Dneska si uděláme malý výlet do časů, kdy všechno plynulo tak nějak pomaleji. Kdy život nebyl tak hektický jako dnes. Kdy si lidé uměli udělat čas i na šálek čaje. V poklidu domova, ať už o samotě či s přáteli. Vrátíme se o desítky let zpátky, zhruba na začátek minulého století. Uděláme si výlet do staré Anglie. Na plotnu dáme vařit vodou, přichystáme konvici, šálky a možná i malé pohoštění. Za minutku zazvoní zvonek a do salónku je uvedena první z anglických slečen . Čajník píská, je čas zalít čaj. Dnes se bude podávat tradiční Darjeeling a kokosovo-kakaové sušenky . Slečny i dámy jsou decentně, ale velmi elegantně oblečeny. Dlouhé sukně, bohatší či jednodušší, korzety dokonale formující postavu a nenápadně tvořící skvělý výstřih. Doplněné elegantními šperky . Některá dáma působí velmi distingovaně, jiné o něco více vyzývavě. Ale jen decentně. Protože více je naprosto nepřípustné. Náhrdelník končící přesně v srdci dekoltu je maximum. Velmi provokativní maximum, proti kterému není co namítnout.

Není to jen tak, pozvat někoho na čaj. Musíte dbát na dekorum. Musíte myslet na všechny okolnosti a nezvat lidi z mnoha různých vrstev. Dýchánek by se mohl snadno zvrhnout. Protože krev není smetana. Smetana k čaji neodmyslitelně patří, s krví se musí zacházet opatrně. 

Dýchánek pomalu spěje ke konci, brzy bude půl sedmé. Slečny a dámy se pomalu rozcházejí. Jejich čas příjde zase za týden. Ne že by se čajový dýchánek konal jen jednou týdně. To ne. Ale drobný sešitek  říká, že příští dýchánek je zadán jiným dámám.

Pátá hodina je prostě čajová . Děj se co děj. Pohoda, klid, černý čaj se smetanou a možná i pár sušenek.

 

Tento blog je věnován výrobkům klubu Hnědého a Zlatého k 8. kolu Velké meziklubové soutěže na téma Čaj o páté, včetně presentovaných výrobků.

Do hlasovacího finále (hlasovat můžete zde) jsme vybraly  Sušenky k čaji , diář Time for tea a set Darjeeling, krev a smetana zastoupený naušnicemi .