.......sklidily úspěch pokaždé, když jsem je přinesla na kursy. Poprvé jsme muffins ochutnali kdysi dávno na dovolené ve Španělsku, pak jsem se po nich pídila v obchodech a protože byly poměrně drahé, začala jsem se pídit po  internetu. Ze všech možných druhů mají u nás doma tyhle největší úspěch, protože jsou krásně vláčné, není to žádná "buchta dusivka".  Protože se při jejich výrobě nic neváží, netře ani nekyne, je to pro mne osobně ideální pečení na neděli. Třeba se recept bude hodit i Vám.  

Nachystáme si:
3 menší jablka (nejlepší jsou strupatá "bio" z vlastních zásob)
1/2 hrnku cukru (dávám třtinový, má báječnou karamelovou příchuť)
1 hrnek polohrubé mouky
3/4 hrnku ořechů, které pomeleme, nasekáme nebo rozdrtíme (u nás mají úspěch větší kousky, takže je většinou dám do sáčku a podrtím válečkem)
80-100 g rozpuštěného másla
trochu mléka na rozředění
půl lžičky kypřícího prášku do pečiva a čokoláda (nejlepší je 70%hořká) - nemusí být
a kdo má rád, v rumu namočené rozinky-přiměřeně, přiměřeně

Hrnkem se myslí jakýkoli hrnek o obsahu cca 250ml.
A jdeme na to. Jablíčka oloupeme, očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle. V míse je smícháme s moukou a cukrem, kdo chce, přidá rozinky i s rumem. Potom přijdou na řadu ořechy, rozpuštěné máslo, trocha mléka na rozředění (pro techniky-aby směs měla hustotu jako beton před zatuhnutím :o), na závěr prášek do pečiva.
Směsí naplníme formu na muffins s papírovými košíčky. Nejsou nutné, pokud ji předem vymastíte a vysypete hrubou moukou-já mám košíčky radši, protože se líp přenášejí třeba do školy na sváču (nebo vrazí ráno spěchajícímu dítku do ruky, když se nestihlo nasnídat). Formu jsem měla původně od Tescomy, ale již nikdy více - teflon se oloupal a byla po pár použitích na vyhození. Silikonové jsou na můj vkus moc drahé a často jen na 6 kousků. Nejlíp se mi osvědčila úplně obyčejná z IKEyv podstatě za pár korun. Dají se použít i samotné papírové košíčky, ale pak je potřeba je dát dvojitě a koupit vyšší.

 S naplněnou formou šup do trouby - peču v horkovzdušné troubě na cca 160-175° zhruba 25 minut. Po vychladnutí slabší povahy polijí lžičkou rozpuštěnou čokoládou, silnější ji dají do sáčku na zdobení a dají průchod svým kreativním sklonům. Nejlepší jsou muffins rozležené druhý den...u nás ale nikdy tak dlouho nevydrží. Dobrou chuť!