Když se dáte do dělání bižuterie brzy narazíte na různé minerály a pokud jste zvídaví začnete hledat víc informací.

Neznáme všechny přírodní zákony a nevíme téměř nic o vesmíru a proč se věci dějí tak jak se dějí. Ale lidé po staletí zkoumali vše kolem nás a hledali příčiny, souvislosti a důsledky. Proto se domnívám, že jsou tajemství o kterých věděli lidé v dávnověku a civilizace je potlačila.

Že si drahé kameny získávají stále větší oblibu i v dnešní společnosti, není na pochybách. Svou přízeň nalézají nejen diamanty, ale i polodrahokamy, které jsou cenově dostupné - vyleštěné oblázky, které nosíme při sobě pro štěstí.

Je to zásluhou jejich krásy a především toho, že jsme se ocitli ve věku návratu k přírodě, skutečným hodnotám, jakými jsou pokora, víra a vnímání radosti z maličkostí.

Ze zdrojů na internetu jsem udělala přehled znamení a kamenů, které jsou k nim přiřazovány.
Názory i popisy jsou různé, když proběhnete internet jistě najdete i jiné nebo úplně opačné názory. Ale proč si trochu nehrát??

Který kámen je pro nás ten pravý?
Možná nejlepší způsob, jak si vybrat „svůj“ kámen, je zvolit si intuitivně ten, který nás nejvíce osloví. Po takovéto volbě si můžeme přečíst jeho účinky a dozvědět se tak více o svých skrytých tužbách a strastech.
Pokud chceme posílit určité vlastnosti, je dobré vybrat kameny, které je posilují a poté zvolit ten, který je nám nejvíce sympatický.
Další možností je vybírat kámen podle slunečního znamení – kámen podpoří a doplní vlastnosti daného znamení.


Nikdy si nevybíráme kámen, který sice má správné vlastnosti, ale vlastně se nám nelíbí.

Ametyst
Mírné vibrace ametystu uklidňují a navozují stav, v němž se rozplynou strach, starosti a zloba a duše se může otevřít vyššímu poznání. V jeho fialové barvě se spojuje rudý oheň životní síly, smyslů a činnorodosti s modrým světlem čistoty ducha, klidu a nekonečna.
 
Akvamarín
Síla kamene: kámen čistého srdce, čistoty mysli, cudnosti a nevinnosti, věčného mládí, naděje, působí příznivě na horní cesty dýchací, má vliv na řeč, je oblíbeným kamenem námořníků. Přináší pevná přátelství, vede k přemýšlivosti a pomáhá k výřečnosti.

Ametrín
Síla kamene: meditace, duchovní čistota, vnitřní klid, mozková činnost, látková výměna, podpora léčby chorob zažívacího ústrojí, jater a ledvin, útlum veškerých bolestí, regenerace a očista tkání a pleti, vyjasnění zraku.

Aventurín
Patří k nejvšestranějším a nejúčelnějším kamenů. Navazuje těsné spojení s přírodou a její energií, pomáhá nám vstřebat její harmonii, probudit naši duši a otevřít ji této prosté kráse. Ovlivňuje zejména centrum srdce, kde zklidňuje nadměrné emoce a dává tak našemu organismu pocit rovnováhy a uspokojení. Rozsévá tichou radost a klid.
 
Achát
Achát spojuje naši duši s vibracemi Země, jež nám pomáhá udržet rovnováhu ve zmatcích a útrapách každodenního života, zůstat sami sebou a dokázat odvahu a výdrž. Propůjčuje nám vyrovnanost a chrání naší bytost před nežadoucími vlivy. Tímto způsobem posiluje sebeúctu, kladný vztah k vlastnímu tělu i cit pro skryté duševní pochody v nás samých i v ostatních lidech. Podle různých pramenů se mu připisuje schopnost přitahovat dědictví a upozorňovat na skryté poklady. Prý prodlužuje majiteli život, je talismanem umělců, získává přízeň lidí, zahání žízeň, vede k dosažení úspěchů. Acháty činí muže pro ženy přitažlivými. Prý usnadňoval i porody. Mechový achát zaručoval dobrou úrodu na polích. Chránil proti zlodějům, proti uhranutí. Nelze se proto divit jeho značné oblibě od starověku dodnes.
 

Alexandrid
mění barvu podle osvětlení, v denním světle je sytě zelený, při umělém osvětlení má temně fialovou barvu. V pověrách je symbolem života a jeho šťastných proměn. Byl přisouzen lidem ve znamení Blíženců
.
Býčí oko
Je to kámen poskytující svému nositeli energii pro jeho svaly a pohybovou soustavu, pomáhá na svalové křeče a zlepšuje funkci paměti.
Léčivé účinky: sebedůvěra, paměť, koncentrace, vitální energie, oživení pohybového ústrojí, zmírnění bolestí a zánětů nervů. Neprůbojnost, roztržitost, poruchy látkové výměny, svalová napětí a křeče.
 
Citrín
Citrín rozvíjí intelektuální tvůrčí schopnosti a pomáhá tak nalézt řešení při začátcích nových projektů. Starším lidem dodává energii. Léčí záněty slepého střeva, podporuje imunitní systém organismu, chrání před negativními účinky záření. Středověk přisuzoval citrínu schopnost učinit svého majitele roztomilým a oblíbeným. Chránil na cestách. Povzbuzuje tvořivost a schopnost komunikace.
Dumortierit
Léčivé účinky: Boží vedení, pokora, souznění s přírodními zákonitostmi, důvěra, koncentrace, ostrost smyslů, podpora léčby duševních poruch a nervových onemocnění, útlum prudkých bolestí hlavy a vysokých teplot, trávicí trakt.
 
Fluorit
Nejsilněji působí ve formě osmistěnu fialové barvy. Podporuje rozvoj našeho ducha takovým způsobem, že získá schopnost rozpoznávat nejvyšší pravdu a také ji odrážet, odtud jeho další název "kámen géniů".  Napomáhá k tvorbě dokonalého těla, proto by měl být nošen především dětmi. Jeho úloha při mineralizaci tkáně zubů a kostí předurčuje jeho účinek i v léčení poruch procesů.

Girasol
Léčivé účinky: Hluboká meditace, jasné vědomí, vnitřní mír, očista ducha a duše, rozpoznání vlastních nedostatků, obrat v životě, tvorba buněk a enzymů, imunitní systém, lymfatická soustava, vyrovnání krevního tlaku, posílení trávicího traktu, útlum bolestí a migrény. Nevyřešené problémy, nevyslyšené touhy, zraněné city, náměsíčnost, psychosomatické choroby.
 
Heliotrop
Léčivé účinky: duševní očista, energie, spoluúčast se světem kolem, rozvaha, nadhled, itelekt, stimulace organismu, imunitní systém, mízní a cévní soustava, očista krve, regulace srdeční činnosti, podpora funkcí žaludku, jater, žlučníku, sleziny a střev.
Hematit
Léčivé účinky hematitu: ochrana před negativními duchovními vlivy, vnitřní klid, životadárná energie, vitalita, vůle, odvaha, rozhodnost, vyrovnanost, podpora tvorby červených krvinek a krevního oběhu, srdce, plíce, játra, slezina.
 
Howlit
Léčivé účinky: vůle, duševní a citová rovnováha, cílevědomost, látková výměna, trávicí trakt, podpora boje s otylostí, zbavování těla tuků, nečistot a jedů, pravidelná stolice, odvodnění. Duševní lenost, ztráta vůle, nenasytnost, záněty sliznice, zvýšená hladina žaludečních šťáv, problémy kostí, kloubů, zubů a štěpivosti nehtů, nespavost.

Chalcedon
Už od pradávna je chalcedon považován za kámen řečníků. Kdo na něj dýchne a dotkne se ho jazykem, bude prý nadán darem výřečnosti. Držen v ruce nebo nošen na krátkém řetízku na krku podporuje živost, vytříbenost a harmonii našeho mluveného projevu a pomáhá nám překonat zábrany v řeči. V Tibetu platí chalcedon za symbol bílého čistého květu lotosu. Vyvolává v nás schopnosti léčit. Z těchto důvodů se nosil chalcedon již před několika tisíci lety jako talisman proti stavům slabosti, zadumčenosti a nespokojenosti. Chalcedon pověšený na krku znamená sílu a moudrost.

Chryzokol
Léčivé účinky: bolesti menstruace, meditace, harmonie, život v souladu s přírodou, prevence proti infekcím, regulace srdeční činnosti a štítné žlázy, vyrovnání krevního tlaku, uvolnění napětí šíje, snížení vysokých teplot.

Jadeit
Léčivé účinky: meditace, kontemplace, ochrana, vnitřní mír, harmonie, moudrost, milosrdenství, skromnost, nervový a imunitní systém, látková výměna.

Jantar
Léčivé účinky: meditace, rozjímání, okouzlení životem, podpora celkového zdravotního stavu, funkce štítné žlázy, hormonální a trávicí systém, močové ústrojí, vyrovnání hladiny žaludečních šťáv, chmury, deprese
.
Jaspis
Podle starých pramenů bývá často označován za "Matku všech kamenů". Neustále vyzařuje oživující očistnou a ochrannou energii. Učí  nás nezištnosti a skromnosti, daruje nám soucit, trpělivost a posiluje naši dobrou vůli. Červený druh jaspisu posiluje a oživuje tělo. Zelený působí blahodárným, uklidňujícím způsobem. Vyrovnává vztah těla a duše a zlepšuje především naše spojení s přírodou a se Zemí.
Jaspis Dalmatin je béžový, posetý tmavými puntíky,mírní ukvapenost a neuváženost, učí rozvážnosti a trpělivosti, pomáhá nám dokonale poznat sami sebe. Léčí žaludeční potíže a křeče, podporuje nervový systém a přináší zdravý a klidný spánek.
 
Karneol
Symbolizuje teplou a živoucí energii Země. Jeho elektromagnetické vlastnosti posilují náš pocit vyrovnanosti a přírodní sounáležitost. Takto jsou v duchovní rovině naše myšlenky prohřáty ohledem, pochopením a spoluúčastí k našemu okolí. Učí nás každý přítomný okamžik plně prožít a pomocí vitality a koncepce splnit naše poslání na Zemi. Nechává volně proudit naši vitalitu, probouzí naše tvůrčí schopnosti. Povzbudivá a zároveň uklidňující síla karneolu působí blahodárně při nedostatku motivace. Byl odedávna pokládán za kámen krve, zastavuje krvácení, snižuje horečku, tiší rozbouřenou krev, odstraňuje trému. Ve starém Egyptě byl karneol, podobně jako jaspis, nazýván krví Isidinou.

Křišťál
Je symbolem světla Země, průzračnosti duše, síly léčivé energie. Je jako katalyzátor, který přijímá a vysílá enregii zároveň, vyrovnává rovnováhu, stává se zrcadlem naší duše, průvodcem k nekonečnu. V magické oblasti má odporovat veškerému zlu, neutralizovat negativní energii a černou magii, podporuje jasnozřivost, dodává energii a světlo našeho snažení.
 
Lapis lazuli
Léčivé účinky: kontemplace, duchovní poznání, jednota, intuice, mozková činnost, snížení krevního tlaku a regulace krevního oběhu, funkce štítné žlazy a brzlíku, pomoc při zánětu průdušek, potlačení teplot a bolestí hlavy, podpora řeči, prevence proti infarktu, mrtvici a vzniku nádorových onemocnění.
Magnezit
Léčivé účinky: Magnezit je kámen očisty a vůle, podporuje zbavení se závislostí, zejména těch, které ohrožují zdraví a zatěžují organismus.
 
Malachit
Léčivé účinky: harmonie, rovnováha citu a rozumu, trpělivost, sounáležitost s přírodou a jejími zákony, kreativita, intuice, rekonvalescence, zmírnění bolestí.
Měsíční kámen
Léčivé účinky: kámen vnitřního klidu, lásky a soucitu, spoluúčast se vším živým, pochopení jednoty, důvěra se vším živým, pochopení jednoty, důvěra v přírodní zákonitosti, ochrana žen a plodu při těhotenství.
Mokait
Léčivé účinky: vnitřní klid, rovnováha, skloubení vnější aktivity s vnitřní duchovní potřebou, imunitní systém, podpora funkce jater a sleziny, očista krve.
 

Mookait - druh jaspisu

Neskutečně zajímavá škála barevných odstínů tohoto kamene - (pocházejícího z jediného naleziště na světě - Austrálie) - "tón v tónu" od čokoládově hnědé, bordové, nafialovělé, skořicově žluté po smetanově bílou... Mookait nám přináší klid, odpočinek, umění relaxace a nabytí nových sil.Jeho velmi jemné vibrace jsou nápomocny při získávání vnitřního klidu, rovnováhy a duchovní očistě. Používán je při léčbě zánětů, otocích, zraněních, očistě krve.
 

Obsidián
Pochází ze žhavého nitra Země, sopečná činnost jej vynesla na povrch. Stejně také působí. Zavádí nás do našich vlastních hloubek a vlastního "podsvětí", vynáší je na povrch a činí je vnimatelnými. Tento většinou černý kámen bez krystalické struktury nás konfrontuje s původní neprojevenou tvůrčí energií a očistným ohněm a světlem neznámých hloubek nevědomí a všech nevyřešených rozporů, jež byly odsunuty do podvědomí.
 
Olivín
zářící ve své drahokamové podobě měkkým zlatozeleným svitem, je již od dávných dob  ctěn a používán. Stejně jako chryzopras - kámen podobného charakteru - nás přivádí svým mírným vlněním do spojení s rostliným světem. Jeho zář nás obdarovává teplem, životností, radostnou náladou a jako všechny zelené kameny i on uklidňuje, očišťuje a vyvažuje celkový stav organismu. Jeho největší předností je však dar vnášet zář a žár do citového chladu člověka. Podporuje i rozvoj našich mentálních možností a vnáší rovnováhu a klid do naší mysli. Tento kámen slunce, inspiruje a očisty prosvětluje svou jemnou průzračností občasné stavy melancholie, posiluje citově zranitelné lidi a dodává jim sílu překonávat pocity nejistoty. Jeho vliv je v psychické oblasti široký. Na jedné straně nás od sebelítosti odrazuje, zatímco na druhé straně brzdí domýšlivost a vypínavost. V centru hrdla zprostředkovává vztah mezi srdcem a rozumem, pomáhá nalézt společná slova vyvěrající z moudrosti srdce.

Onyx
Pozdě starověký mýtus vypráví  o onyxu, že vznikl z nehtu Venušina, který jí svým šípem odstřelil Amor, a který  spadl z nebes do řeky Gandy. Proto bývá onyx označován za kámen přinášející štěstí, zvláště v lásce. Ještě ve středověku se věřilo, že onyx je účinným afrodisiakem. Onyx je zasvěcen Saturnu a u kabalistů archanděla Verchiela.

Opál
byl velmi oblíben ve starověku i středověku a věřilo se, že přináší štěstí. Dokonce se věřilo, že dělá majitele neviditelným a Římané v něm viděli zhmotnělou důstojnost a moc. V novověku se naopak stal kamenem neštěstí. Východní národy považují opál za posvátný kámen, ve kterém sídlí duch pravdy.
 
Pyrit
Léčivé účinky: duchovní úsilí, vnitřní klid, moudrost, intelekt, pozornost, objektivní náhled na svět, tolerance, zdravá životospráva, okysličení krve, oživení krevního oběhu, pročištění dýchacích cest.
 
Perly
Svým procesem vzniku nám perla ukazuje, že každá bolestivá zkušenost, se kterou jsme v životě konfrontováni, nám umožňuje dosáhnout větší dokonalosti.  Ukazuje nám, že vnitřní svobodu získáme jen mravností a pevnými pravidly. Podobně jako opál, má perla vlastnost dobro oplácet dobrem a zlo zlem. Některé tradiční nauky nedoporučují zasazovat perlu mezi jiné kameny ( a to platí především pro diamant ), protože v případě možného konfliktu se vzniklá disharmonie jen posiluje a umocňuje.

Rodonit
Léčivé účinky: kritické zvažování, tolerance, trpělivost, řešení přizpůsobená změnám, stmelení protikladů, sebedůvěra, podpora srdeční činnosti, krevního oběhu a plic.

Růženín
Svou růžovou barvou v nás probouzí cit něžnosti, mírnosti, přátelství a nesobecké lásky. Pomáhá nesmělým projevit skrývané pocity a otevře srdci a smyslům vše, co krásného nás obklopuje. Probouzí v nás citlivost a vnímavost pro umění, oživí v nás fantazii, inspiraci a duševní tvořivost. Učí nás trpělivosti při řešení problémů. Svými měkkými vibracemi obklopuje duši. Rány srdce, které vznikly tvrdostí, hrubostí, odmítnutím nebo nevšímavostí našich bližních v průběhu našeho života, se pod jeho ochranou zacelí. Učí také odpouštět - nám samotným i ostatním. Jako "kámen umělců" oživuje fantazii a tvůrčí myšlení.
 
Safír
Síla kamene: víra, duchovní očista, moudrost, vnitřní klid, intuice, snížení krevního tlaku, krvácení, teploty a bolesti nejrůznějšího druhu, očista krve, ledvin, žlučníku, vedlejších dutin, pleti.
 
Smaragd
Síla kamene: očista, nadsmyslová láska, soucit, pokora, paměť, intelekt, regenerace, posílení srdeční činnosti, štítná žláza, útlum migrény.

Sodalit
Mezi modrými kameny, jejichž barva reprezentuje sílu ducha, má nejintenzivnější vibrace a vytváří tak nejsilnější spojení ducha a hmoty. Využíváme-li síly tohoto kamene, můžeme lépe uskutečňovat naše myšlenky a cíle v každodenním životě. Pomáhá také těm, kdo rád staví vzdušné zámky a zapomínají, že se v nich nedá žít. Umožňuje jim přizpůsobit realitě své představy a fantazie tak, aby je bylo možné uskutečnit. Daruje nám schopnost myslet do hloubky, přivádí našeho ducha k podstatným věcem a zprostředkuje poznání, že i ve hmotě působí síla ducha. S jeho pomocí se lépe koncentrujeme.

Sokolí oko
Léčivé účinky: pozornost vnitřní i vnější, koncentrace, volnost v myšlení, přehled, tolerance, sebedůvěra, zmírnění silných bolestí hlavy a migrény, regulace hormonální, produkce žláz, posílení zraku.
 
Sugilit
Síla kamene: meditace na pravé já, pokora, mravnost, sebekontrola, koncentrace, obranný systém, mízní systém, obnova buněk, mozková a nervová činnost.

Turmalín
Existují tyto barevné druhy: turmalín bezbarvý jako achorit, turmalín modrý jako indikolit nebo brazilský safír. Zelený turmalín je znám jako brazilský smaragd; nažloutle zelený turmalín jako brazilský peridot; narůžovělý a červený turmalín má název rubelit (ten je s obsahem lithia) a černý turmalín je znám jako skoryl.
Růžový turmalín - receptivní kámen, přiřazen planetě Venuši a elementu vody. Přitahuje lásku, přátelství, učí nás moudrosti a soucitu.
Turmalín všech druhů může bez obav používat kdokoliv, neboť tento kámen nemá nikdy nepříznivý účinek a vždy působí ve prospěch svého nositele.
  
Tygří oko
Je to žlutohnědý chalcedon s vláknitou příměsí hydroxidu železa. Posiluje schopnost soustředit se, podporuje zdraví a mysl, pedagogické  schopnosti. Chrání před trápením, nesmyslnou žárlivostí, konkurenty a ješitností. Svého majitele činí odvážným, sebevědomým, a proto se hodí do začátků nových projektů v životě. . Podporuje nazírání do vlastního nitra. Pod jeho vlivem si uvědomíme omezenost hmotného světa. Ukazuje, že život je v neustálém pohybu. Vyzývá nás k tomu, abychom šli stále dále, abychom se nebáli pohledět hlouběji, dokud ve svém nitru nenajdeme ten zlatý poklad, naplňující nás teplem, štěstím a pocitem bezpečnosti.

Tyrkys
Léčivé účinky: čistota citu, mysli a jednání, obranný systém, pomoc při zánětlivých onemocněních krku, průdušek, plic.

Unakit
Unakit pro svůj půvab byl již v antice používán ve šperkařství a ctěn jako talisman, který měl bojovníkům
zajistit nezranitelnost a šťastný návrat k rodině.
Osvětluje a mirní problémy, které v sobě nosíme již řadu let a pomáhá nám konečně opustit traumata, jež jsou pro nás pouze zátěží a jitří naše bolesti.

Protože kombinuje růžovou(ženskou) a zelenou(mužskou) barvu, připisuje se mu schopnost vyvažovat emoce a přinášet duševní rovnováhu.

Záhněda
Jako kouřově hnědý křišťál vnáší nejsilnější světelnou energii do pozemského života a do hmoty. Zároveň jejím prostřednictvím poznáme, že všechny projevy hmoty vznikly zhuštěním světelných vibrací a jsou tedy světelného původu. Usilujeme-li o duševní rozvoj, ale přesto stále silně lpíme na hmotě, může mnoho léčitelů používat záhnědu jako cenného a účinného pomocníka proti skleslosti a depresím.

 

Hvězdná znamení a spojení s kameny

BERAN -21.3.-20.4

Turmalín červený,  Karneol,  Jaspis červený,  Hematit, Ametyst,  Rodonit,  Opál ohnivý,  Granát, Rubín,  Diamant

BÝK - 21.4.-21.5.

Smaragd,  Safír,  Růženín,  Malachit,  Chryzokol,  Citrín,

Achát+Achát mechový,  Aventurín,  Korál

BLÍŽENEC - 22.5.-21.6.

Tygří oko,  Křišťál,  Karneol žlutý,  Jantar,  Chalcedon modrobílý,  Citrín,  Achát mechový,  Akvamarín,  Zlatý topaz, Unakit

RAK - 22.6.-22.7.

Smaragd Perly,  Měsíční kámen,  Karneol,  Jaspis zelený,  Jadeit,  Chalcedon bílý,  Aventurín,  Korál,  Opál drahý,  Měsíční kámen

LEV - 23.7. - 22.8.

Tygří oko,  Křišťál,  Jantar,  Girasol,  Citrín,  Zlato,  Zlatý topaz,  Granát,  Rubín,  Diamant

PANNA - 23.8. - 22.9.

Tygří oko,  Sugalit,  Sodalit,  Safír modrý,  Mookait,  Lapis lazuli,  Karneol,  Jaspis,  Jantar,  Citrín,  Ametyst

VÁHY - 23.9. - 23.10.

Turmalín růžový,  Safír modrý,  Růženín,  Perly,  Magnezit,  Jaspis,  Jadeit,  Chryzokol,  Akvamarín,  Korál růžový,  Kunzit, Unakit

ŠTÍR - 24.10. - 22.11.

Turmalín červený a černý,  Obsidián,  Malachit,  Jaspis červený,  Hematit,  Heliotrop,  Býčí oko,  Achát,  Granát,  Opál černý,  Ametyst,  Rubín

STŘELEC - 23.11. - 21.12.

Sugilit,  Sodalit,  Safír tmavomodrý a indigo,  Obsidián,  Lapis lazuli,  Chryzokol,  Chalcedon,  Dumortierit,  Aventurín zelený,  Ametyst,  Opál,  Topaz modrý

KOZOROH - 22.12. - 20.1.

Záhněda,  Turmalín černý,  Pyrit,  Onyx,  Obsidián,  Měsíční kámen, Křišťál,  Jaspis,  Chalcedon,  Achát,  Ametrín,  Ametyst,  Perla černá,  Diamant

VODNÁŘ - 21.1. - 20.2.

Tyrkys,  Sokolí oko,  Safír světle modrý,  Mookait,  Chryzokol,  Girasol,  Fluorit,  Akvamarín,  Opál drahý,  Topaz modrý,  Fluorit světle modrý

RYBY - 21.2. - 20.3.

Tyrkys,  Sugilit,  Safír modrý,  Perla bílá,  Mookait,  Měsíční kámen,  Jadeit,  Fluorit fialový,  Ametrín,  Akvamarín,  Ametyst,  Chryzokol,  Opál drahý,  Topaz modrý,  Kunzit,  Korál

KAMENY NEPŘIŘAZENÉ K ŽÁDNÉMU ZNAMENÍ:

Olivín,  Howlit