Sněhově bílá, signální bílá, smetanově bílá, perlově bílá, slonová kost, alabastrová, režná, křídově bílá, titanově či zinkově bílá, šedobílá, stříbrobílá,... Domluvíte se na bílém odstínu v krámě nebo s mužem? A co takhle obyčejný nákup žárovky: studená bílá, teplá bílá či denní bílá, 2800K, 3200K, 4000K, 5000K, či dokonce 5500K. Áha, tak proto to v každém pokoji svítí úplně jinak :) No a teď si představte to ještě vyfotit.

HRÁTKY S BÍLOU

Členové klubu Růžový panter si v předjarní fotosoutěži, kdy nás všemi barvami hrající světlo probouzí k aktivitě, potrénovali práci s bílou. Úkolem bylo vyfotit co nejméně barevný výrobek na bílém pozadí tak, aby odstíny bílé byly pokud možno neutrální. Ideálně bílý výrobek na bílém pozadí.

Na sytě barevné fotce se spousta „fotografických chyb“ ztratí. A nespokojenému zákazníkovi pak eventuálně nějak vysvětlíte, že odstín výrobku je ok, ale asi nemá zkalibrovaný monitor.

Ale chcete-li, aby podání barev bylo co nejvěrnější a dalo se porovnat s neutrální bílou, je to již docela oříšek. Nejste-li profík, který má kalibrované osvětlení, kalibrační tabulky či u foťáku nejde vypnout automat či neumíte s nastavením bílého bodu, zjistíte najednou, že to není vůbec lehké. Každá žárovka dává jinak barevné světlo, tenhle roh je celý do žluta... Co tu dělají ty modré stíny? Aha to tam vlítlo světlo od okna. A jak vyfotit bílý výrobek na bílém pozadí, co s tou tonalitou, aby se výrobek neztratil v pozadí? Nadlidský úkol. Poprali jsme se s tím ale statečně a zde je výsledek:

Pomozte nám rozhodnout, kdo se s neutrální bílou popral nejlépe.
Můžete rozdat 5 hlasů, hlasovat lze do 17.3.2017:

Anketa se načítá ...