V poslední říjnové soutěži jsme se v klubu Chameleon nechali inspirovat Halloweenem, konkrétně známými Halloweenskými dýněmi.

Vodítkem ve společném tvoření nám byla opět barevná paletka v teplých odstínech oranžové barvy.

 

image

 

Než Vás pozveme k soutěži samotné, dovolte nám prosím malé vzdělávací okénko

"kde se vlastně vzala dýně jako symbol Dušiček / Halloweenu?"

Tradice Haloweenu, který se v anglosaském světě slaví v předvečer svátku Všech svatých, vychází z dávných keltských oslav nového roku, kdy se měl prolínat svět živých a mrtvých. Lidé se tehdy oblékali do masek a chodili na vrcholy kopců, kde zapalovali ohně k zastrašení zlých duchů. 

 

Legenda o Jackovi

K dýním, jež svátek duchů symbolizují, se váže stará irská legenda o opileckém pobudovi Jackovi. O Halloweenu byl Jack tak opilý, že jeho duše začala opouštět tělo. Na to už čekal ďábel, který si pro něj přišel. Jack ho požádal, aby mu povolil poslední drink. Na ten ale Jack neměl peníze, a proto ďáblovi navrhl, zda by se nepřeměnil v minci, Jack by s ní zaplatil a ďábel by se zase proměnil zpět. Jack však minci ihned popadl a mazaně ji schoval do peněženky, čímž démona uvěznil. Poté si vynutil, že ďábla pustí, když mu dá rok svobody.

Výsledek obrázku pro legenda o jackoviSouvisející obrázek

Po roce se čert pochopitelně vrátil. Tentokráte ho Jack přelstil nalákáním na lahodná jablka. Jakmile byl ďábel na jabloni, filuta Jack nožem vyryl do kmene stromu kříž, a ďábel tak nemohl dolů. Jack mu nabídl pomoc, pokud mu ďábel slíbí, že ho nikdy nevezme do pekla.

Když se pak Jack jednoho dne upil k smrti, v nebi ho nechtěli, protože měl na bedrech příliš mnoho hříchů, a slib od ďábla mu zase zaručoval, že do pekla také nemůže. Od té doby Jackova duše bloudí po světě a temnotu si ozařuje žhavým uhlíkem, který mu ďábel věnoval. Aby uhlík vydržel déle, vložil ho Jack do vydlabaného tuřínu. 

 

Když se v 19. století společně se skotskými a irskými migranty dostala tradice Haloweenu do Ameriky, nahradily tuřínové lucerničky vydlabané dýně. Tykev obecná je totiž původním americkým druhem, navíc dozrává na podzim a k výrobě halloweenských svítilen se lépe hodila. A tak vznikla dnes všemi známá "Jack-o'-lantern" Dýně

 

Pomozte nám svými 4 hlasy rozhodnout, kdo se nejlépe vypořádal se zadáním

Hlasování bude ukončeno v pátek 3.11. v 18 hodin

 

Anketa se načítá ...