Na počátku byl klub Inspiromat a vyhlášené téma Dítě v nás.  Dítěti ve mně se zachtělo nějaké technické hračky. Měla jsem je ráda jako malá a mám je ráda dodnes. A při práci se zrcátky mne nemohlo napadnout nic jiného než kaleidoskop neboli krasohled.

Jedná se o hračku technicky jednoduchou, návodů na stavbu kaleidoskopu jsou na internetu mraky.      Pro zájemce doporučuji například www.fyzweb.cuni.cz a článek Optické hračky.  Teoretici si prozkoumají zákon odrazu na rovinném zrcadle (7. roč. ZŠ), praktici se spokojí s konstatováním, že je to stejné jako u kulečníku, jen tu místo koulí běhá světlo.

Chcete-li si kaleidoskop vyrobit, potřebujete především nejlépe 3 stejná zrcátka. U sklenáře vám je většinou za rozumný peníz ochotně uříznou. Ty spojíte dohromady do tvaru pravidelného trojbokého hranolu. Nemusíte letovat jako já, bohatě postačí lepenka.

V tuto chvíli již mohou nedočkavci začít pozorovat svět kolem sebe v mnohonásobném odrazu.

Zde jsem se ve výrobě zasekla asi na hodinu, prohlédla jsem doma kde co.

 

Klasický kaleidoskop však nepoužívá k prohlížení okolní předměty, ale má zásobičku barevných sklíček. Je tedy třeba vyrobit "komůrku" s kousky střípků, korálků a dalších průhledných parádiček.  Stačí třeba nějaká průhledná krabička. Ideální je, je-li vnější strana komůrky matná, pak se nám do bareného světa střípků nebude plést šedá realita světa kolem nás.

Komůrku upevníme k jednomu konci zrcadlového hranolu. Opět stačí lepenkou.

 

A po technické stránce máme hotovo. Můžeme se kochat. Koukáme proti světlu, otáčíme krasohledem a vzdycháme nad tou krásou.

 

Vše ostatní už je jen otázka povrchové úpravy. Stačí  hranol obalit barevným papírem nebo vlepit do kousku papírové trubky.

Já jsem zvolila mou milovanou techniku tiffany. Musím uznat, že jsem si ukousla opravdu velké sousto. Přiletovat 6 skel k hranolu ze zrcátek bylo v první chvíli nad mé síly. Připadala jsem si jako chobotnice a ještě mi aspoň čtyři ruce chyběly.  Zpracování tudíž není dokonalé, ale tvořila jsem s láskou a pro radost.

Hotový krasohled nakonec přes všechno trápení se zrodem vypadá docela dobře. Určitě není poslední, budu bojovat dál a vymýšlet další technické vychytávky.

 Kaleidoskop je určen jako dekorace, v žádném případě by neměl sloužit jako hračka pro děti.

Prohlédnout ji jej můžete i v mém krámku, kam vás tímto srdečně zvu.

Děkuji za pozornost a přeji hezký den.