povrchové úpravě staromosaz jsou zatím  jen, galanterní vsuvky vysoké.

Galanterní vsuvka economi  je nízká, není svařována, vyrábí se s tenčího drátu jen ve velikostech 2,5 a 3 cm v povrchové úpravě nikl.

 

Sedlářská vsuvka plochá

Tento typ vsuvky se používá  jen jako očko (něco jako poutko) na protažení opasku za přezkou u postrojů, popruhů…. při výrobě postrojů, u hodinkových pásků, opasků.  Při šití kabelek tento typ můžete použít jen jako očko na přichycení konce popruhů. Nikdy je nepoužívejte jako nosné kování. Tvarově a nosností k tomuto účelu není konstruováno. Prosím dávejte si na toto pozor. Protože se používá v řemenářství, postrojářství vyrábí se ve velké škále rozměrů, cena je nízká tak to láká k nákupu.

 

 

Moc děkuji za pozornost. Příště bude povídat o nýtkách a nýtování.

Hezký zbytek svátečního dne Veronika